הסופגניות של ניל"י

כשענבל לביא, בעלת בלוג האפייה "פיית העוגיות", קיבלה בקשה פשוטה לעזרה עם מתכון ישן, היא לא תיארה לעצמה מהו הסיפור המרתק העומד מאחוריו

המתכון של סבתא טובה // צילום: ענבל לביא, פיית העוגיות // המתכון של סבתא טובה // צילום: ענבל לביא, פיית העוגיות ,
המתכון של סבתא טובה // צילום: ענבל לביא, פיית העוגיות // המתכון של סבתא טובה // צילום: ענבל לביא, פיית העוגיות

ענבל לביא היא בעלת בלוג האפייה המצליח "פיית העוגיות", מפתחת מתכונים עבור חברות מזון וטורים וצלמת אוכל. בבלוג שנפתח לפני עשר שנים, היא מגשימה את הפנטזיות הקולינריות שלה ושל הגולשים, עם מתכונים טעימים ותמונות מרהיבות. בשנתיים האחרונות היא מקבלת פניות מהקוראים, וכותבת ומפתחת מתכונים במיוחד עבורם על מנת להגשים את משאלותיהם.

 

לפני כשבוע, קיבלה ענבל פנייה מאסף הר-גיל, עם בקשה לעזרתה בשחזור מתכון ישן של סבתו של אביו, טובה רוטמן, שאותו הוא מצא במקרה במוזיאון החאן בחדרה. המתכון נכתב עם יחידת המידה "אוקיה" מתקופת השלטון העות'מאני במקום גרמים, הבישול היה בפרימוס, ומשקל השמרים נמדד לפי שוויו של חצי גרוש. 

 

לביא הסתקרנה מהמתכון העתיק, ביררה עוד פרטים על עברו, וגילתה סיפור חיים מרתק העומד מאחוריו. סבתא טובה – טובה רוטמן, הייתה ממייסדי הארגון ניל"י, וחברתה הטובה של שרה אהרונסון, גיבורת הארגון. בצעירותה רוטמן יצאה למשימות מעקב אחרי פעילות הצבא הטורקי והגרמני בארץ, העתיקה מסמכים סודיים מהטורקים, ונשלחה עם מסמכים חשובים לבריטים בדמשק. עם גילוי המחתרת באוקטובר 1917, היא נתפסה בבית הוריה בזיכרון יעקב, ונשלחה לתקופת מאסר של חצי שנה בדמשק. לאחר השחרור היא חזרה לארץ, והייתה ממקימי העיר חדרה. 

פרט ליכולות הריגול של רוטמן היא הייתה גם בשלנית מעולה, והסופגניות שלה התגלו כסופגניות קלאסיות ומושלמות, עשירות בחמאה ובסוכר, שקשה להפסיק לנשנש. 

 

סופגניות קלאסיות של סבתא טובה

החומרים ל-25 סופגניות קטנות:

12 גרם שמרים יבשים או 35 גרם שמרים טריים

160 מ"ל (שני שליש כוס) מים או חלב, חמימים

640 גרם (4.5 כוסות ועוד כף) קמח

100 גרם (חצי כוס) סוכר 

100 גרם חמאה, רכה מאוד

3 ביצים M

1 כפית שטוחה מלח

המלצות לשדרוג:

3 כפות ברנדי או רום (כדי שהסופגניות יספחו פחות שמן בטיגון)

1 כפית תמצית וניל (כי אולי היה קשה להשיג לפני הקמת המדינה, אבל היום כבר יש)

ריבה למילוי, בכל טעם שאוהבים

אבקת סוכר, לפידור

צילום: ענבל לביא, "פיית העוגיות"

אופן ההכנה:

• מערבבים בקערה בינונית-קטנה את השמרים עם מים חמימים או חלב.

• בקערת מערבל חשמלי עם וו הלישה מערבבים קמח, סוכר, חמאה רכה מאוד, ביצים ומלח ולשים קלות להטמעה.

• מוסיפים את תערובת השמרים בהדרגה תוך לישה (מומלץ להוסיף בשלב זה גם 3 כפות ברנדי או רום וכפית תמצית וניל). מוסיפים ללוש עוד 8 דקות לבצק אלסטי ורך. מקמחים מעט את הבצק, מעצבים אותו לכדור, מעבירים לקערה משומנת קלות, מכסים במגבת ומתפיחים כמעט עד להכפלת הנפח (אפשר גם להתפיח במקרר למשך הלילה).

• מוציאים אוויר מהבצק, מחלקים אותו ל-25 פיסות שוות (כדורים של 45 גרם לפי טובה, אבל אפשר גם גדולים יותר אם מעדיפים) ומעצבים לכדורים הדוקים. (לטיגון קל ופשוט מומלץ להניח בשלב זה כל כדור על ריבוע של נייר אפייה כדי שיהיה קל להשליך אותו לתוך השמן מבלי לפגוע בצורתו). מכסים בניילון נצמד רופף או במגבת נקייה ומתפיחים כמעט עד להכפלת הנפח.

• מחממים בסיר בינוני שמן עמוק עד שקיסם הנטבל בשמן יוצר בועות קטנות סביבו (180 מעלות).

• מטגנים בכל פעם כמה סופגניות משני הצדדים עד לקבלת גוון זהוב עמוק, מעבירים לנייר סופג.

• אם רוצים ממלאים את הסופגניות בריבה בעזרת שקית זילוף עם צנתר או בקבוק לחיץ, מפדרים באבקת סוכר ומגישים. הסופגניות במיטבן ביום ההכנה.

לבלוג של ענבל לביא, "פיית העוגיות"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר