עדות אוניברסלית

עמיחי גרינברג רצה לביים סרט על "אובדן זהות אישי שמתכתב עם שתיקה והכחשה" • "העדות" שלו שעולה הערב לאקרנים, חושף פרשה מחרידה של רצח 200 יהודים בשלהי מלחה"ע ה-2

אורי פפר ב"העדות". "חיפוש זהות ונבירה בתוך ההיסטוריה" // עודד אנטמן // אורי פפר ב"העדות". "חיפוש זהות ונבירה בתוך ההיסטוריה" ,
אורי פפר ב"העדות". "חיפוש זהות ונבירה בתוך ההיסטוריה" // עודד אנטמן // אורי פפר ב"העדות". "חיפוש זהות ונבירה בתוך ההיסטוריה"

אחרי שיצר במשך שנים לטלוויזיה, הבמאי עמיחי גרינברג (‭48‬) מגיע למסך הגדול עם "העדות" - סרטו הראשון שכבר זיכה אותו בפרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה ובהקרנת בכורה עולמית בפסטיבל ונציה. במקביל להקרנות בפסטיבלים נוספים בעולם, הערב מגיע "העדות" לאקרנים גם בארץ.

הסרט הוא דרמת-מתח העוסקת בחקירה המבוססת על מקרה אמיתי - רצח מחריד של 200 יהודים בשלהי מלחמת העולם השנייה בשדות הכפר רכניץ שבאוסטריה. במרכז הסרט עומד היסטוריון (אורי פפר) הנלחם בהכחשת הטבח, ובמקביל נחשף לעדות שסודקת את זהותו ואורח חייו. לצד פפר משחקים גם רבקה גור, ליא קניג, שמוליק עצמון, אורנה רוטברג ועוד.

גרינברג, שכתב גם את התסריט, ביקר בכפר שבשדותיו עדיין מחפשים את קבר האחים, יותר מ-‭70‬ שנה אחרי הרצח. "רציתי לעשות סרט על אדם שמגיע למקום של משבר אישי ואובדן זהות, וחיפשתי סיפור שיתכתב איתו ועוסק בשתיקה ובהכחשה", הוא מסביר, "פניתי ל'יד ושם' והם הפנו אותי להיסטוריון אוסטרי שסיפר לי על הפרשה שאותה חשף בתחילת שנות ה-90. אחרי המפגש איתו הבנתי שהסיפור הזה יכול להיות על אדם שמחפש את הזהות שלו, ובמקביל רוצה לחשוף עצמות, לחפור מתחת לקרקע ולנבור בתוך ההיסטוריה. היו לי הרבה שיחות עם אותו היסטוריון, חקרתי באינטרנט וגיליתי שנעשה באוסטריה סרט דוקומנטרי על המקרה. יצרתי קשר עם הבמאי, תחקרתי אותו ואז נסעתי לאוסטריה, שם עשינו תחקיר וראינו שיש פה משהו אמיתי".

שקצת קשה להבין איך לא שמענו ולא ידענו עליו פה.

"באוסטריה יש לא מעט סיפורים. הרציחות האלה, למשל, אפילו לא הוזמנו על ידי הנאצים אלא נעשו באופן וולונטרי לגמרי. קראתי עדויות מזעזעות ודיברתי עם חוקרת שסיפרה שיש כ-‭15‬ אלף איש שמתו ולא יודעים את זהותם או את מיקום הקברים שלהם כי הם הושלכו בצד הדרך. אחרי המלחמה הוזמנו שני אנשים שהיו עדים לרצח המתואר בסרט, אבל שניהם נרצחו לפני מתן העדות. אגב, אמנם שיניתי את שם המקום מרכניץ ללנסדורף, שם שלא קיים במציאות, אבל השארתי שמות אמיתיים, כמו למשל של מפקד הגסטפו. שמרתי גם על התאריכים ושילבתי עדויות אמיתיות של אנשי הכפר. לפני חודש קיבלתי מייל נרגש מבמאי הסרט הדוקומנטרי, שכתב שהממשלה הפדרלית החליטה לחפש את הקבר הזה. אני לא יודע אם זה בעקבות הסרט, אבל ההפקה היא קופרודוקציה עם אוסטריה, בהקרנה בוונציה היה שר אוסטרי ושגריר אוסטריה בישראל נכח בפרמיירה בארץ".

הבחירה לעסוק בשואה מגיעה ממקום פרטי, אישי, משפחתי?

"אני בן ונכד לניצולי שואה, אבל בשבילי זה לא סרט שואה. אותי מעסיק איך הדברים רלוונטיים להיום, כשהשואה ברקע. אני חושב שנושא הזהות קשור אלינו, כבני אדם וכעם, ובחקירה שעשינו יש הזדמנות לראות מי הוא האדם ומה מגדיר אותנו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר