שאלות בכובד משקל: אתם שאלתם - המומחיות ענו

איך מתמודדים עם ילדים צמחונים? • באיזה גיל אפשר לעבור ניתוח קיצור קיבה? • ומה כדאי לאכול לפני ואחרי פעילות גופנית? • אתם שאלתם בעמוד הפייסבוק שלנו - הדיאטניות הקליניות יפית קסלר והילה צור השיבו • המדור פורסם במוסף "בריאות היום"

דיאטניות הילה צור ויפית קסלר // צילום: דורון פרוסאוד // דיאטניות הילה צור ויפית קסלר

כולנו יודעים שתזונה נכונה היא המפתח לחיים בריאים. ואולם, לא פעם אנו מרכיבים את התפריט היומי באופן שגוי, מגזימים במינונים, מפספסים ערכים תזונתיים חשובים וניזונים מטענות לא מבוססות שעלולות להשפיע לרעה על בריאותנו. למדור זה הזמנו את יפית קסלר, דיאטנית קלינית בריאטרית בעלת קליניקה פרטית, המתמחה בטיפול בהשמנת יתר ובמנותחי קיצור קיבה, חברת עמותת עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל וחברת ועד העמותה; ואת הילה צור, דיאטנית קלינית B.Sc בעלת קליניקה פרטית, חברת עמותת עתיד וחברת ועד העמותה. השתיים התארחו בדף הפייסבוק של "ישראל היום" וענו על שאלות הגולשים בנושאים הקשורים לתזונה נכונה, ובהם ניתוחי קיצור קיבה, סוגי דיאטות, גיוון המזון ועוד.

צפו בווידאו, מתוך עמוד הפייסבוק שלנו:

 

השאלות והתשובות, שפורסמו במוסף "בריאות היום":

? מה מומלץ לאכול לפני ואחרי אימון גופני?

צור: "כחצי שעה לפני הפעילות מומלץ לאכול פחמימה פשוטה. זה יכול להיות מנת פרי, פרי יבש כמו תמר, בננה או חטיף אנרגיה, כדי שתהיה לנו אנרגיה זמינה לפעילות. כחצי שעה עד שעה אחרי הפעילות כדאי לאכול מנה שמורכבת גם מפחמימה וגם מחלבון. הפחמימה מחזירה לגוף את האנרגיה, והחלבון מספק חומצות אמינו שבונות את השריר".

קסלר: "אחרי פעילות אפשר לאכול כריך חביתה וגבינה, כריך טונה או מוקפץ עם עוף, ירקות ופסטה או אטריות. אפשר גם קורנפלקס וחלב או יוגורט עם פרי".

 

מה ההמלצות למי שעובר לתזונה צמחונית או טבעונית כדי למנוע חוסרים תזונתיים?

קסלר: "צריך לשאול את מי שבוחר בכך אם זו רגישות או אי סבילות לסוכר חלב, ואז אפשר לטפל בזה בכל מיני דרכים, או מסיבות אידיאולוגיות ואז ניתן לעשות התאמה אישית. בתזונה צמחונית יש חלבונים במוצרי חלב ובביצים ואפשר ליצור תזונה מאוזנת. בתזונה טבעונית אפשר להחליף חלבונים מהחי בטופו, בסויה, בסייטן ובעדשים, אבל חשוב לקחת ויטמין B12 שלא נמצא במזונות שאוכלים בתזונה טבעונית".

 

מה עושים עם ילדים צמחונים? 

צור: "אין בעיה עם צמחונות וטבעונות, אך יש נטייה בסוגי תזונה כאלו לפספס. אם לא מחליפים את מוצרי החלב והבשר, יש מצב שבו נערה מתבגרת שמאמצת תזונה צמחונית או טבעונית אוכלת מנה של פסטה עם רוטב עגבניות - ללא שום חלבון. חלבון יכול להיות במנה של דג בתזונה צמחונית, או בכוס קטניות בתזונה טבעונית. אם הנערה לא תוסיף את זה וההורים לא יציעו, ייווצר חוסר איזון בתזונה. יש לנו כהורים תפקיד עם אחריות די גדולה כשיש לנו ילד כזה בבית. עד גיל שנה וגיל ההתבגרות אלו שני פרקים קריטיים בגדילה של הילד, שבמהלכם לתזונה יש המון חשיבות להתפתחות. אם בגיל ההתבגרות הילד לא מקבל חלבון, סידן, ויטמינים ומינרליים, פוטנציאל הגדילה שלו עלול להיפגע. מחקרים מראים שתזונה צמחונית או טבעונית בגילים האלה, כאשר אוכלים באופן מגוון ומסודר, לא אמורה לפגוע בגדילה".

 

מה אפשר להוסיף לתפריט של נערה שלא אוכלת בשר וביצים אלא רק פחמימות כמו פסטות, לחם עם חומוס וקורנפלקס?

קסלר: "נשמע שהשואלת מודאגת ובצדק, כי זה גיל של גדילה. עיקר הפספוס בהורדת אוכל מהתפריט זו קבוצת החלבונים, כשהתחליפים האפשריים הם קטניות - עדשים כתומות, עדשים שחורות, שעועית לבנה וגרגירי חומוס. אפשר לשלב אותן בכל ארוחה. אפשר להכין חביתה מקמח חומוס, שהיא די דומה בערך החלבון לחביתה מביצה. טונה עשירה בחלבון ויש גם תחליפי חלבון למנות בשר כמו סויה וסייטן, שמזכיר בשר שווארמה במרקם שלו, אם זה פעם בשבוע".

צור: "הייתי מחפשת את המוטיבציות שלה ומנסה לשקף מה קורה כשהיא אוכלת רק פסטה. חשוב שהיא תאכל קטניות או אפילו מוצר מעובד שפעם־פעמיים בשבוע אפשר לצרוך אותו עם פחמימה, ושתבין מה המחיר שהיא תשלם אם היא לא תאכל באופן מגוון".

 

בעידן הרשתות החברתיות אנחנו חשופים למחקרים ולאמירות על מזונות כאלה ואחרים שאינם בריאים. איך מקבלים החלטות מושכלות?

קסלר: "המידע ברשת הוא מאוד מבלבל ולפעמים סותר. עושים דה־לגיטימציה למאכלים ולאט־לאט מורידים עוד דברים במקום להחליפם באחרים. מטרת העל של תזונה היא לגוון. ללא גיוון היא לא בריאה. צריך לא להתבסס על תוספי תזונה במקום אוכל".

 

איזה לחם טוב יותר - לחם מלא או לבן?

צור: "לפי המחקר הכי עדכני, אין הבדל בין לחם מלא לשחור. השוני העיקרי הוא בכמות הסיבים התזונתיים בין לחם לבן ללחם מלא. בגלל הקושי של הגוף בעיכול הדגנים המלאים, ספיגת הסוכר למחזור הדם יותר איטית ומאוזנת ורמות האינסולין יותר מאוזנות. אין לנו את ה'קפיצות' שגורמות אחרי חצי שעה לתחושת רעב. לאנשים שמבקשים להימנע מגלוטן יש גם משמעות לסוג הלחם, כי יש לחמים מלאים שמתאימים להם. אבל כמו בכל דבר, חשובה המידה וגם לאכול ארבע פרוסות לחם מלא זה לא בריא".

 

מה אתן ממליצות לחולי סוכרת?

קסלר: "במסגרת ייעוץ רפואי־תזונתי מותאם אישית צריכה להיות התייחסות פרטנית האם הסוכרתי נוטל תרופות ומהן רמות הסוכר. באופן כללי ניתן לומר שכדי לווסת את עליית הסוכר אנחנו משתמשים בסיבים תזונתיים שמאיטים את ספיגת הסוכר לדם. דבר נוסף, יש להגביל את כמות הפחמימות פר ארוחה ולפזר אותן לאורך היום. כל אדם מגיב באופן שונה, ויש לעשות התאמות ומדידות של רמות הסוכר. ניתן לעשות יותר שימוש בחלבונים ובירקות, שגם הם יכולים להאט את ספיגת הסוכר".

 

מהי דעתכן על דיאטת פליאו?

קסלר: "דיאטת פליאו מבוססת על אכילת בשר ומוצרי חלב שונים אך בלי סוכר ופחמימות. לשומן יש כל מיני תפקידים בגוף. היום אנחנו פחות מסתכלים אם צרכנו הרבה או מעט שומן אלא איזה שומן צורכים. שומן יכול להיות בריא, כמו שומן מהצומח - שמן זית ואבוקדו, אך בריא לא בהכרח תומך בירידה במשקל. יש המון גרסאות של פליאו וצריך לבדוק באופן אישי אם זה מספק לגוף את מה שהוא צריך. באופן כללי, אני לא חושבת שהימנעות מקבוצה גדולה של מאכלים כאורח חיים היא גישה נכונה, משום שקשה לעמוד בזה. עדיף ונכון למצוא את האיזון".

 

באיזה גיל ניתן להתחיל בניתוחי קיצור קיבה?

קסלר: "לפי הנחיות משרד הבריאות, בין גיל 16 עד 64 ניתן לעבור ניתוח בריאטרי, כשמתחת לגיל 16 ניתן לעבור את הניתוח באישור ועדת חריגים. הדרישות מבני נוער שונות מהדרישות ממבוגרים - מבקשים הכנה יותר ארוכה בת 8 מפגשים לאורך לפחות חצי שנה, שכוללים הכנה פסיכולוגית ותזונתית".

 

כמה מנותחים חוזרים למשקל שלהם? 

קסלר: "לאורך זמן אנו רואים עלייה חוזרת במשקל. אצל חלק מהמטופלים העלייה נורמלית וטבעית והניתוח עדיין נחשב להצלחה אם העלייה היא של 10-5 אחוזים במשקל. יש אנשים שמגיעים לניתוח חוזר שני או שלישי. היום זה אחד הניתוחים הנפוצים. אפשר למנוע את העלייה החוזרת במשקל על ידי מעקב של תזונאית. רוב האנשים מבינים ברמה התיאורטית שזה לא ניתוח קסם, אבל ברמה המעשית בהתחלה יש מוטיבציה גבוהה ובהמשך חוזרים לשגרה. רוב האנשים יודעים לרדת במשקל אך קשה להם לשמור".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר