הטרדות מיניות – מכה עולמית

מחקר של מחלקת הנשים באו"ם חושף תמונת מצב עגומה • יותר משליש מכלל הנשים בעולם חוו תקיפה או הטרדה מינית • בחלק ממחוזות מצרים, 99 אחוז מהנשים הוטרדו

הפגנה נגד תופעת התקיפות המיניות בהודו // צילום: אי.אף.פי

מחקר חדש, כלל עולמי, של מחלקת הנשים באו"ם, בחן את רמת ההטרדות המיניות ברחבי העולם כשהוא בוחן את המציאות ביבשות השונות ובמדינות השונות בעולם כולו. התוצאות שעולות בסקר, הן במערב והן באופן כללי - עגומות מאוד. הנתון העגום ביותר קובע כי 35 אחוז מכלל הנשים בעולם עברו תקיפה מינית או אלימות פיזית, כמעט 750 מיליון נשים נישאו מתחת גיל 18, 120 מיליון ילדות הוכרחו לקיים יחסי מין או אקטים מיניים אחרים.

מחברי המחקר מציינים: "בשנת 2017 מדובר במגפה עולמית קשה של ממש שאי אפשר להתעלם ממנה עוד. למרבה הצער נשים רבות בעולם סבלו מפגיעה מינית, אם מדובר במעשה אונס ממש, בהטרדה מינית או בפגיעות קלות יותר. מדובר במציאות בלתי נסבלת שיש להתמודד ולהילחם בה. לצערנו הנתונים שלנו חלקיים, קרי המציאות ככל הנראה יותר קשה. אספנו את הנתונים מכל מקורות המידע העולמיים שעמדו לרשותנו אך מן הסתם המציאות קשה עוד יותר" נקבע במחקר.

 

אסיה 

הסקר שמחלק את העולם לפי יבשות מציין כי לדוגמה ביבשת אסיה, "רוב השטחים הציבוריים נשלטים על ידי גברים וכי יש רחובות רבים בהם נשים לא בטוחות. המציאות הזו רק מחזקת את הרצון להחזיק את הנשים בבית ומהווה תרוץ נוסף למניעה מהנשים לצאת לרחוב ואף לעבוד". מבחינת נתונים 87 אחוז מהנשים בווייטנאם חוו הטרדה מינית, 79 אחוז מהנשים בהודו, 77 אחוז בקמבודיה ו57 אחוז מהנשים בבנגלדש חוו הטרדה מינית. מעבר לכך 44 אחוז מהנשים בהודו חוו מישוש של אבריהם המוצנעים ברחוב, כמו כן 40 אחוז מהנשים ההודיות חוו יחסי מין בכפייה או אלימות מבני הזוג שלהם בחיים. בבנגלדש השכנה 50 אחוז מהנשים חוו הטרדה מינית פיזית בתחבורה הציבורית, למעלה מ-50 אחוז חוו פגיעה מבן הזוג ו-84 אחוז מהנשים זכו להערות פוגעניות מזרים במרחב הציבורי. 

בקמבודיה ובווייטנאם ציינו 75 אחוז מהנשים כי חוו סוג של הטרדה מינית או פגיעה מינית ברחוב ו40 אחוז מהנשים ציינו שהן לא מרגישות בטוח במקומות בהם מתאספים צעירים. אחת הבעיות שמציין דו"ח האו"ם קשורה לעבודה הארוכה של נשים במפעלים במדינות אלו. על פי מחברי הדו"ח "נשים עובדות שעות רבות במפעלים שמנוהלים על ידי גברים וזאת כדי לפרנס את משפחותיהם. מדובר בעבודות עם משכורת נמוכה במציאות של תלות בבעלי המפעל שמנצלים זאת. כך נוצרת מציאות שבה הבעלים של הנשים מרגישים קושי מהמצב ומעמד הנשים נפגע עוד יותר גם מהמתחים שהמצב הזה יוצר בתוך הבית". 

 

המזרח התיכון וצפון אפריקה

בכל הנוגע למזרח התיכון מצוין כי 37 אחוז מהנשים המוסלמיות חוו אלימות בחיי הנישואין שלהם. במצרים ב-7 מחוזות במדינה 99 אחוז מהנשים חוו הטרדה מינית. מכון מחקר לבנוני שעבד עם האו"ם במחקר ציין כי "המציאות במרחב הערבי קשה מאד והמודעות להטרדות מניות נמוכה מאד. נשים רבות מתביישות בכלל לדווח ויש חברות שהדיווח מסוכן כיון שנשים כאלו יחוו סילוק מהמשפחה ואף רצח על רקע חילול כבוד המשפחה. בהקשר לכך על פי הנתונים בירת מצרים קהיר היא עיר שאינה בטוחה כלל לנשים. כ-95 אחוז מהנשים בעיר עברו הטרדה מינית. 

"המציאות במרחב הערבי קשה מאד". נשים מוטרדות ברחובות קהיר // צילום: אי.פי

לדברי החוקרים רבים מהנשים המצריות בקהיר לא הצביעו בבחירות שנערכו במדינה בגלל החשש מהטרדה מינית בתורים לקלפיות. מכון המחקר הלבנוני מציין שבחלק מ-22 מדינות ערב, למשל בתימן וסומליה, עדיין מקובל מאד לשאת ילדות כנשים וכן לבצע מילת נשים. בנוסף לכך ב-8 מדינות ערביות אנס נמנע ממשפט אונס אם הוא נושא את הקורבן לאישה ובירדן רק לאחרונה נסגרו פרצות בחוק שאפשרו לאנס להתחמק מעונש באם הוא נושא את הנאנסת. 

 

מערב אפריקה והמדינות שמדרום לסהרה

גם במדינות אפריקניות רבות הטרדת נשים היא מציאות מקובלת אולם מתברר כי לא מדובר רק בהטרדה מינית וכי אלימות כלפי נשים מאד נפוצה בחלקים מהיבשת השחורה. לדוגמה למעלה מ50 אחוז מהנשים בטנזניה דיווחו על אלימות מצד בעליהם. באתיופיה המציאות הרבה יותר עגומה ו71 מאחוז מהנשים דיווחו על אלימות מצד בני הזוג שלהם. בניגריה לפי נתוני האו"ם 43 אחוז מהילדים נישאו לפני גיל 18 ו60 אחוז מהילדים חוו אלימות פיזית. בדרום אפריקה רק 12 אחוז מהנשים לא חוו ברחוב אלימות ממשית או מילולית וכ80 אחוז מהנשים סבלו מאלימות פיזית. "אמנם נשים יותר יכולות ללכת ברחוב כי אין את הבושה מהטרדה מינית או אונס כמו במדינו תערב אך המצב נוראי. 

"150 מקרי אונס בכל יום ברחבי דרום אפריקה". הפגנה נגד אלימות כלפי נשים בקייפטאון // צילום: רויטרס

על פי נתוני משטרת דרום אפריקה נרשמו ב-2014 53 אלף מקרי אונס שמתרגמים ל-150 מעשי אונס בכל יום" מציין הדו"ח. המציאות חמורה עוד יותר בזימבבואה בה העוני גרם על פי הדו"ח לתופעה של זנות נרחבת בקרב ילדות כדי לפרנס את המשפחה כאשר ילדים חשופים לאלימות רבה בגלל האבטלה הגבוהה שגורמת לתסכול חריף מצד ההורים הגברים. החוקרים מציינים כי המוטיבציה להתלונן על מקרי אונס בתוך המשפחה כמעט לא קיימת בגלל שילדים כאלו יושלכו לרחוב או שבמקרה השני האבא שהוא המפרנס היחידי יושלך לכלא ולמשפחה לא יהיה מפרנס. במציאות כזו קיימת תופעה נרחבת של הפלות בתנאים סניטריים גרועים מאד. 

 

קנדה וארצות הברית

רבע מהנשים בצפון אמריקה יחוו תקיפה מינית. "צעדה השרמוטות" בלוס אנג'לס // צילום: אי.אף.פי

 

למרות שקנדה וארצות הברית נחשבות למדינות מערביות מתקדמות מתברר כי בארצות הברית לבדה 65 אחוז מהנשים יחוו הטרדה מינית מילולית ברחוב, גרוי מכך רבע מהנשים בצפון אמריקה יחוו פגיעה מינית במשך ימי חיים. המחקר מציין גם כי בארצות הברית 37 אחוז מהנשים לא מרגישות בטוחות ללכת בלילה. בהקשר לכך מחקר שנערך בקנדה מצא כי 80 אחוז ממקרי האונס של הנשים במדינה זו נעשים על ידי קרוב משפחה בתוך הבית וכי רק מחצית ממקרי האונס האלו מדווחים לרשויות. 

 

אירופה

גם באירופה מצבן של הנשים אינו טוב כשמתברר כי יש עלייה במציאות של פגיעות מיניות בנשים. במקום הראשון והלא מכובד נמצאת דנמרק עם 52 אחוז של הטרדות מיניות פיזיות לנשים, אחריה: פינלנד (47%), שבדיה (46%), הולנד (45%), צרפת (44%), בריטניה (44%), ליטא (39%), לוקסמבורג (38%), בלגיה (36%), גרמניה (35%). דו"ח נוסף שבחן המצב בבריטניה מצא כי 35 אחוז מהנשים חוו הטרדה מינית פיזית ברחוב. עוד מתברר כי בבריטניה 64 אחוז מהנשים עברו הטרדה מינית מילולית ברחוב. 

 

אמריקה הלטינית

על פי חוקרי האו"ם מתברר כי המצב באמריקה הלטינית דומה למצב באסיה וגם במדינות אלו נשים מצויות בבעיה לא קלה בתחום מעמדן וההטרדות המיניות. למשל בברזיל 84 מהנשים הברזילאיות שחוו מפגש עם המשטרה מסרו כי השוטרים הטרידו אותן מינית. כמו כן 86 אחוז מהנשים הברזילאיות חוו הטרדה מילולית או מינית בפועל במקסיקו 38 אחוז מהנשים חוו הטרדה מינית פיזית כשבמקסיקו הבירה 60.2 אחוז מהנשים חוו הטרדה מינית פיזית. ככלל מכון מחקר מקסיקני העריך כי 90 אחוז מהנשים במדינה חוו הטרדה מינית מילולית כשבמקסיקו סיטי האחוז עומד על 96 אחוז מהנשים. 

84 אחוז מהנשים שחוו מפגש עם שוטרים הוטרדו על ידם. הפגנה נגד תופעת ההטרדות המיניות בברזיל // צילום: רויטרס

 

אוסטרליה ומדינות האוקיינוס השקט

על פי החוקרים גם באזור שקט זה של העולם מעמדן של הנשים נמוך והן סובלות מהטרדה מינית או מפגיעות אחרות. באיי פיג'י 64 אחוז מהנשים חוו אלימות מינית או פיזית, באוסטרליה המצב יותר טוב אך גם ביבשת 17 אחוז מהנשים חוו אלימות מינית או אחרת במשך ימי חייהם. כמו כן באיי פפואה/גינאה החדשה 90 אחוז מהבנות חוו אלימות מינית או אחרת באזורים ציבוריים. באוסטרליה מתברר כי 87 אחוז מהנשים חוו הטרדה מילולית ברחוב וכ-40 אחוז מהנשים מרגישות לא בטוח ללכת לבד ברחוב בלילה. בגינאה החדשה מצבן של הנשים קשה כ-77 אחוז מהנשים בכל הגילים חוו אלימות פיזית או מינית ברחוב. במדינה זו תעסוקת הנשים מוגבלת מהעובדה הפשוטה שהסיכויים של אישה להאנס ביערות גבוהים מאד. מציאות זו מוסיפה לעוני של המשפחות במדינה כיון שכמעט לא ניתן לנשים לפרנס את משפחתם יחד עם הבעל.

 

בסוף המחקר מציינים המומחים כי הקמפיין העולמי METOO# הוא זמן טוב לעורר את המודעות העולמית לבעיה שפוגעת בחברה האנושית וגם מעצימה את העוני.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר