התזונאית האוסטרלית, סוזי בורל, חשפה בכתבה ב"דיילי מייל" ארבעה מזונות שנהוג לחשוב שהם בריאים, אך לטענתה צריך להיזהר מצריכה שלהם.
טונה משומרת, מצרך אהוב על ספורטאים שמופיע בתפריטים בריאים בארץ ובעולם, היא המנה ה"עבריינית" ביותר ברשימה של בורל.
למרות שהיא מציינת שטונה מכילה הרבה חלבון ודלה בשומן - שילוב מנצח על פניו, המזון לוקה בחסר בכמות חומצת השומן הרוויה אומגה-3, שנמצאת בסלמון או בסרדינים.

טונה. מכילה כספית ולא מכילה אומגה-3 // צילום: לירון אלמוג
הכספית לא מופרשת בצואה
עניין שלילי נוסף הנוגע לטונה משומרת הוא שהמזון מכיל כספית, אלמנט רעיל שלא ניתן להפריש בצואה מהגוף, כך מסבירה בורל בבלוג שלה.
אשר על כן, ממליצה הבלוגרית שלא לאכול יותר מ-2-3 מנות טונה בשבוע. למי שחייב "טעם של ים" בכל יום, ממליצה התזונאית להחליף את הטונה בסלמון או בסרדינים.
ה"רוצח" הבא ברשימה הוא רוטב הסויה, שלטענת הבלוגרית, "יכול להרוס מנה יפנית בריאה". הכמויות האדירות של מונוסודיום גלוטמט (מלח נתרן של חומצה גלומטית – משפר הטעם הנפוץ בעולם) הן לב הבעיה במוצר. "גם כף או שתיים ליד הסושי מכילות כמויות אדירות של מלח", מזהירה בורל.
רוטב סויה. מכיל כמויות בלתי נסבלות של מלח. "יכול להרוס מנה יפנית בריאה" // צילום: GettyImages
להפחית בצריכת מלח
המלח שבסויה מתקשר להתייבשות, לצמא וכן להעלאת לחץ הדם לאורך זמן, ויש להפחית בצריכתו. הפתרון של בורל הוא לרכוש סויה מופחתת מלח, שמכילה חצי מכמות המלח שברוטב סויה רגיל.
מזון מסוכן נוסף הוא השמן בגרסתו כתרסיס. נכון ששימוש בתרסיס מפחית משמעותית את כמות השמן (למרות שאפשר פשוט לשפוך בזהירות מעט שמן או לנגב את השמן עם נייר מטבח), אבל לטענתה העיבוד הכרוך בהפיכת שמן לתרסיס מהווה חיסרון שעולה על היתרון – ושמן זית רגיל הוא הפתרון, על מנת להימנע מהסוכר המזוקק עם פחמימות מורכבות, גלוקוז ומלטוז שמכיל השמן התרסיסי - ולזכות בנוגדי החמצון ובכל הטוב שיש לשמן הזית הרגיל להציע.
החסרונות עולים על היתרונות. התרסיס מכיל פחמימות מורכבות וסוכרים // צילום: GettyImages
המזון ה"בריא לכאורה" הבא ברשימה של בורל הוא חטיפי האורז, שניתן לחשוב אותם לנשנוש בריא. לטענתה, החטיפים מכילים כמות גדולה מדי של מונוסודיום גלוטמט.
חטיפי אורז. נחשב לחטיף "בריא" במדינות רבות בעולם המערבי, אך מציע "קלוריות ריקות". דל בחלבון וביסודות מזון חיוניים ולא מספק אנרגיה לאורך זמן // צילום: GettyImages
עדיף קלוריות עם תוכן
כמו כן המנה מציעה "קלוריות ריקות", ובעצם חסרות תוכן. בעשרה חטיפונים יש אותה כמות פחמימות של שתי פרוסות לחם קטנות, המנה דלה בחלבון וביסודות מזון חיוניים אחרים. המזון לא יספק אנרגיה לטווח הרחוק והוא לא מומלץ, במיוחד לא לילדים. במקום זה מציעה התזונאית באופן לא מפתיע חטיפים או לחמים המבוססים על דגנים ושיפון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו