מפרץ חיפה. השינוי בדרך? | צילום: מישל דוט קום

הקמת רשות תעשייתית במפרץ חיפה: "כך מקובל בעולם"

דו"ח שטרם פורסם מפרט דרכי פעולה להקמת רשות שתיטול סמכויות מעיריית חיפה ומהקריות, ומציג כמה חלופות למצב הקיים • הרשויות נלחמות נגד המהלך • שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים: "יעלה את רמת החיים"

דו"ח שטרם פורסם הגיע ל"כלכלה היום", ובו מפורטות מספר דרכי פעולה להקמת רשות שתיטול את הסמכויות בעיריית חיפה והקריות. 

הדו"ח מציין את המגמה בעולם להקים מועצות תעשייה בקנדה, בארה"ב ביפן ומדינות נוספות. 

הדו"ח הוזמן על ידי נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, שקודם לכן פנה לשר הפנים אריה דרעי בבקשה לתמיכה של משרד הפנים בהקמת מועצה מקומית תעשייתית בחיפה. "תמיכת המדינה בהקמת גוף עצמאי שמרכז ומנהל באחריות ובשקיפות את מפעלי התעשייה במפרץ, תוך הגברת מעורבות הציבור ופיתוחה של תעשייה נקייה, איכותית ומתקדמת, עשויה למצב את חיפה כמודל לצמיחה תעשייתית וירוקה ולסיום מאבקים סביבתיים ארוכי שנים באזור", כתב ברוש בפנייתו לשר הפנים. ברוש ציין את אזורי התעשייה נאות חובב ותפן, שהגדיר כ"הצלחה גדולה". 

משבר האמוניה שהתגלה לאחרונה, והביא לריקון המכל ולהוצאת העובדים לחופשה ללא תשלום, הוא שהביא את ברוש לקידום הרעיון, שעלה כבר בעבר. ברור שהמצב הקיים אינו הוגן מבחינת המפעלים במפרץ חיפה, שמממנים את קופת העירייה אך מוצגים על ידיה כאויבי העיר. פוליטית, ראשי הרשויות חייבים לגבות את התושבים במאבקיהם ולכן ייתכן מאוד שהפתרון המוצע יהיה טוב גם לראשי העיר, שלפי שעה מתנגדים לכך. 

הדו"ח מציג כמה חלופות למצב הקיים ומציין את המודל הישראלי, שבו אזורי התעשייה זכו לאוטונומיה הרחבה ביותר ברמת חובב ובאזור התעשייה תפן, למשל. מחבר הדו"ח, ירון קמחי, הוא מומחה לניהול אזורי תעשייה וכיהן בעבר כראש מועצה במועצה המקומית התעשייתית מגדל תפן. קמחי מוסיף את היתרונות הכלכליים בהקמה מועצה תעשייתית. להערכתו, מועצה כזו מביאה לעלייה ברמת החיים, לצד ההתפתחות התעשייתית במועצה. 

דו־שיח שוטף עם התושבים 

על פי הדו"ח, השירותים שהעיריות מספקות לניהול התעשייה לא מצליחים לשלב בין מרקם המפעלים לבין הסביבה והתושבים. כדי לענות על אתגרים אלו, הדו"ח מציג את היתרונות שבהקמת מועצה תעשייתית במפרץ חיפה כפתרון. הוא מתייחס לניהול המנגנון - היתרי אכיפת חוקי איכות הסביבה, טיפול בחומרים מסוכנים, פסולת ושפכים והפליטה מהמפעלים, הגורמת לזיהום האוויר. נוסף על כך, המחבר מציע להקים מערך הידברות עם התושבים שינהל עימם דו־שיח שוטף.

במהלך השנה עתרו ראשי הערים קריית אתא, נשר, זבולון וחיפה נגד הוועדה הגיאוגרפית בדיון להקמת מועצה תעשייתית במתחם, עתירה שבג"ץ קיבל. משרד הפנים הודיע בשעתו כי בכוונתו לפעול לביטול הצו של בג"ץ. בחודש האחרון גם משרד הבריאות הביע התנגדות להקמת מועצה תעשייתית שכזו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו