שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

סקר: עלייה בנכונות הציונות הדתית להשתתף באירועים במרכז רבין

22 שנה אחרי רצח ראש הממשלה מגיע שינוי המגמה בקרב חובשי הכיפות • 80% תומכים בביקור ילדיהם במרכז רבין ו־60% מעוניינים לבקר בעצמם • דליה רבין: "מקווה שהשינוי התודעתי יוביל למעשים בפועל"

לא הרבה נלמד מאז. יצחק רבין ז"ל בנאום האחרון , אי.פי
לא הרבה נלמד מאז. יצחק רבין ז"ל בנאום האחרון, צילום: אי.פי

סקר חדש בקרב בני הציונות הדתית מגלה כי 22 שנים אחרי רצח ראש הממשלה יצחק רבין, בני המגזר חשים כיום יחס חיובי בהרבה כלפי מרכז יצחק רבין, המייצג את פועלו של ראש הממשלה לשעבר, לעומת המצב בשנים הראשונות לאחר הרצח. 

הסקר החדש חושף נתונים מפתיעים נוספים בדבר יחסה העדכני של הציונות הדתית למרכז רבין והתהליך שאותו מובילה דליה רבין בשנתיים האחרונות. הסקר נערך על ידי מכון "מסקר" במדגם של 450 נשאלים מהאוכלוסייה הדתית־לאומית, הכולל חתכים המבוססים על שלל מאפייניה - דתית־לאומית קלאסית, ליברלית ותורנית/חרד"לית. טעות הדגימה היא 4.4%.

מניתוח תוצאות הסקר עולה כי 80% תומכים בכך שילדיהם בגיל התיכון ישתתפו בסיור לימודי במוזיאון הישראלי במרכז רבין, הכולל שיח עם הצוות החינוכי בנושא אלימות ודיאלוג בין חלקי החברה הישראלית. 

63% אף היו תומכים בכך אילו ילדיהם היו בגיל חטיבת ביניים. בפילוח 80% מתומכי ביקור התלמידים בגיל התיכון עולה כי בקרב בני ה־16-20 נרשמת תמיכה של 97% ובקרב בני ה־21-30 יש תמיכה של כ־82%. בפילוח הנשאלים לפי השקפותיהם עולה כי אף בקרב בעלי ההשקפה התורנית־חרד"לית יש תמיכה של כ־63% בביקור ילדיהם בגיל התיכון במרכז רבין. עוד עולה מהמחקר כי 60% מהציבור הדתי לאומי מעוניינים או מוכנים לבקר במרכז רבין (34% מעוניינים-מעוניינים מאוד ו־26% מוכנים לבקר), ואילו רק 28% אינם מעוניינים.  

את השינוי בדעת הקהל בקרב אנשי הציונות הדתית ניתן לייחס בין היתר להחלטתה של דליה רבין, בתו של יצחק ז"ל, לשכור את שירותי יחסי הציבור של היועצים האסטרטגיים אסי טלמון ואריק בן שמעון, ששימשו בעבר יועצי התקשורת של השרים אורי אורבך ז"ל ואורי אריאל (בהתאמה).

"שותפים באיחוי הקרע"

ד"ר עדו ליברמן ממכון מסקר אמר כי "בעוד שב־20 השנים הראשונות לרצח התחושה הרווחת בציונות הדתית היתה של התרחקות מכל סממן של "מורשת רבין", אשר זוהתה מיידית עם תחושת דחייה ותיוג של הציונות הדתית בכללותה כאשמה מוסרית ברצח - בשנתיים האחרונות חלה תפנית משמעותית ודי מהירה שבאה לידי ביטוי במוכנות מסוימת, לא מלאה עדיין, להיות שותפים באיחוי הקרע".

דליה רבין, שנטלה על עצמה את משימת הדיאלוג עם הציונות הדתית במרכז רבין, התבטאה בהזדמנויות שונות על החשיבות העליונה שהיא רואה בדיאלוג. לדבריה, "נתוני הסקר בהחלט מעודדים אותי. 22 שנים אחרי רצח ראש הממשלה, המחקר החשוב הזה מעיד באופן ברור שהציונות הדתית נענתה לקריאתנו לבוא ולדבר איתנו, ורוצה לשתף פעולה עם פתיחת הדלת לשיח חדש, אחר, פתוח - כאן במרכז רבין. מקווה שהשינוי התודעתי המאוד משמעותי יוביל גם למעשים בפועל".

בתוך כך, מארגני העצרת לזכר רבין בתל אביב, הפיצו מודעה חדשה המדגישה כי ראש הממשלה לשעבר נרצח. 

במודעה לאירוע שיתקיים ב־4 בנובמבר נכתב כי הציבור מוזמן לעצרת המונים לציון 22 שנים לרצח ראש הממשלה יצחק רבין. המודעה החדשה מגיעה לאחר תגובות נזעמות מצד גולשים ואנשי ציבור. 

ממארגני העצרת נמסר: "אנו מזמינים את כל עם ישראל להגיע במוצאי שבת לכיכר רבין במלאת 22 שנים לרצח ראש הממשלה ולזכור שעל אף המחלוקות אנחנו עם אחד".

בהכנת הכתבה השתתף נועם (דבול) דביר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר