פסיקה דרמטית של בית המשפט העליון: השופטים קיבלו היום (חמישי) את תביעת בני משפחותיהם של מחבלים, אשר גופותיהם מוחזקות בידי ישראל, וקבע כי יש להשיב לידיהם את הגופות, כדי שבני משפחתם יובאו לקבורה.
כזכור, מדינת ישראל סירבה להשיב את הגופות בטענה כי החזקתן עשויה לסייע לה בהשגת עסקה לחילופי שבויים עם חמאס, אשר מחזיק בחללי צה"ל, סגן הדר גולדין וסמ"ר אורון שאול ז"ל, ובאזרחי ישראל אברה מנגיסטו והישאם אל סייד. על רקע זה החליטה המדינה להחזיק את גופות המחבלים בידיה בדרך של קבורה ארעית.
בית המשפט העליון, בדעת רוב השופטים יורם דנציגר וג'ורג' קרא, קיבל את העתירות, וקבע כי החזקת גופות המחבלים נעשית כיום ללא סמכות, משום שלא קיים בדין הישראלי חוק שמסדיר את הנושא. השופט השלישי, ניל הנדל, חלק על ההחלטה ואמר: "אין ספק של ממש כי עיכוב גופות המחבלים נעשה לתכלית ראויה - קידום השבת האזרחים וחללי צה"ל המוחזקים בידי חמאס, והשפעה על המשא ומתן בעניין באופן שיצמצם את הפגיעה בביטחון המדינה ושלום אזרחיה - ולא כאמצעי ענישה שרירותי".
עם זאת, כאמור, בית המשפט הדגיש כי מדינת ישראל, כמדינת חוק, לא יכולה להחזיק בידיה גופות לצרכי משא ומתן בשעה שאין חוק ספציפי ומפורש שמאפשר לה לעשות זאת. על פי השופטים, אם מדינת ישראל מעוניינת בכך, באפשרותה לחוקק חוק שיעמוד בסטנדרטים המשפטיים הקבועים בדין הישראלי ובדין הבינלאומי. לשם כך, הם העניקו למדינה שהות בת שישה חודשים, וקבעו כי אם לא יחוקק חוק עד למועד זה, גופות המחבלים תוחזרנה למשפחותיהם.
"לא נותר אלא לסיים בהבעת תקווה כי פרץ של אנושיות - או למצער, אינטרס חמאס, יגבר על טירוף הטרור, ויאפשר למתים לנוח בשלום על משכבם", נכתב בהחלטה.
לנוכח פסיקת בג"ץ, שר הביטחון, אביגדור ליברמן, הנחה לפעול ללא דיחוי לחקיקתו של חוק, שיאפשר החזקה בגופות מחבלים לצרכי משא ומתן להשבתם של שבויים ונעדרים.
שרת המשפטים איילת שקד הודיעה שבשבוע הבא היא תפיץ תזכיר חוק שמאפשר החזקת גופות מחבלים לצורכי מו"מ. תחילה עמדת היועמ"ש היתה שאין צורך בתיקון חקיקה, ושתקנות ההגנה מאפשרות את החזקת הגופות אך בעקבוץ פסיקת בגץ החוק יתוקן. "ממשלת ישראל לא תחזיר גופות מחבלים כל עוד גופות חיילינו נמצאות בידי האויב", אמרה שקד.
"התשתית לאירוע הטרור הבא". הלוויה של מחבל חמאס // צילום ארכיון: אי.פי.אי
"סולם ערכים מעוות"
הפסיקה עוררה בתוך זמן קצר תגובות חריפות בדרג הפוליטי.
רה״מ בנימין נתניהו הגיב לדברים ואמר: "מדובר בהחלטה בעייתית מאוד של בג"צ, אסור לתת לחמאס מתנות חינם. אכנס את שרי הקבינט והיועמ"ש ביום ראשון לדיון מיוחד כדי למצוא פתרונות מעשיים וחוקיים, להמשך הפעלת הלחץ על החמאס".
שר המודיעין ישראל כץ קרא הערב לקדם חקיקת בזק בכנסת שתמנע את השבת הגופות. "מדובר בנושא משמעותי המצריך חקיקת בזק", אמר, "אנו חייבים את זה למשפחות החללים ולחיילי צה"ל".
שר התיירות יריב לוין תקף את ההחלטה. "הטרור קיבל היום שוב פרס מידי שופטי בג"ץ, אשר פגעו בפסיקתם פגיעה אנושה ביכולת להשיב הביתה את הבנים המוחזקים בידי חמאס", אמר. לדבריו, "פסיקת בג"ץ מבטאת פעם נוספת סולם ערכים מעוות, שבו לרוצחים שפלים ולבני משפחותיהם מוענקות זכויות יתר על חשבון חיילי צה"ל והמשפחות השכולות".
ח"כ נאוה בוקר (הליכוד) הוסיפה כי "בג"ץ בהחלטתו מאפשר לארגוני הטרור לקיים לאחר כל פיגוע תהלוכות וטקסי קבורה מפוארים, בהם ההסתה נגד ישראל בשיאה ובהם נוסדת התשתית לאירוע הטרור הבא".
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן ציין: "עצוב מאד שפעם אחר פעם בג"ץ טועה בפסיקותיו ומקבל טענות משפטיות של מחבלים וקרוביהם על פני נפגעי הטרור". לדברי ארדן, "החלטה זו, כמו ההחלטה לחייב את המשטרה למסור את גופות המחבלים מאום אל פחם, מקשה על כוחות הבטחון לייצר הרתעה ולהיאבק בהסתה".
חמאס מציין 30 שנה להקמתו
בתוך כך תנועת חמאס ציינה היום (חמישי) 30 שנים להקמת, בעצרת שנערכה במרכז העיר עזה, בהשתתפות של כרבע מיליון פעילי ותומכי התנועה. יחידות הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם ולוחמי יחידות מובחרות של הארגון, ערכו מצעדים צבאיים ומפגני ראווה. בין היתר הם קראו "בדם ואש נפדה את אל אקצא". בעצרת החגיגית השתתפו גם נציגי הפלגים הפלשתינים בעזה כגון הג'יהאד האיסלאמי וועדות ההתנגדות העממית, שבירכו את האירגון והתייצבותו בראש המאבק בישראל.
יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה, נשא נאום תקיף ואמר: "אם אין ישות מדינית שקוראים לה ישראל כיצד תהיה לה ירושלים לבירה? המטרה שלנו היא להשיג אחדות לאומית אמיתית וחזקה, המבוססת על כבוד ושיתוף הדדי בענייני המדינה".
עצרת חמאס בעזה // צילום: EPA
"השגת אחדות מחייבת לזרז את כל הצעדים עליהם הסכמנו. אנו דורשים שהאומה הערבית והאסלאמית תעשה כל יום שישי למען ירושלים ימי זעם וכעס, וכן צעדות מהפכה. כך נרעיד את העולם", הוסיף הנייה. "הגיבורים שנטרלו את החלטות נתניהו בנוגע לשערי ירושלים יכולים להוריד את החלטת טראמפ".
"לירושלים ילכו שאהידים במיליונים, ולא ישראל או אמריקה יעצרו אותנו. אנו חווים כרגע רעידת אדמה פוליטית כתוצאה מהחלטת טראמפ, ואת כל מאמצנו נפנה לשחרור פלשתין וירושלים מהכובש הציוני" המשיך יו"ר הלשכה המדינית. "פעם ראשונה בחיים ובהיסטוריה של הסכסוך שישראל וארה"ב בצד אחד, וכל העולם בצד השני. אנחנו מסוגלים ויכולים להגיב בעוצמה שישראל לא תעמוד בה".
בהכנת הידיעה השתתפו יאיר אלטמן, מתי טוכפלד, איציק סבן ודניאל סיריוטי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו