הנדסאי ולא מהנדס
ראשית, חשוב להבדיל בין מהנדס להנדסאי. המהנדס לומד לתואר ראשון במשך 3 או 4 שנים במסלול שכולל לימודים תיאורטיים והתנסויות מעשיות. לימודי ההנדסאים, לעומת זאת, קצרים יותר. הם נמשכים כשנתיים ומתמקדים בנושאים מעשיים המכשירים את הסטודנטים לעבודה. כך הופכים לימודי ההנדסאים ללימודים מבוקשים ביותר, והבוגרים נחטפים אל החברות הטכנולוגיה ומפעלי התעשייה, המשוועים לעובדים איכותיים בעלי הכשרה טכנית ומעשית.
מרוויחים יותר מעורכי דין
המשק זקוק להנדסאים, ולכן שכר של הנדסאי מתחיל בד”כ גבוה. כך למשל, בוגר שרק סיים את הלימודים יכול להשתכר 10,000 שקלים בחודש – יותר מעורך דין מתחיל. מכאן שלימודי הנדסאים המתפרשים על פני שנתיים משתלמים יותר מלימודים מתקדמים לתארים ראשונים ושניים בתחומים אחרים שנמשכים לפעמים גם 6 שנים, ושבסיומם המשכורת ההתחלתית נעה בין 5,000 ל-6,000 שקלים.
כרגע השתחררתי, לאילו מסלולי הנדסאים אוכל להירשם?
קיימים מסלולי הנדסאים רבים ומגוונים. אספנו עבורכם את המסלולים המבוקשים יותר הקיימים היום:
הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים
לימודים אלה מתאימים לאנשים המתעניינים בתחומים כמו תכנון, בנייה ועיצוב מבנים וחללים. במסגרת הלימודים, יכולים הסטודנטים להתמחות בתחומים רבים כדוגמת אדריכלות נוף, תכנון בניינים, עיצוב רהיטים, עיצוב מוצר ועוד. כמו כן, במהלך הלימודים נחשפים הסטודנטים לנושאי לימוד מרתקים כמו שרטוט נכון, ההיסטוריה של האדריכלות, הכרת תוכנות מחשב חדשות המסייעות במהלך העבודה וכדומה.
הנדסאי בניין
במסלול זה מתמקצעים הסטודנטים בתחום הנדסת בניין או הנדסה אזרחית. הנדסאי בניין הפך לתחום מבוקש, בזכות התפתחותו של ענף הבנייה בארץ. כאשר בערים מרכזיות צצים פרויקטים לבניית שכונה חדשה, בניינים המשתתפים בתוכנית פינוי-בינוי או מבנים קהילתיים, יש צורך במנהלי עבודה מקצועיים ומנוסים, מפקחים והנדסאי ביצוע. בין הכלים השונים שמקבלים ההנדסאים במהלך הלימודים: ניהול בנייה, ניהול אתר, תורת הבנייה, שרטוט אדריכלי וכן אנגלית טכנית.
הנדסאי תוכנה
לימודי הנדסאי תוכנה מתאימים לכל מי שיש לו גישה טכנית חזקה, אוהב את תחום המחשבים ומעוניין להפוך את התחביב לקריירה. הביקוש למומחים בתחום המחשבים הולך וגובר עם השנים. מסיבה זו, מי שבוחר ללמוד הנדסת תוכנה יכול להשתלב בעבודה כבר במהלך הלימודים. “הלימודים מקנים לסטודנטים שלנו כלים ויכולת מיידית להשתלבות בעבודה במקומות הכי נחשקים בשוק ההייטק” אומרת אילנה שפירא, ראש המחלקה להנדסת תוכנה במכללת שנקר הנדסאים. “השילוב בין שפות תכנות מתקדמות כגון: פייטון, java, c#, asp ובין לימודים גרפיקה ו-UI/UX (ממשק משתמש) משדרג את הידע שלהם והופך אותם לעובדים בעלי יכולות יוצאות דופן”.
הנדסאי עיצוב מדיה
הלימודים מתאימים לכל מי שיש לו זיקה לעולם העיצוב והאסתטיקה בפרינט ובדיגיטל, והוא מעוניין לעשות בזה קריירה. בזכות לימודי הנדסאי עיצוב מדיה הסטודנטים מפתחים חשיבה יצירתית שתשמש אותם רבות בעבודה ותהפוך אותם לעובדים מעולים ויוצאי דופן בחשיבתם. “עיצוב מדיה הוא מקצוע מכובד העומד בפני עצמו בתוך מגוון תחומי העיצוב” אומר איל שטיינמן, ראש המחלקה לעיצוב מדיה במכללת שנקר הנדסאים. “הכלים שנרכשים במהלך הלימודים מהווים גם קרש קפיצה לכל מקצועות העיצוב האחרים, בהם עיצוב אתרים ואפליקציות, עיצוב תעשייתי, עיצוב תכשיטים, עיצוב אופנה, עיצוב פנים, אדריכלות ועוד. לא בכדי, מעצבים רבים בעולם בוחרים ללמוד עיצוב מדיה לפני שהם פונים ללימודי עיצוב אחרים. זה נותן להם יתרון אדיר והופך אותם למעצבים "שלמים" יותר.”
מה מקבלים בסוף
לאחר שעמדו בהצלחה בבחינות ההסמכה והגישו פרויקט גדול ומסכם, מקבלים בוגרי מסלולי ההנדסאים תעודה מטעם מה”ט - המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ומדע. כפי שעולה מדבריו של שטיינמן, יש גם בוגרים הממשיכים את דרכם ללימודים מתקדמים, לתואר מהנדס או תארים נוספים. לאחר שכבר צברו ניסיון מעשי והספיקו להכיר את שוק העבודה או להשתלב בארגון, ולכן הכניסה שלהם לתפקידים בהמשך קלה יותר.