תערוכת אמנות בברלין המוקדשת ל"קדושים מעונים" עוררה זעם בינלאומי, לאחר שהיא הציגה לצד מרטין לותר קינג וסוקרטס גם מחבלים מפיגועי ה-11 בספטמבר ומהפיגוע במועדון בטקלאן בפריז. שגרירות צרפת אמרה כי מדובר בתצוגה "מזעזעת".
"מוזיאון הקדושים המעונים", מאת קבוצת אמנים מדנמרק, מציג את תמונותיהם של 20 אנשים מההיסטוריה ש"מתו עבור אמונותיהם", יחד עם ביוגרפיות קצרות עליהם. התערוכה כוללת צילום של הג'יהאדיסט הצרפתי איסמעיל עומאר מוסטפאי, אחד משלושת המחבלים שפשטו ב-2015 על מועדון ההופעות בטקלאן בפריז ורצחו ביריות ובפיצוץ מטעני נפץ 90 אנשים. ליד תמונתו מוצג בתערוכה כרטיס כניסה למועדון. על אותו הקיר לצד סמל זכויות האדם קינג והפילוסוף היווני סוקרטס נמצא גם מוחמד עטא, שהטיס מטוס נוסעים לתוך אחד ממגדלי התאומים ב-11 בספטמבר 2001, בפיגוע הגדול בהיסטוריה.
התערוכה מאת קבוצת האמנות "עין הנמר השנייה", המוצגת במשך שבוע, החלה ביום רביעי שעבר במרכז האמנות "קונסטקוורטייר בתאניין". היא עוררה גלי זעם בתקשורת הגרמנית והצרפתית וברשתות החברתיות.
שגרירות צרפת בברלין הביעה "תדהמה" ואמרה כי רואה את ההחלטה לכלול את המחבלים בתערוכה כ"מזעזעת עמוקות". "בעודנו מביאים בחשבון את החיבור שלנו לחופש הביטוי האמנותי, אנחנו מגנים בחריפות את הבלבול שנעשה פה בין מות קדושים לבין טרור", נכתב בהודעה. קבוצת האמנים הגנה על התערוכה שלה, ואמרה כי היא מגנה כל סוג של אלימות או טרור – ושהיא בסך הכל תפסה מבט נרחב על השימוש במושג "קדוש מעונה". "כל הקדושים המעונים בפריטי האמנות הוכרזו כקדושים מעונים על ידי מדינה, דת או ארגון. אף אחד מהם לא הוכרז ככזה על ידי האמנים", כתבה הקבוצה בהודעתה.
מחבלים יחד איתו. מרטין לותר קינג // צילום: גטי אימג'ס
הרשויות בעיריית ברלין התנערו מהפרויקט, והוציאו הודעה שבה נכתב כי הם "לא תומכים בו" ולא סיפקו לו כל סיוע כלכלי.
גרסה קודמת של "מוזיאון הקדושים המעונים" בקופנהגן עוררה גם היא מחלוקת בשנת 2016, כאשר מבקריו הגישו תלונה למשטרה המאשימה את האמנים ב"עידוד טרור".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו