2018 רק החלה, אבל הממשלה היתה צפויה לאשר כבר הלילה את תקציב המדינה ואת התוכנית הכלכלית לשנת 2019.
תקציב 2019 מסתכם ב־497.8 מיליארד שקלים, הוא הגדול ביותר אי פעם, ומתוכו 100 מיליארד שקלים מיועדים להחזר חובות. המשרד שמקבל את התקציב הכי גדול הוא משרד החינוך: 60 מיליארד שקלים, וזאת לאחר שזכה לתוספת של 2.5 מיליארד. אחריו נמצא משרד הביטחון עם 55 מיליארד שקלים, שמקבל גם תקציב הרשאה גדול בסך 36 מיליארד שקלים לרכש ביטחוני. משרד הבריאות מקבל את התקציב השלישי בגודלו, 37 מיליארד שקלים.
"זהו תקציב טוב, מצוין, זהו חוק הסדרים טוב, מצוין", אמר רה"מ בנימין נתניהו, "הוא רזה, הוא שרירי, והוא לא מעמיס יותר מדי. התקציב כולל בשורות חשובות להבטחת הצמיחה הכלכלית, להורדת יוקר המחיה, להורדת הרגולציה, זה גם בחוק ההסדרים ושיפור השירותים שניתנים לאזרחי ישראל. לצד זה הוא מבטא את המדיניות החברתית שלנו שדואגת לכל קבוצות האוכלוסייה, ובהן אוכלוסיית הנכים, אוכלוסיית הקשישים ועובדים שמשתכרים בשכר נמוך. התקציב וחוק ההסדרים מביאים לידי ביטוי את הרצון שלנו להגיע לאיזון הנכון בין מדיניות כלכלית דינמית שמביאה צמיחה, לבין מדיניות שדואגת לצרכים החברתיים וגם לצורכי הביטחון".
נתניהו מנה את ההישגים של התקציב לפי ראייתו ואמר: "חוק ההסדרים יכלול את הרפורמה שלנו ברישוי עסקים, רפורמה בשוק השידורים, הסרת חסמים לייבוא אישי, הקלות בייבוא מהנדסים לתעשיית ההיי־טק, בחינוך הטכנולוגי ועוד. אנחנו יוצאים לדרך עם הפעימה הראשונה בסך שני מיליארד שקלים להעלאת קצבאות הנכים. אנחנו מגדילים את המענקים למס הכנסה שלילי, אנחנו מוסיפים גמלאות לקשישים סיעודיים, ואנחנו ממשיכים לסייע למשפחות צעירות בסבסוד צהרונים ובנקודות זיכוי ממס".
שר האוצר משה כחלון אמר מצידו כי "התקציב הזה ממשיך את המהפכה החברתית וקובע סדר חלוקתי חדש". על פי משרד האוצר, הישגי התקציב הם אישור חוק התקציב, הכולל את תוכנית נטו משפחה, תוכנית לקיצור החופשות בבתי הספר וסבסוד הצהרונים ועוד.
בישיבת הממשלה הזהירה נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, מפני הגדלת ההוצאות. "לא נכון להגדיל את הגירעון במצב הנוכחי, צריכים להיות זהירים כשמבססים עליהן (הכנסות חד־פעמיות) את תחזית ההכנסות", אמרה פלוג בהתייחסה לסגירת הגירעון באמצעות הכנסות חד־פעמיות, כמו משיכת דיבידנדים בסך 1.1 מיליארד שקלים מחברות ממשלתיות או שימוש בעודפים בסך 1.2 מיליארד שקלים בתקציב רשות שדות התעופה. ד"ר פלוג אף התריעה מהסכנות הטמונות באישור כה מוקדם של תקציב 2019. לדבריה, צריך "להותיר רזרבה משמעותית בתקציב לקראת שנת 2019, שכן בטווח הזמן הארוך עד לכניסתו לתוקף, סביר להניח שיעלו צרכים תקציביים נוספים, כפי שאלו הופיעו בשנה שחלפה מאז אישור התקציב הקודם".
ההסכמים עם השרים
עד לישיבת הממשלה ממש, לחלק מהשרים היו עימותים עם האוצר באשר לסעיפי התקציב. שניים מהשרים, שר החקלאות אורי אריאל ושר הביטחון אביגדור ליברמן, יישבו את המחלוקות והוציאו הודעות משותפות עם כחלון. אריאל סיכם עם האוצר על העברת 16.8 מיליון שקלים לקרן נזקי טבע במסגרת תקציב מיוחד, שיינתן לתוכנית לצמצום הטרור החקלאי בשיתוף גורמי המקצוע הרלוונטיים. "התקציב יאפשר לחקלאים לקבל מענה ביטוחי לגניבות חקלאיות, לגניבות צאן ועגלים, ביטוח להצתות בבתי אריזה וביטוח לגניבת תוצרת חקלאית", אמר. השר ליברמן מסר כי סוכם על הקמת צוות מקצועי משותף, בראשות ראש המל"ל, שיבחן את דרישת מערכת הביטחון לתוספת תקציב ויביא את המלצותיו לקבינט. עוד סוכם כי יואץ יישום ההסכם הקואליציוני עם ישראל ביתנו, ותוספת הוותק לקצבת הזיקנה תוגדל בכ־600 מיליוני שקלים כבר בשנת 2018. כמו כן, משרד האוצר יקצה 150 מיליון שקלים בשנת 2018 לטובת חיזוק ומיגון של מבנים בצפון.
מנגד, שר המדע אופיר אקוניס ושרת התרבות מירי רגב לא הגיעו להבנות והודיעו שיתנגדו לתקציב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו