השפעת שתוקפת בכל חורף חלקים גדולים מהאוכלוסייה, משפיעה חזק יותר על גברים - כך עולה ממחקר חדש.
לפי המחקר, נשים אמנם מרגישות כמובן חולות במהלך השפעת, אך בסך הכל מתמודדות טוב יותר עם המחלה וחוזרות לתפקוד מהר יחסית. גברים לעומת זאת, מדווחים על קשיים רבים, על ירידה בפעילות ותחושת חולשה ארוכת טווח. פער זה פורש עד כה בעיקר כהבדל פסיכולוגי מגדרי בין גברים לנשים, שאין לו בסיס פיזיולוגי. אולם חוקרת מאוניברסיטה בקנדה המתמחה ברפואת המשפחה, הפרופסור קייל סו, טוענת כי בחינה מעמיקה של המחקרים הרבים שנערכו על מחלת השפעת, מגלה תמונה המחזקת את טענת הגברים.
לדבריה, יש אכן עדויות לכך כי קיים הבדל ממשי במערכת החיסון הנשית מול הגברית לטובת הנשים. "לא מדובר בראייה אחת חד משמעית, אלא בסדרה שלמה של מחקרים שבהשוואה ביניהם התוצאה המתקבלת שוב ושוב היא שגברים פחות עמידים לשפעת. מתים יותר, פגיעים יותר וחוזרים לאט יותר לתפקוד. הנחתי שיש לזה בסיס אבולוציוני, ומן המחקרים ניתן להסיק שוב פעם ושוב פעם שאכן זה המצב", היא אומרת.
פרופסור סו מציגה שלל מחקרים המלמדים כי נשים מגיבות טוב יותר לחיסונים נגד שפעת, ופער בין המינים נרשם גם בפרמטרים אחרים של המחלה. לדבריה, הפער קשור בהורמון הגברי טסטוסטרון. "הטסטוסטרון משפיע לרעה על מערכת החיסון ומעכב אותה. לעומת זאת, ההורמון הנשי אסטרדיול מסייע למערכת החיסונית של הנשים. כלומר, יש כאן סיבה ביולוגית ממשית שיכולה להסביר את ההבדלים בתחושות ובהרגשה. לנשים יש מערכת קצת יותר מסייעת, ואצל גברים קיימת יותר פגיעות".
לפי פרופסור סו, ההסבר לתופעה הוא בעיקרו אבולוציוני. "ההתנהגות הגברית בנויה לאגרסיביות ולפעילות ממוקדת בהתרבות כדי להעמיד עוד דורות. לכן המערכת הגברית פועלת בעוצמה בנקודות מסוימות בהם הגברים חזקים, ובמקומות אחרים היא דווקא מעכבת אותם - כדי שישמרו את הכוחות. לכן למשל, גברים מתים יותר בתאונות. לעומת זאת, נשים צריכות להיות חזקות בטווח הארוך כדי להעמיד את הצאצאים בפועל".
התאוריה של פרופסור סו, מקובלת עקרונית על ידי מדענים רבים, אבל חלק מהמדענים לא בטוחים שמדובר באקסיומה מדעית. כך פרופסור קליין מאוניברסיטת ג'ון הופקינס בארצות הברית, שקרא את המסקנות: "הראיות עדיין לא חד משמעיות", טוען הפרופסור קליין, "זה לא מופרך להגיד שיש הבדלים בתגובות למחלות לפי המגדר. זה היגיון פשוט ואנו רואים לא פעם שאכן יש פער בין נשים לגברים בהתמודדות עם מחלות שונות. עם זאת הייתי רוצה לראות עוד מחקרים ועוד תוצאות לפני שנקבע זאת באופן חד משמעי".
גם פרופסור הלן סטוקס-למפארד, יו"ר המכללה המלכותית למתרגלים בלונדון, מציינת כי "נכון יש מחקרים שמראים שגברים מגיבים חזק יותר לשפעת. העניין הוא שהם לא מספיקים עדיין לאשש זאת ואנחנו לא יכולים כרגע לטעון ששפעת היא מחלה גברית יותר מנשית", היא אומרת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו