אז מי באמת היה כאן קודם? זו השאלה המסקרנת שנשאלת כעת בעקבות גילויה לאחרונה של סכין עתיקה, עשויה אבן צור, באתר הארכיאולוגי גתות ברקן שבשומרון.
הגילוי מרגש את הארכיאולוגים באתר, אשר מעריכים כי מדובר בסכין מהתקופה הנאוליתית, המכונה בפי החוקרים "המהפכה החקלאית". תקופה זו החלה בארץ ישראל ובאזור אסיה לפני כ־10,000 שנים, והיא מסמלת את המעבר של האדם הקדמון לאדם החדש.
בישראל יש כמה אתרים שמזוהים עם תקופה זו, אך האתר בגתות ברקן לא היה ידוע לחוקרים ככזה. כעת תיבדק הסכין כדי לוודא שבאמת מדובר בסכין מתקופה זו.
האתר שבו נמצא הממצא המרשים מאפשר לנו לקבל לא פעם הצצה להתיישבות יהודית מפותחת מתקופת התלמוד, לפני כ־1,500 שנה. בשנתיים האחרונות מתבצעות שם חפירות ארכיאולוגיות על ידי ילדים מבית הספר "בן ציון נתניהו" שבברקן.
חברת "דגש ארכיאולוגיה תיירותית", בשותפות עם המועצה האזורית שומרון, אוניברסיטת אריאל וקמ"ט ארכיאולוגיה במנהל האזרחי, מגיעים לשם מידי שבוע עם התלמידים, ומחפשים ממצאים מרגשים באדמה.
מה רבה הייתה ההתרגשות בקרב כל מי שנכח במקום, כאשר ילדי כיתה א' מצאו את הסכין העשויה מאבן צור. "פתאום אחד הילדים הרים את האבן המשוננת ושאל מה זה. הסתכלנו וראינו ראש חץ עשוי מאבן צור באיכות מאוד גבוהה", מספר אחיה כהן תבור, אשר מנהל את החפירות. לדבריו, הארכיאולוגים במקום נותרו פעורי פה.
עם זאת, חוקרים בתחום אומרים כי יש לסייג את הממצא ולבדוק קודם את המכלול שבו נמצאה הסכין ואם יש ממצאים נוספים מתקופה זו, שכן המקום אינו ידוע ככזה שהתנהלו בו חיים פרה־היסטוריים.
יוסי דגן, ראש מועצת שומרון שמממנת את הפרויקט, אומר: "מדובר בתגלית מרשימה ומרגשת. אנחנו בטוחים שהתלמידים שנחשפים לפרויקט ולחפירות לומדים לא רק אהבה למחקר ולידע - אלא גם מתחברים רגשית אל האדמה הזו".
יעל איילון, מנהלת בית הספר, והמורה שיזמה את הפרויקט, מלכה רוטשילד, מספרות כי "מעבר לתגלית המרגשת, הדבר החשוב באמת שקרה כאן הוא שהילדים רואים שניתן למצוא עניין וניתן ללמוד ולחקור גם מחוץ לגבולות הכתה הילדים מבקשים ללמוד עוד על הנושא מעבר לשעות ביהס ונראה שפרצנו את אחד הדברים החשובים בתחום החינוך עוררנו את הסקרנות שלהם לעולם סביבם לחקר ולאהבת המדע"