"אם השימוע למנהל ביה"ח בנהריה לא יבוטל - נשבית את מערכת הבריאות"

בהסתדרות הרפואית זועמים על הזימון שנשלח על רקע המשבר התקציבי בביה"ח: "צעד חמור" • דו"ח ביקורת חושף: הגירעון מוביל לפגיעה בתשתיות ובתחזוקה; ועם זאת, איכות הטיפול לא נפגעה

בית החולים גליל מערבי // צילום: סוכנות ג'יני // בית החולים גליל מערבי // צילום: סוכנות ג'יני ,
בית החולים גליל מערבי // צילום: סוכנות ג'יני // בית החולים גליל מערבי // צילום: סוכנות ג'יני

המשבר בבית החולים בנהריה שבגליל המערבי, שבמסגרתו זומן מנהל המקום לשימוע אצל מנכ"ל משרד הבריאות, עלול לגרום להשבתת מערכת הבריאות כולה. היום תתכנס מזכירות ההסתדרות הרפואית, והיא צפויה לאשר נקיטת צעדים ארגוניים.

בעקבות דו"ח ביקורת, שנחשף כאן לראשונה, ודו"חות נוספים על התנהלות כלכלית של ביה"ח, זומנו המנהל ד"ר מסעד ברהום ומנהל הכספים של ביה"ח חזי חי לשימוע בפני מנכ"ל משרד הבריאות. אחת העילות לשימוע היא "מקרים חמורים של היעדר תחזוקה הולמת של תשתיות בביה"ח, העולים לכדי סיכון חיי אדם", כפי שנמצאו בביקורת. 

בהסתדרות הרפואית זועמים על הזימון לשימוע. "אנו רואים צעד זה כחמור, מרחיק לכת ותקדימי. זה מדרון חלקלק במהות ובאופי יחסי העבודה בין מנהלי בתיה"ח למשרד הבריאות", כתבו יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, ויו"ר איגוד מנהלי בתי החולים, ד"ר ערן הלפרן, למנכ"ל המשרד, "תחת הזמנתו לשימוע של ד"ר ברהום ופתיחת הליכים משמעתיים, אשר אין כל פתרון מעשי בצידם למצוקת ביה"ח, היה מצופה מראשי המערכת לסייע במציאת פתרונות אמיתיים לקשיים העצומים שאיתם נדרש מנהל ביה"ח להתמודד במציאות הרגולטורית הקיימת". מנכ"ל ההסתדרות הרפואית, עו"ד לאה ופנר, אמרה אמש כי היא לא זוכרת "מקרה כזה שבו מנהל בי"ח מוזמן לשימוע... אי אפשר שיהפכו את מנהלי בתיה"ח לשומרי תקציב. מנהל לא צריך לחשוב פעמיים לפני שהוא מאשר טיפול רפואי".

ד"ר מסעד ברהום // צילום: אנצ'ו גוש, ג'יני

"הזנחה בתחזוקה"

הדו"ח - שערכו ד"ר סיגל טאוב ורותי פרוינד מאגף הרפואה במשרד הבריאות ואשר ביה"ח אמור להשיב לטענות שבו בימים אלו - מצא כי בנהריה מצליחים אמנם להמשיך לתת רפואה טובה, לפתוח מחלקה נוירוכירורגית מתקדמת שבה מבוצעים צנתורי מוח ולהגדיל ב־13% את הניתוחים שאינם דחופים. אך לצד זאת מתמודד ביה"ח עם בעיות תשתית ועם מחסור בכוח אדם. "לצד צוות מסור ניכרת הזנחה מתמשכת בנושאי תחזוקה ותשתיות בחלק מהאזורים", נכתב בדו"ח. בליקויים שנמצאו, בין השאר: מזון למחלקות משונע במעליות שמיועדות למבקרים בביה"ח, וסדינים לא מוחלפים בכל יום אלא רק "מנוערים". עם זאת, בביקורת במחלקות הפנימיות, במיון ובפגייה "לא נמצאה עדות לפגיעה באיכות הטיפול הרפואי או לירידה בסטנדרט לעומת תקופות קודמות". מנהל ביה"ח, ד"ר ברהום, תיאר מחסור בתקנים. בביה"ח חסרים 129 אחיות, 81 רופאים, 114 עובדי מינהל ומשק ו־52 עובדי מקצועות בריאות אחרים. כמו כן, דווח על עיכובים בקליטת רופאים ועל הקפאת תקנים בסיעוד.

מי אחראי לגירעון?

בית החולים בנהריה מצוי בגירעון, אבל קיימת מחלוקת על גובהו ועל הגורמים לו. במשרד הבריאות טוענים שמדובר בהתנהלות לא תקינה וכי הגירעון עומד על כ־100 מיליון שקלים. בבית החולים טוענים שהמשרד מעכב העברה של כ־40 מיליון שקלים - עלות הטיפול בפצועים הסורים - ואם הכסף יועבר, הגירעון ייסגר. 

לצד אלו, התבטאויות של ראשי רשויות מקומיות בצפון נגד שר הבריאות יעקב ליצמן לא תרמו להרגעת הרוחות. ל"ישראל היום" נודע כי בפגישה סגורה שהתקיימה בתחילת השבוע בין ליצמן ליו"ר איגוד רופאי המדינה, ד"ר נמרוד רחמימוב, אמר השר שהשימוע לא יוביל לפיטוריו של ברהום. מאידך, גם השימוע לחזי חי לא צפוי לעבור ללא התנגדות: גורמים במשרד האוצר, המפקח מקצועית על התנהלות מנהלי הכספים של בתי החולים, טענו שמדובר ב"אכיפה סלקטיבית" כלפי בית החולים בנהריה. בלשכת ליצמן מסרו כי "הדברים אינם נכונים. לאחר השימוע יתקבלו החלטות בהתאם לתוצאותיו". מארגון רופאי המדינה נמסר כי "ד"ר רחמימוב אינו מגיב לתכנים של פגישות אישיות בארבע עיניים".

ממשרד האוצר נמסר: "באחריות הנהלות בתי החולים לעמוד במסגרות התקציביות שנקבעו, ולהתנהל בהתאם לכללי מינהל תקין. אנו סבורים כי משרד הבריאות, ככל גוף ציבורי אחר, נדרש לבצע אכיפה מקצועית, שוויונית ומידתית, ולפעול לעמידה בתקציב". 

ממשרד הבריאות נמסר כי "בבית החולים נתגלו כשלים בניהול עם משמעות תפעולית וקלינית, שבאו לידי ביטוי גם בדו"ח וגם בדו"חות בקרה אחרים של המשרד. אנו מצפים מבית החולים להתחיל בתהליך של תיקון ליקויים". עוד נמסר כי בשנת 2017 הועברה לבית החולים סובסידיה בגובה 223 מיליון שקלים, שמתוכם 25 מיליון שקלים עבור הטיפול בפצועים הסורים.

מבית החולים נהריה נמסר כי "המרכז הרפואי חרט על דגלו את נושא איכות הטיפול ואנו מברכים על מסקנת צוות הבקרה שלפיה למרות המחסור בתקציב, הטיפול הניתן לבאי המרכז הרפואי הינו מיטבי. לאחרונה פרסם משרד הבריאות את נתוני מדדי האיכות בטיפול בכלל בתיה"ח בישראל, וזו השנה השלישית ברציפות שבה מדורג המרכז הרפואי לגליל בצמרת המדדים. הצלחה זו הינה הודות לפעילות כלל הצוותים מכל הסקטורים לאורך כל ימות השנה, שהתבטאה גם בקבלת תו התקן האמריקני של ארגון JCI, שאת המבדק האחרון שלו להסמכה עבר צוות המרכז הרפואי בהצטיינות". עוד נמסר כי "מרבית הליקויים שצוינו בדו"ח כבר תוקנו, ואחרים הדורשים תקצוב יבוצעו בשיתוף פעולה עם 
משרד הבריאות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר