בפריפריה ניגשים פחות תלמידים לבגרות 5 יח"ל באנגלית, והמחוזות צפון ודרום אף "מובילים" בשיעור התלמידים שניגשים ל־3 יח"ל בלבד באנגלית; זאת לעומת ציוניהם הגבוהים יותר של התלמידים הלומדים במחוזות תל אביב ומרכז.
משרד החינוך והעומד בראשו, השר נפתלי בנט, כבר הודיעו בתחילת השנה על תוכנית לחיזוק לימודי האנגלית. כעת מתברר מדוע: "ישראל היום" חושף את הנתונים המלאים, שמעידים על כך שחייבת להיות נקודת מפנה. מלבד תמונת המצב של לימודי האנגלית בארץ, הנתונים מציגים את הפער שבין המרכז לפריפריה.
שיעור הלומדים בכל תכנית וממוצע הציונים
*נתוני זכאות מכלל הזכאים לבגרות
מדובר בנתוני שנת הלימודים תשע"ו, שכן טרם התקבלו נתונים מתשע"ז, של כלל הניגשים לבגרות באנגלית. מהם עולה כי תלמידי מחוז תל אביב (גוש דן וערי השרון) ותלמידי העיר ירושלים (מחוז בפני עצמו) מובילים, לאחר ש־58% מהם ניגשו לבגרות ברמת 5 יח"ל, וממוצע ציוניהם עמד על 87 ו־88, בהתאמה. אחריהם אפשר למצוא את מחוז ירושלים (הכולל את מודיעין והערים סביב הבירה), עם 55% מהתלמידים שניגשו ל־5 יח"ל; מחוז מרכז והחינוך ההתיישבותי (כפרי נוער) עם 51%; ובתחתית הרשימה ניצבים מחוז חיפה - 39%, מחוז דרום - 33% ומחוז צפון שרק 26% מתלמידיו ניגשו ל־5 יח"ל אנגלית. המחוזות המדשדשים, שבהם חלק גדול מתלמידים ניגשים ל־3 יח"ל אנגלית, הם צפון (30%), דרום (29%) וחיפה (26%).
הנתונים מצביעים על פער כפול: לא רק שמספר התלמידים שניגשים ל־3 יח"ל אנגלית בצפון ובדרום גבוה יותר, אלא שממוצע הציונים של תלמידים אלה נמוך משמעותית מזה של התלמידים בגוש דן ובמרכז. כך, למשל, ממוצע הציונים של תלמידי מחוז צפון שניגשו ל־3 יח"ל היה 69.5, ובמחוז דרום 69. לעומתם, במחוז תל אביב (גוש דן) רק 17% מהתלמידים ניגשו ל־3 יח"ל אנגלית וציונם הממוצע היה 75 - 6 נקודות יותר בהשוואה לתלמידי הפריפריה. הפער בא לידי ביטוי גם באנגלית ברמת 5 יח"ל: במחוז תל אביב 58% מהתלמידים ניגשו לאנגלית ברמת 5 יח"ל והציון הממוצע עמד על 87 נקודות, ואילו בדרום רק 33% מהתלמידים ניגשו לאנגלית 5 יח"ל וקיבלו בממוצע 85 נקודות, ובצפון ניגשו לרמה זו 26% מהתלמידים עם ממוצע של 88.6 נקודות. בהשוואה בין ציוני שנת 2016 לבין אלה שהתקבלו ב־2012 וב־2006, מתברר שכמעט לא חל שינוי בציוני האנגלית.
20 הערים הגדולות בישראל
*נתוני זכאות מכלל הלומדים בכיתה י"ב
נתון נוסף שנחשף הוא דירוג 20 הערים שבהן שיעור הניגשים הגבוה ביותר ל־5 יח"ל אנגלית, ומנגד שיעור התלמידים שניגשו ברמה של 4 ו־3 יח"ל, המופיע במלואו באתר "ישראל היום". מתברר כי יש פערים משמעותיים בין ערים ברמה סוציו־אקונומית שונה. כך, למשל, בערים חדרה (דירוג 5) ומודיעין (דירוג 8) מספר אזרחים זהה, אך הישגי התלמידים שונים לחלוטין: בחדרה ניגשו 28% מהתלמידים ל־5 יח"ל ו־14% ל־3 יח"ל, ו־37% מהתלמידים לא היו זכאים לבגרות, בעוד במודיעין ניגשו 69% ל־5 יח"ל ורק 4% ל־3 יח"ל ו־8% לא היו זכאים לבגרות.
במשרד החינוך מנסים לשנות את המצב, ובהתאם לכך הורה השר בנט על הוספת שעות ייחודיות להגדלת מספר הלומדים ב־4 וב־5 יח"ל אנגלית לכ־200 בתי ספר: 64 בתי ספר בדרום ועוד 130 בתי ספר בצפון, כשהמטרה היא ש־70% מתלמידי ישראל ייגשו לבגרות באנגלית ברמה של 4 ו־5 יח"ל. במסגרת התוכנית, סטודנטים מצטיינים באנגלית יוצמדו לכ־1,000 תלמידים במסלולים מוגברים. הם ייפגשו עם תלמידיהם פעמיים בשבוע, ישוחחו איתם באנגלית, יסייעו בעבודות ויכינו אותם למבחנים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו