הסבירות למלחמה יזומה נותרה אפסית, אבל הסבירות להסלמה שתתפתח מאירוע נקודתי תעלה משמעותית בהשוואה לשנה החולפת - כך עולה מהערכת המודיעין לשנת 2018.
הערכת המודיעין השנתית של אגף המודיעין בצה"ל תוצג מחר לפורום המטה הכללי של צה"ל, ובשבוע הבא לשרי הקבינט. עולה ממנה שאין שום גורם במרחב שיש לו כוונה לפתוח במלחמה יזומה עם ישראל - לא סוריה וחיזבאללה בצפון, וגם לא חמאס בעזה - כל אחד מסיבותיו שלו. סוריה וחיזבאללה עסוקים בשיקום אחרי שנים ארוכות של מלחמת אזרחים, וחמאס נותן עדיפות לאפשרות של פיוס פנים־פלשתיני.
עם זאת, האפשרות להידרדרות כתוצאה מאירוע נקודתי תעלה משמעותית בשנה הקרובה. זה עשוי לקרות בעקבות חשיפת מנהרה בעזה, או אחרי פעולה התקפית שתיוחס לישראל בסוריה. אם עד כה נזהר הצד השני מתגובה, הסיכוי לכך יגבר - ועלול להתפתח לחילופי מהלומות שיימשכו כמה ימים, ואף מעבר לכך.
סיכויים קלושים למלחמה // צילום: רויטרס
המשמעות היא שישראל תידרש לבחור בקפידה רבה יותר את המטרות שנגדן היא תפעל בשנה הקרובה, ובמקרה של הידרדרות - לנקוט פעולות שימנעו שבירה מוחלטת של הכלים וגלישה למלחמה. בהקשר הזה מייחסים באמ"ן חשיבות גבוהה להנהגה ולתקשורת הישראלית, שהאופן שבו יתבטאו ישפיע במישרין גם על הפעולות של הצד השני.
2018 תאופיין כשנת "היום שאחרי", שבה יתעצבו מחדש המגמות העיקריות באזור. זאת תהיה השנה שאחרי מלחמת האזרחים בסוריה - מה שישפיע על מיצובם והיערכותם מחדש של משטר אסד ושל חיזבאללה; השנה שאחרי תבוסתו של דאעש והאפשרות לעלייתו במקומות אחרים או לצמיחת גורם קיצוני חדש תחתיו; השנה שאחרי אבו מאזן, שגם אם הוא ישרוד אותה יתחדדו בה מאבקי הירושה ברשות הפלשתינית; והשנה שאחרי נאום טראמפ על הגרעין האיראני.
לישראל השפעה משמעותית על כל התהליכים האלה. באמ"ן רואים בדאגה את תהליכי ההתעצמות בלבנון ובעזה - ומצביעים עליהם כפוטנציאל אפשרי שידרדר את הצדדים להסלמה. זאת, על רקע נחישותם של חיזבאללה וחמאס להתעצם, והנחישות המקבילה של ישראל למנוע זאת. ספק אם ישראל תתפשר על כך, מחשש שאמצעי לחימה שיועברו כעת ללבנון או לעזה ישמשו נגדה בשנים הבאות. כחלק מכך עשויה ישראל להידרש לבחון מחדש את החסינות שניתנה בשנים האחרונות ללבנון מתקיפות בשטחה. זאת, אם יגביר חיזבאללה את מאמציו לייצר אמצעי לחימה על אדמת לבנון, במקום להסתכן בתקיפתם בסוריה כפי שהיה עד כה.
סיכון מצפון // צילום: AFP
אמ"ן מעריך כי איראן תמשיך במאמציה להתבסס באזור, אם כי בניגוד לתוכניותיה - צפויים לה לא מעט אתגרים בדרך. רוסיה מתחרה איתה על שיקום סוריה ועל פרויקטים כלכליים וצפויה להערים עליה קשיים, וסוריה חוששת לשלם מחיר על הפעילות האיראנית - בעיקר מצד ישראל. איראן גם מאותגרת בנושא מבית, ובמודיעין עוקבים בעניין אחרי ההפגנות של הימים האחרונים בערים מרכזיות באיראן, שבהן מובעת מחאה גלויה מהתקציבים שמועברים לסוריה וללבנון על חשבון שיפור המצב הכלכלי בבית. ההערכה היא שאיראן תנסה לטפל באירועים האלה ברגישות, כדי להימנע מגלישתם ל"אביב איראני" שיאיים על השלטון במדינה.
הערכת המודיעין קובעת כי גם ב־2018 צפויה ישראל ליהנות מעליונות אסטרטגית. יהיה עליה להקפיד לתאם מהלכים לא רק עם ארה"ב אלא גם עם רוסיה, ובמידה פחותה עם המדינות החשובות באירופה ועם המדינות הסוניות הבולטות באזור, שעשויות לשתף עימה פעולה בבלימת המגמות השליליות באזור - בדגש על איראן.
באמ"ן סבורים כי אין כרגע סכנה למשטרים באזור. דאגה מסוימת מופנית למצרים, שמתקשה להתמודד עם האתגר שמציב לה מחוז סיני של דאעש. בחודשים האחרונים ניכרת מגמה של מעבר של פעילי דאעש מסוריה לסיני - על רקע תבוסת הארגון בסוריה וחוזקו היחסי בסיני. עיקר מאמציו של מחוז סיני מופנים כרגע למלחמה מול כוחות הביטחון המצריים, אולם בישראל לא שוללים שבעתיד ינסה הארגון לבצע פיגוע איכות גם נגד מטרות בשטח ישראל.