צוות חוקרים באוניברסיטת MIT היוקרתית במסצ'וסטס הצליח לאחרונה לייצר צמחים שזוהרים באור צהוב רך בתנאים של תאורה עמומה. הצוות עבד על צמח גרגר הנחלים והחדיר לתוכו את החומר לוציפראז, שהוא למעשה חומר העשוי מאנזימים היוצר אור בבעלי חיים על ידי יצירת ראקציה בין האנזימים לתאים עצמם ואף משמש גם לצביעת תאים בבדיקות.
הצוות השתמש בחומר הכימי הפעיל גם בגחליליות והצליח להכניס אותו בלחץ אל תוך צמחים כמו גרגר הנחלים, ארגולה, כרוב ותרד. בתגובה, האירו הצמחים במשך ארבע שעות שלמות. החדרת החומר לוציפראז מזרזת תרכובת הנקראת luciferin שמייצרת את האור.
הצמחים האירו במשך ארבע שעות שלמות
בנוסף לכך, צירפו החוקרים לתערובת גם מולקולה נוספת הנקראת Co-Enzyme שמסירה את התגובה של תוצרי לוואי המעכבים פעילות בלוציפראז. ההצלחה הראשונית של צוות החוקרים גרמה להם לחפש דרכים להחדיר את החומר באופן כזה שיהפוך לפעיל במשך זמן רב יותר, עד שניתן יהיה להשתמש כמעט בכל צמח כמעין מנורת שולחן ארוכת טווח.
מעבר למנורות השולחן מציינים החוקרים כי טכנולוגיה כזו יכולה להפוך את העצים בשדרות למחליפים של פנסי הרחוב. לשם כך, הם מחפשים שיטה שתחדיר את החומר לצמחים דרך ריסוסם כך שהם לא יפגעו אך יהפכו למנורות ענק בלילות. מהלך כזה, אם יצא לפועל, יחסוך כ-20 אחוזים מצריכת האנרגיה העולמית אשר מתבזבזת על תאורת רחובות ודרכים.
חיסכון אנרגיה עתידי
לדברי החוקרים, כיוון שצמחים קולטים את אנרגית השמש בתהליך הפוטוסינתזה שלהם, הם יכולים להפוך גם למעין סוללות ענקית שיקלטו את אור השמש ביום ויאירו איתו בלילה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו