כל הורה טרי מחכה לרגע המרגש בו התינוק יסיים את שלב הגזים ויעבור לטעום מזון מוצק. המעבר קורה בגיל ארבעה חודשים בהם מתחיל "שלב הטעימות", הכולל בשלב הראשוני אוכל בסיסי טחון.
את המעבר חשוב לעשות באופן הדרגתי, כשבמקביל צריך להמשיך לספק לתינוק חלב אם או תמ"ל. בגיל 6 חודשים, התינוק יפתח בהדרגה את יכולת הלעיסה שלו ויתחיל להראות התעניינות במזונות שונים. כבר מגילאים אלה חשוב להרגיל את התינוק לאכילת מזונות עשירים בברזל, כמו בשר ועוף ובוויטמין C שנמצא בפירות וירקות.
רונית דוייב, מנהלת מדעית באבוט, מבהירה כי יש להקפיד שהטעימות יהיו במרקם רך: בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דגנים, ירקות (בטטה, דלעת, אבוקדו, קישוא) ופירות (בננה, תפוח, אגס). כל אלה הם מזונות שגם התינוק וגם שאר בני המשפחה יוכלו לאכול יחד.
לפני שמתחילים בארוחה המשותפת חשוב לדעת שמשרד הבריאות ממליץ לדחות חשיפת תינוקות למוצרי חלב לגיל 9 חודשים, וצריכת חלב ניגר לגיל שנה, זאת משום שקודם יש להעשיר את תפריט התינוק במזונות עשירים בברזל, ומוצרי חלב דווקא מהווים מקור דל לברזל.
דוייב מעניקה טיפ חשוב: "תנו לתינוק להתנסות בטעמים חדשים בין הארוחות מאחר שבשלב זה הכמויות הן קטנטנות (עד שתי כפיות ביום) וממילא אינן אמורות להחליף בשלב זה את הארוחה המלאה.
מתכונים לתינוק ולמשפחה:
שייק ליום קיץ חם (מתאים מגיל 6 חודשים)
רכיבים: תפוח (ללא קליפה), אגס (ללא הקליפה), מנגו
חותכים את הפירות וטוחנים הכל
מרק כתום חם שמתאים לכולם (מתאים מגיל 6 חודשים)
רכיבים: 2 תפוחי אדמה, 2 גזרים, דלעת, בצל. תיבול - לפי הטעם.
חותכים את כל הירקות ומבשלים בסיר מים עד לרתיחה וריכוך הירקות, טוחנים את הירקות בבלנדר ידני ומתבלים לפי הטעם.
קציצות ירקות אפויות (מתאים מגיל 8 חודשים)
רכיבים: גזר, קישוא, בטטה, בצל, כוסברה/שמיר, 2 ביצים וכף פירורי לחם. תיבול – לפי הטעם.
מגרדים את הירקות בפומפייה, מוסיפים את שאר הרכיבים ומערבבים היטב. מעבירים לתבנית מאפינס משומנת ואופים ב 180 מעלות 20-30 דקות עד להזהבה.
פנקייק בננה (מתאים מגיל 9 חודשים)
רכיבים: 1 ביצה, 2 כפות קמח, 2 כפות גבינה לבנה, בננה מעוכה.
טורפים את הביצה, קמח וגבינה ביחד. מוסיפים את הבננה ומערבבים את לקבלת בלילה אחידה. בעזרת מצקת יוצקים למחבת משומן. כשהפנקייקים מוכנים ניתן להוסיף גם טחינה/סילאן או אבקת סוכר.
אז אחרי שקיבלנו את המתכונים, איך נדע מתי להתחיל?
התינוק ישדר לנו מתי הוא מוכן על ידי 3 סימנים בולטים: תנוחת גוף- על התינוק להיות מסוגל לעבור לתנוחת הגבהה או ישיבה עם תמיכה ולשמור על ראש יציב. סקרנות - הוא יבטא סקרנות ונכונות להתנסות במזון, ינסה לקרב אותו אל פיו, לגעת בו, יראה מבט סקרן ויתעניין כשאוכלים לידו או מגישים לעברו מזון. ניסוי וטעייה- התינוק יקרב ידיים וחפצים שונים אל הפה כדי לבחון אותם מקרוב, או יצליח להעביר מזון מצד אחד של הפה לצידו השני.
כדי להצליח את המהלך ולעבור למוזן מוצק, חשוב להקפיד גם על האווירה סביב התינוק. חשוב לתת לו לטעום מהמזונות רק שהישנה אווירה רגועה מסביב ושהתינוק עירני. במידה והתינוק עייף או עצבני התוצאות יכולות להיות לשליליות ולחוסר שיתוף פעולה ואי רצון בהתנסויות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו