התינוק קודח מחום? כך תדעו מתי יש צורך בפינוי לרופא

אין הורה שלא מכיר את החרדה הזו: האם מדובר "בסתם" חום או בסימפטום של מחלה זיהומית מסוכנת? • הכלל: "חום בתינוק עד שלושה חודשים - מצריך בדיקה אצל רופא"

צילום אילוסטרציה: gettyimages

כל הורה לילדים מכיר את החרדה הזו: האם לילד יש "סתם" חום או שמא מדובר איתות אזהרה למחלה זיהומית מסוכנת. השאלה מתחדדת עוד יותר כשמדובר בפעוטות שקשה לזהות אצלם סימני מצוקה.

תינוקות זעירים בני חודש חודשיים ושלושה נמצאים בסיכון גבוה יותר מתינוקות וילדים גדולים לפתח זיהומים חיידקיים מסוכנים כמו דלקת בדרכי השתן, דלקת קרום המוח או זיהום בדם.  האתגר לאבחן בזמן זיהומים מסוכנים, לא "לפספס" את המחלה ומאידך לא לאשפז שלא לצורך הוביל את האיגוד הישראלי לרפואת ילדים לפרסם לראשונה מסמך הנחיות שנועד לקבוע את הסטנדרט הטיפולי בתינוקות עם חום שמגיעים לבתי החולים. נייר העמדה יוצג מחרתיים בכנס השנתי של איגוד רופאי הילדים. 

הזיהום השכיח ביותר בתינוקות הוא דלקת בדרכי השתן (שמופיעה בכ-7־10 אחוזים מהתינוקות שמגיעים עם חום) ולכן אחת ההמלצות היא ביצוע בדיקת שתן לכל התינוקות. זיהום שכיח אחר הוא זיהום חיידקי בדם (אלח דם או ספסיס), וכן דלקת מוח חיידקית (מנינגיטיס), שאותה ניתן לאבחן בבדיקת ניקור מותני.

לפי ההנחיות, כאשר תינוק עד גיל 3 חודשים מגיע למיון עם חום ועם מראה חולני (סובל מישנוניות, פרכוסים, נראה כחול או חיוור, מקיא או סובל מהפסקות נשימה) הוא יאושפז ויעבור בדיקות דם ושתן, ניקור מותני ויקבל טיפול אנטיביוטי. הנחיות אלו תקפות גם לתינוקות מתחת לגיל חודש, שאינם מראים תסמינים נוספים.

אך כאשר התינוק לא מגלה סימנים כאלה ובנוסף הוא לא סובל מגורמי סיכון מיוחדים, יש לבצע בדיקות דם ושתן - ואין חובה לאשפז, לתת אנטיביוטיקה או לבצע בדיקת ניקור מותני. 

פרופ' שי אשכנזי מומחה למחלות זיהומיות, יו"ר איגוד רופאי הילדים ומנהל מחלקת ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים הסביר כי "חשוב שההורים יידעו שחום בתינוק קטן עד גיל 3 חודשים גם אם אינו מלווה בתלונות אחרות מצדיק בדיקה והערכה על ידי רופא בקהילה שיחליט על המשך הטיפול".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר