בכיר בפיקוד הדרום: חמאס מתחיל להבין שאין טעם בחפירת מנהרות

קצין בכיר בפיקוד הדרום אופטימי, אך מזהיר: "עד שנסיים את המכשול אין משהו הרמטי" • "עזה תישאר במצב קשה כל עוד סוגיית השבויים והנעדרים לא תיפתר"

מנהרה שנחשפה ברצועה // צילום: זיו קורן ,
מנהרה שנחשפה ברצועה // צילום: זיו קורן

"חמאס נמצא בשלבים מתקדמים בהבנה שאין טעם בחפירת מנהרות. להבנתי, יהיה מיותר מבחינתו להתחיל בפרוייקטים חדשים" כך אמר היום קצין בכיר בפיקוד הדרום, בשיחה עם כתבים צבאיים. 

במסגרת השיחה, חשף צה"ל פרטים חדשים על פרוייקט המנהרות של חמאס ברצועת עזה, והתיר לראשונה לפרסום תמונות של מנהרת הג'יהאד האסלאמי שהושמדה על-ידי צה"ל ב-30 באוקטובר האחרון, ואף  איפשר לכתבים להיכנס לתוכה. 

לפי דברי הקצין הבכיר, אנשי הג'יהאד האסלאמי הצליחו לחפור בין 10 ל-20 מטרים ביום במנהרה שהתגלתה כשני ק"מ מכיסופים.

תרשים של פיתוח מנהרה // צילום: דו"צ

המנהרה הזו הגיע למרחק של כ-200 מטרים מגדר המערכת, בתוך שטח ישראל. לשם השוואה, מנהרה אחרת שהשמיד הצבא לאחרונה, של ארגון החמאס, הגיעה  כקילומטר שלם בתוך שטח ישראל.   

שיטת החפירה של הג'יהאד האסלאמי כללה ניווט פרימיטיבי יחסית, אך כזה שאיפשר את הכוונת התוואי מזרחה לכיוון ישראל. 

ההערכה היא שמספר פלשתינים עבדו בחפירת המנהרה, בשלוש משמרות, 24 שעות ביממה, שישה ימים בשבוע (ביום שישי הופסקו החפירות). מספר קטן יותר של חופרים היו בחזית המנהרה, והיתר סייעו בתיקון תקלות לוגיסטיות, החלפת ציוד ועוד.

החופרים השתמשו במעין סירות פלסטיק בצורת קאנו כדי להוביל קשתות ולוחות בטון לדיפון המנהרה, ולהוצאת החול. החופרים הסתייעו עוד בצינורות להזרמת אוויר או בבלוני חמצן כדי לא להיחנק במנהרה. 

 

המכשול "יעשה איפוס" ויקטע את המנהרות 

"עד שנסיים את המכשול, אין פה הרמטיקה", אמר הבכיר בפיקוד הדרום. "כשיהיה המכשול, (נוכל לומר ש)סיכלנו את כלל המנהרות החוצות לשטחנו, ויהיה מורכב וקשה מאוד לחפור מנהרות לשטחנו".

עוד ציין הקצין כי המכשול "יעשה איפוס" ויקטע את כלל המנהרות החוצות לשטח ישראל, וכן "יבסס מערכת חזקה, שתזהה את מי שמנסה לחפור ותאפשר לנו בצורה רגועה לחקור. חמאס יבין שזה חסר תועלת".

תרשים של מנהרה (אילוסטרציה) // צילום: דו"צ

חשוב להדגיש כי שלוש המנהרות שאותרו בחודשיים וחצי האחרונים אותרו במקומות שבהם עדיין לא הוצב המכשול, והאיתור נעשה באמצעות מגוון טכנולוגיות.

עד כה, הושלמה בניית ארבעה ק"מ בלבד של המכשול סביב רצועת עזה, וזאת מתוך 65 ק"מ של גבול עם הרצועה.

העבודות על המכשול בגבול הרצועה

 

הבנייה נעשית על פי סדר עדיפויות שהגדיר פיקוד הדרום, שקבע שהעבודות תחלנה באזורים שמול שדרות, נתיב העשרה, נחל עוז, ודרום הרצועה.

מוקדי עבודה רבים פזורים כעת בנקודות שונות בגבול הרצועה, ומאות פועלים עומלים בימים אלה על בניית המכשול התת-קרקעי והעילי. בצה"ל מעריכים כי בסוף השנה הנוכחית תושלם בניית יותר ממחצית המכשול, ובאמצע שנת 2019 ניתן כבר יהיה לברך על המוגמר. 

למרות החשש שנטילת היכולת האסטרטגית של חמאס תוביל להסלמה, קצין בכיר בפיקוד הדרום אמר כי "חמאס מסתכל על זה בעיניים כלות" אך הדגיש כי הוא "לא חושב שהאירוע הזה לכשעצמו יוביל למלחמה".

לדבריו, "חמאס מבין שאין לו יותר מידי מה לעשות, הוא ינסה ללכת לכיוונים נוספים". לדבריו, חמאס עשוי להשקיע מאמצים בתחומים כמו רחפנים, דיוק הרקטות.

"הם יכולים גם לזנוח את תת הקרקע ולחזור גם לפשיטות שינסו לפרוץ מכשולים על קרקעיים", הוסיף הקצין. 

 

"חמאס בבעיה מול מצרים"

על מנהרת הטרור בכרם שלום שהושמדה השבוע על ידי צה"ל, ושנחפרה על ידי חמאס גם לשטח מצרים, אמר הקצין הבכיר: "חמאס עשה הכל כדי לבדל את עצמו מהמנהרה, והחפירה התבצעה על-ידי 'פרוקסי'. חמאס בבעיה מול מצרים, הוא חייב להכחיש (את מעורבותו)".

הקצין הסביר כי "אם הוא העומד מאחורי זה, הוא בבעיה מול המצרים. אם לא- הוא הריבון בשטח. אין דבר כזה שמשהו קורה ברצועה בלי שחמאס יודע עליו".

הבכיר הדגיש כי המנהרה הזו הייתה בשלבי חפירה, בדומה למנהרת הג'יהאד האסלאמי שהושמדה ב-30 באוקטובר. "דרך המנהרה הזו היה אמור להיות מוברח אמל"ח (אמצעי לחימה) משמעותי, פעילים לסיני, או שהייתה אמורה לשמש לפיצוץ מעבר כרם שלום", הסביר. 

בפיקוד הדרום הדגישו עוד כי חמאס נמצא במציאות מורכבת מאוד ובמצוקה קשה מבחינה כלכלית, פנימית, מדינית וצבאית.

הארגון מנסה למצוא פתרונות למצוקותיו, אך לא הצליח עד כה למצוא פתרונות טובים. "המצב ההומניטארי בעזה הוא הקשה ביותר בעשור האחרון בכל הפרמטרים", אמר הבכיר. 

 

בצה"ל מעריכים כי בסוף השנה הנוכחית תושלם בניית יותר ממחצית המכשול // צילום: זיו קורן

 

עוד ציין הבכיר כי בעת הנוכחית יהיה קשה לשפר את המצב ההומניטארי ברצועה מכמה סיבות, שהעיקריות שבהן הוא הקשר של חמאס לאיראן והעובדה שגופות שני חיילי צה"ל ושני אזרחים ישראלים עדיין מוחזקים ברצועה.

"עזה תישאר במצב קשה כל עוד סוגיית השבויים והנעדרים לא תיפתר", אמר הבכיר, והוסיף: "עזה לא תהיה סינגפור, אבל היא גם לא חייבת להיות סומליה. והיא מתקרבת לסומליה". 

עוד ציין הקצין כי בחודשים האחרונים נהרגו 23 פלשתינים מאש צה"ל, 12 מהם במנהרת הג'יהאד האסלאמי, וכל זאת ללא תגובה של חמאס. "המצב הוא רגיש, אבל אני לא מזהה אינטרס בצד השני או בצד שלנו לצאת למערכה בעת הזו", אמר הבכיר.

יחד עם זאת, ציין כי "במערכה הבאה יש לנו מטרה לצמצם ירי לעורף. בכל מקום שהכוחות מתמרנים אליו הם יודעים שיש להם מטרה לצמצם ירי לעורף". לדבריו, "אם נגיע למלחמה בשנה הקרובה, יש לנו תכנית טובה איך להתמודד עם איום המנהרות, גם אם הקיר קיים בחלקו". 

 בנוגע לפלשתיני קטוע הרגליים שנהרג בהפגנה על הגדר לפני שלושה שבועות, ציין הגורם כי תחקיר האירוע מצא כי אף חייל לא כיוון לעברו נשק ולא נפתחה לעברו אש. יחד עם זאת, נבדקת האפשרות כי נפגע מאמצעי לפיזור הפגנות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר