שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר היום (שלישי) כי ''אנחנו במצב חירום במשק המים", וכי יש לקדם פעולות להתמודדות עם הבצורת. למרות הגשמים שירדו ולמרות התחזיות הסוערות לסוף השבוע, שיעור המשקעים הצפוי יעמוד על כ-70% בלבד מהממוצע הרב שנתי. שטייניץ הצהיר כי המחסור במים טבעיים בשנה זו הינו הגדול ביותר במאה השנים האחרונות, מאז החלה המדידה.
לפי התחזיות, לראשונה בהיסטוריה הכנרת צפויה לרדת במהלך הקיץ הקרוב אל מתחת לקו השחור – מה שמסכן את היכולת לשאוב ממנה, ועלול להביא לירידה משמעותית של איכות המים בה. לדברי שטייניץ, מצב זה מביא את מקורות המים בצפון הארץ לשפל חסר תקדים.
הדברים נאמרו על רקע מפגש בין השר שטייניץ לבין צוות מיוחד שהוקם לצורך התמודדות עם בצורת. לקראת שנת בצורת חמישית הציג הצוות לשר את המלצותיו לפעולות הנדרשות להגדלת היצע המים ופיתוח מקורות מים נוספים, וכן פעולות לצמצום הביקוש למים.
הממונים לעניין גיבשו כיווני פעולה עיקריים שנדרשים להתמודדות עם הבצורת המתמשכת, תוך הערכת המשמעויות הכספיות, תוספת המים הנדרשת למשק, לוחות הזמנים ליישום והפעולות הנדרשות לפתרון החסמים הקיימים. בנוסף נוסחו המלצות לפעולות להגדלת ההיצע ולפיתוח מקורות מים נוספים בישראל, וכן פעולות לצמצום הביקוש ולריסון צריכת המים.
הצעדים שיש לנקוט כדי להגדיל את ההיצע ולפתח מקורות מים נוספים, הם בין היתר, הגדלת תפוקה ממתקני התפלה קיימים, והגברה, ככל שניתן, של ההפקה מקידוחים, לרבות קידוחים חדשים והקמת מפעלי קולחים. נאמר כי פעולות אלו יגדילו את היצע המים ויקדמו את חיזוק אמינות האספקה למשק המים הישראלי. בנוסף נקבע כי יש לקדם את הקמתו של מתקן ההתפלה בגליל המערבי.
הומלץ להקים עוד מתקני התפלה ולקיים עוד קידוחים // צילום: אייל מרגולין ג'יני
הפעולות הנדרשות לצמצום הביקוש וריסון צריכת המים כוללות צמצום צריכת המים לגינון הציבורי, פעולות להסברה וחינוך, קמפיין ציבורי רחב לחיסכון במים וקיצוץ כמויות המים לחקלאות – כל עוד כמות המשקעים תרד אל מתחת לרף מסוים.
שר האנרגיה הנחה בעקבות הדיון לקדם הקמת שני מתקני התפלה חדשים, כך שתוך מספר שנים תהיה הגדלה משמעותית של אפשרות הייצור של מים מותפלים, בכדי לתת מענה לגידול באוכלוסייה ולתמיכה במערך המים בתקופות בצורת, במקרה של רצף שנים שחונות.
כחלק מסל הכלים אושרו צעדים הכוללים קידוחי מים חדשים והגדלת כמויות המים המושבים בטווח המיידי.
עקב השינויים האקלימיים וההתחממות העולמית, תכנית ההתפלה אמורה לספק כמות מספקת של מים גם כדי להתמודד עם ירידת מפלס הכנרת.
בסיום הדיון הנחה שר האנרגיה להכין את המלצות הצוות כהצעת מחליטים לאישורה של הממשלה.