מתוך תחקיר "שטח ההפקר" // מתוך תחקיר "שטח ההפקר"

כשר אבל מסריח: בשביל זה קיימת תקשורת

תחקיר של "שטח ההפקר" חושף את מה שרבים מדברים עליו בשקט כבר שנים רבות - תעודות הכשרות הן בעיקר מס שפתיים • ביקורת טלוויזיה

שטח הפקר - מאחורי הקלעים של תעודת הכשרות, כאן 11, 21:00

תוכניות התחקירים שהיו פעם נישה צרה מאוד בתפריט התוכניות של גופי שידור (ונכללו שם בעיקר משיקולי רגולציה) תפסו עם השנים נתח גדול יותר, ולצד תוכניות תחקיר ותיקות קמו תוכניות חדשות שערכו תחקירים "קלילים" יותר, בעיקר בנושאים צרכניים. אמש ב"שטח הפקר" קיבלנו דוגמה לתוכנית שכזאת, שבדקה את מאחורי הקלעים של תעודת הכשרות. 

מגיעה מילה טובה ל"שטח הפקר" על תחקיר מצוין, שחושף את מה שרבים מדברים עליו בשקט כבר שנים רבות - תעודות הכשרות הן בעיקר מס שפתיים. יש קשר שתיקה צורם, שבו כולם משחקים את המשחק - בעלי עסקים, משגיחי כשרות והרבנות הראשית - והכל תמורת בצע כסף. לא פלא שהרבנים שהתראיינו לכתבה מעידים על עצמם שהפסיקו לאכול בשר, משום שאינם סומכים על משגיחי הכשרות. 

ולא חסרות דוגמאות למחדלים: מפעל לעופות שבו נמצאים בשר טרף ובשר כשר באותו מקום, שחיטה לא כשרה, משגיחי כשרות שאפילו לא נכנסים לבית העסק אלא רק באים לאסוף את הצ'ק פעם בחודש, משגיח כשרות שמקבל תשלום כדי לא להגיע לבדוק את המפעל ועוד. חשוב להגיד שהתחקיר נוגע לא רק לציבור שומר הכשרות, כי הבשר שעובר פיקוח (או שלא) בסופו של דבר מגיע לצלחות של כולנו.

שלא יהיה לכם ספק - מי שאשם פה זאת השיטה, וכמובן מדיניות הקומבינה, שהפכה להיות מושרשת בתרבות הארגונית של גופים ממשלתיים. בעל המפעל רוצה להרוויח כסף, כלומר שכמה שיותר עופות ינועו על פס הייצור וייצאו משם לסופרים. "האם משגיח כשרות יכול לבדוק 80 עופות בדקה?" שואל הרב אבי זרקי, שוחט ומוהל שמכיר את התופעה - "ענף הכשרות איבד את המצפון. זה ענף שמגלגל המון כסף", הוא מסכם את מה שכולנו כבר יודעים. הכל מתחיל ונגמר בכסף. גם העיתונאי ג'קי לוי מבטא את משבר האמון של הציבור במוסד הרבנות ואומר ש"אנחנו נמצאים בתקופה ששני רבנים ראשיים עומדים לדין, על פי הודאתם, בשוחד ובמרמה. זה שובר את הלב".

"שטח הפקר" לא רק מתייחסת לבעיה אלא גם בודקת את האלטרנטיבה. ג'קי לוי, שמאס בשיטת הכשרות ללא כשרות, מודה ש"אני באופן אישי הפסקתי לחפש את התעודה. אני פונה לבן אדם ואם הוא אומר לי, 'ג'קי, אתה יכול לסמוך עלי, כשר פה', אני סומך עליו יותר מהנייר הזה". גם בעלי עסקים החלו להתמרד והפסיקו את ההתקשרות עם הרבנות הראשית ובמקום זה הם מעסיקים משגיחי כשרות מוסמכים, אבל כאלה שבאמת נמצאים בבית העסק ובאמת בודקים את הכשרות.

בעידן שבו דו"ח מבקר המדינה הוא מסמך שאף אחד לא טורח לקרוא ובטח לא ליישם, וגופי שלטון ואכיפה לא ממלאים את תפקידם, לתוכניות התחקירים מהסוג של "שטח הפקר" יש תפקיד חשוב ביצירת מודעות, הפעלת לחץ לתיקון עוולות ובמתן במה  לאלטרנטיבות הקיימות. 

תנו לנו עוד מזה כי זה מה שהציבור צריך: תוכניות שבודקות את האוכל שלנו, את המים, את האוויר שאנחנו נושמים, את החינוך שהילדים שלנו מקבלים, את הביטחון האישי וכו'. בשביל זה קיימת תקשורת!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו