חנוכריסמס בחיפה

בתקופה זו העיר חיפה עוטה על עצמה רוח חגיגית עם קישוטים ואורות צבעוניים וזו בדיוק התקופה להגיע ולטעום מהקולינריה המקומית

האוכל בחיפה לצד אווירת החג יוצר הרמוניה מופלאה // יפעת בשבקין // האוכל בחיפה לצד אווירת החג יוצר הרמוניה מופלאה

המושבה הגרמנית בחיפה היא פנינה מקומית אמתית הנמצאת למרגלות הגנים הבהאיים ומתהדרת במבנים עתיקים ובמדרכות מרוצפת אבן. כעת, לכבוד חגי דצמבר רחובותיה מקושטים באורות צבעוניים, ואורות חג עדינים נפרשים מצדו האחד לשני של הרחוב. 

מעל המושבה הגרמנית מתנוסס הר הכרמל ובו אינספור מסעדות ובתי קפה. לצידה העיר התחתית ומוסדותיה הקולינאריים. עכשיו עם פרוץ חופשת החנוכה זוהי הזדמנות נהדרת לתת קפיצה קלה לחיפה ומטעמיה.

איפה אוכלים במושבה הגרמנית: מסעדת שטרודל

במבנה טמפלרי שוכנת מסעדת שטרודל אותה מנהלים בצוותא האחים עלאא ועיסא אסעד, מסעדנים ילידי עיר הנמל ובמטבחה של המסעדה מתבשלים תבשיליה ומטעמיה של אימם. זו מגיעה מדיי שבוע לוודא כי צוות המטבח פועל על פי הוראותיה בקפדנות.

בין המנות ניתן למצוא סלט הנזיר מלטרון- תערובת של חסה ואבוקדו עם שרימפס ופלפלים אדומים ברוטב וינגריט תפוז (64 שקלים), גלילות סאג'-  פיתה סאג' במילוי מחמאר עוף ביתי, מוגשת עם טחינה וירקות (42 ש"ח), עלה גפן במילוי אורז ועגבניות, מוגש עם יוגורט עיזים ביתי (39 ש"ח).

המקום פתוח החל משעות הבוקר ובתפריט גם מגוון רחב של ארוחות בוקר, בניהן ארוחת 'הבוקר של אמא', ארוחת בוקר ערבית המוגשת במגש כסף ענק עליו גבינה ערבית מטוגנת, ביצים קשות, כדורי לבנה ביתי, סלט חציל קלוי, שמן זית וזעתר, לחם סאג' עם נענע, ירקות חתוכים, שתייה חמה וקרה.

בין הקינוחים המוכנים במקום: כנאפה אסלית המוגשת עם גלידת וניל ודובדבנים; חלוואת אל ג'בן ושטרודל וינאי קלאסי. 

שטרודל: שדרות בן גוריון 39 (המושבה הגרמנית) חיפה. שעות פתיחה: א'-ש 9:00-24:00

לא כשר. טלפון 077-7004312

שושברק בשטורדל. צילום: יפעת בשבקין

איפה אוכלים בבת גלים: איטליאנו דה לה קוסטה

במקום בו הכרמל נושק לים שוכנת מסעדת איטליאנו דה לה קוסטה. על המטבח האיטלקי ים תיכוני מנצח השף חמודי עוקלה, מי שהוביל בעבר, בצמוד לשף זוזו חנא את מסעדת מגדלנה. התפריט אותו עיצב מחדש נותן ביטוי לאופיו היצירתי של חמודי ובו שלל מנות איטלקיות הנוגעות לא נוגעות גם במטבח הערבי שהוא חלק בלתי נפרד מטביעת האצבע של חמודי.

בין המנות המובילות של המקום: ברוסקטה אנשובי עם מוצרלה, קרם חציל, אנשובי כבוש, איולי פפריקה מעושנת, בצל סגול ופטרוזיליה; פיצה ירוקה- עם קרם תרד, מסקרפונה, תרד טורקי, פטה כבשים, פלפלים קלויים, זיתי קלמטה, מוצרלה ופרמזן; פונגי ביאנקה- פיצה עם קרם כמהין מסקרפונה, מוצרלה, פטריות שמג'י ופורטבלו, גילופי פרמז'ן ושמן זית; רביולי ארבע גבינות ואגוזי מלך- ריקוטה פרסקה, מסקרפונה, גבינת עיזים, פרמז'ן, חמאה לבנה ואגוזי מלך; אניולוטי תרד- במילוי תרד וגבינות רכות, רוטב שמנת, עגבניות שרי, פרמז'ן וטפנד זיתים שחורים; סלמון בטאבון על פפדרלה תרד, שמנת, ערמונים וקראמבל פיסטוק מלוח ועוד...

איטליאנו דה לה קוסטה, העליה השניה 96 חיפה. טלפון: 04-6601011

אוכל איטלקי עם נגיעה של האוכל הערבי. צילום: דן פרץ

איפה אוכלים בכרמל: טאטאמי

מסעדת טאטאמי היפנית המעודנת מפתיעה בגישתה המתקדמת ומציעה חוויה אלגנטית ומרעננת. זאת בזכות ההקפדה היתרה על חומרי הגלם ועל הכנתם של מגוון הרטבים והמתבלים ללא שימוש בחומרים משמרים. את הדרך הקולינארית המהודקת הזאת התווה היועץ הקולינרי, יאיר פיינברג אשר מוביל בארץ את הקדמה והחדשנות הקולינארית. 

בין המנות בתפריט: יו ניקו טאטאקי- טאטאקי פילה בקר מושרה בוויניגרט חומץ אורז וסאקה, מוגש עם סלט קטן של מלפפונים, אספרגוס, לימון ואפונת וואסבי פריכה (63 ש"ח); ; פישוקאטו קרפצ'יו פילה מוסר מושרה בוויניגרט ליים וסוכר דקלים, מוגש עם מיונז סלק, אספרגוס, פילה תפוז, סיליקורניה ואפונת ווסאבי (56 ש"ח); אוצ'ו קושי אוייסטר גלייז מניפת חזה אווז באוייסטר גלייז מוגש לצד ירקות ירוקים מוקפצים ואורז לבן (115 ש"ח); סושי סלק סלמון/שרימפס בטמפורה, קנפיו, בצל ירוק, מלפפון, מיונז דבש ויוזו בעיטור טוגאראשי ועירית (42 ש"ח).

טאטאמי. הנשיא 134 חיפה. טלפון:  04-6436688 שעות פתיחה א'-ד' 12:00-23:00 ה'-ש' 12:00-24:00. לא כשר

טאטאמי. אוכל מעודן עם חומרי גלם מצויינים. צילום: חיים יוסף

 

את הפחמימות תמצאו בלחם גל

על ציר מוריה שבכרמל, שוכנת מאפיית בוטיק מיוחדת, 'לחם גל', בה נאפים מדי יום לחמי שאור ממחמצת בת 15 שנים, לחמים שהפכו לשם דבר בחיפה. את הלחמים, על בסיס שיפון, כוסמין וקמח מלא, אופה גל ידיד כשהאהבה לאפיית לחם, הביאה אותו ואת זוגתו ענבל אלנקווה, קונדיטורית בעצמה, לפתוח מקום משלהם. גל אמון על אפיית הלחמים ואילו ענבל על עוגות בחושות נפלאות ועל מאפי בצק עלים תוצרת בית ששבו באחת את חיכי.

מלבד לחמי השאור המגוונים, מוגשים נקניקים וגבינות תוצרת חוץ, חמון ספרדי, דגים כבושים,  בירות בוטיק, חלבה, יינות, ממרחים ועוד. גם התפריט שודרג משמעותית ומוגשים במקום מדי יום מגוון ארוחות בוקר מעניינות כגון, מאפה במילוי גבינה ובייקון מעליו עם ביצי עין מעליו לצד מטבל יוגורט וסלט קצוץ (58 שקלים); מאפה עלים על בסיס חמאה במילוי ארטישוק איטלקי או עלי מנגולד עם גבינה (48 שקלים). כל המאפים מתוצרת עצמית ונאפים במקום.

במקום מוגשות גם פלטות המורכבות מנקניקים משובחים וגבינות צאן לצד חרדל, דבש, ריבת בצל ולחם הבית, מתאים עם בירה קרה; כריכי לחמניות שאור עם דגים כבושים (45 שקלים), כריך נקניקים תוצרת חוץ (45 שקלים) ברוסקטה אנשובי, מוצרלה בפאלו וזוקיני קלוי (42 שקלים) ; קישים ועוד.

מוריה 3 טלפון במקום: 046442458 שעות פתיחה: א'-ה' 08:00-19:00 ימי שישי 07:30-15:30

לחם גל. לחמים אך לא רק. צילום: יפעת בשבקין

 

מה שותים? יקב וורטמן

יקב וורטמן הינו יקב בוטיק מהר הכרמל, היחיד בחיפה, שהחל את דרכו בשנת 2003 , כאשר ניטע הכרם הראשון בבית המשפחה בחיפה. חי וורטמן, מייסד ובעל היקב, הוא דור שלישי למייסדי רחוב נתיב אופקים, שהקימו את ביתם אי שם בימיה הראשונים של המדינה.

האפיון העיקרי של היקב וייחודו, הוא השימוש הבלעדי בענבים הגדלים באזור הר הכרמל בלבד וזאת לאור החיבור והקשר המאוד חזק של משפחת וורטמן לאדמת הכרמל ולחיפה, יחד עם הרצון לעשות יין בעל מאפיינים מקומיים של בית הגידול הספציפי של הכרמל.

ב2003 ניטע כרם יין קטן בטרסות שלמרגלות הבית. בהמשך, ניטעו כרמים נוספים בעמק שפיה הסמוך לזיכרון יעקב. אנשי היקב מגדלים את מרבית הענבים ליינות. בכרמים נטועים זני ענבים שונים במטרה לחקור, למצוא ולגלות את הזנים הנכונים והמתאימים ביותר לטרואר המיוחד של הכרמל. 

בנתיב אופקים שבכרמל, הוקם מרכז מבקרים ובו ניתן לרכוש יינות, מתקיימות טעימות יין ליחידים וקבוצות, זאת בתאום מראש. המחיר לטעימת יינות היקב עומד על 30 ₪ לאדם. במידה ומעוניינים לשדרג את הביקור עם גבינות בוטיק של מחלבת עין כמונים, לחם שאור ממאפיית הבוטיק 'לחם גל' ושמן זית ביתי המיוצר עבור היקב, המחיר יעמוד על 60 ₪ לאדם. כמו כן, מתקיימים במקום אירועים לקבוצות, הכוללים סדנאות יין ארוחות, ישיבות ועוד. 

מרכז המבקרים של היקב. צילום: יח"צ

 

היכן לנים? מלון הבוטיק טמפלרס 

המלון הממוקם בלב המושבה הגרמנית בתוך מבנה  לשימור שנבנה בתחילת שנות ה-70 של המאה ה- 19 השיק לאחרונה אגף חדש ששוחזר ושופץ תוך שימוש באבנים מקוריות שפורקו מהמבנה האורגינלי מהמאה ה19 ושולבו מחדש. סגנון החדרים באגף החדש הוא שילוב של עיצוב עתיק אותנטי מתקופת הטמפלרים עם אלמנטים מודרניים. כל הצבעים וכל החומרים שבהם השתמשו במהלך בנייה הינם טבעיים. 

המלון הקטן מציע 17 חדרים, כאשר כל אחת מהסוויטות מעוצבת בסגנון אחר - ארט דקו, רטרו קלאסי, פרובאנס ועוד והכל ממקום באחד הרחובות היפים בישראל. חלק מהחדרים אף צופים אל הגנים הבהאיים. המלצתי היא דווקא לבחור באחד מהחדרים הצנועים והפסטורליים. 

לארוחת הבוקר ניתן לבחור מאחת המסעדות האותנטיות השוכנות בסמוך למלון וליהנות ממגוון אפשרויות מקומיות וטעימות. ביניהן גם מסעדת שטרודל.

מלון בוטיק עם ארומה של פעם. צילום: רמי זרנגר

מלון בוטיק טמפלרס, שדרות בן גוריון 36 חיפה 04-6297777

 

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר