נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התייחס בראיון שהעניק אמש לרשת TBN לסוגיית העברת השגירות האמריקנית מתל אביב לירושלים ואמר כי הוא רוצה לתת הזדמנות להשגת שלום בין ישראל לפלשתינים לפני ביצוע צעד שכזה.
ביוני חתם טראמפ על צו זמני לשמר את שגרירות ארה"ב בתל אביב, וזאת למרות שבמהלך הקמפיין שלו לנשיאות הבטיח להעביר אותה לירושלים. בראיון עם מושל ארקנסו לשעבר, מייק האקבי, ציין טראמפ כי הממשל שלו פועל ליזום תוכנית שלום בין שני ישראל לפלשתינים.
צילום: רויטרס
"אני רוצה לתת לזה סיכוי לפני שאני אפילו חושב על העברת השגרירות לירושלים", אמר הנשיא. "אם נוכל לעשות שלום בין הפלשתינים לישראל, אני חושב שזה יוביל בסופו של דבר לשלום במזרח התיכון, וזה חייב לקרות".
בתשובה לשאלה אם יש מסגרת זמן להעברת השגרירות לבירת ישראל, אמר טראמפ: "אנחנו הולכים לקבל החלטה בנושא הזה בעתיד הלא רחוק".
הסכם הגרעין: ישראל במסר לממשל טראמפ
כשברקע דיווחים על כוונת נשיא ארה"ב להודיע לקונגרס כי איראן אינה עומדת בהסכם הגרעין, לשכת רה"מ העבירה בימים האחרונים מסר ברור לבית הלבן: ישראל עומדת לצד טראמפ וקוראת לבטל את הסכם הגרעין עם איראן ולהטיל מחדש סנקציות כבדות על איראן. אם ההסכם לא יבוטל, דורשת ישראל לבצע בו שלושה שינויים: לבטל את הסעיף שמאשר לאיראן להעשיר אורניום בתום ההסכם, לאסור עליה לפתח יכולת בליסטית לטווח ארוך, ולהטיל סנקציות על איראן עד לפירוק מתקניה הגרעיניים.
על פי לשכת רה"מ, ביטול או שינוי של ההסכם רק יחזקו את מעמדה של ארה"ב בעולם ויעבירו מסר לצפון קוריאה, המחזיקה בנשק גרעיני.
אם ההסכם לא יבוטל, מציעה ישראל להדק את הפיקוח על אתרים חשודים באיראן ולהחמיר את העונשים או הקנסות עליה.
אם המסרים לא היה די במסרים, סגן השר במשרד ראש הממשלה, מייקל אורן, פירסם אתמול מאמר ב"ניו יורק טיימס" ובו טען בין השאר כי ההסכם עם איראן לא ימנע מלחמה עמה, אלא ייצור מלחמות רבות במזה"ת, בשל התבססות האיראנים בזירות שונות ותמיכתם בטרור. אורן כותב כי הסכם הגרעין לא מנע מאיראן לפתח טילים בליסטיים בינלאומיים, המסוגלים לשאת ראשי חת־גרעיניים. נהפוך הוא: העסקה אפשרה לאיראן לפתח יכולת זו. לדבריו, הטענה כי איראן היתה מגיעה לפצצה אלמלא העסקה איננה נכונה, שכן איראן חששה מתגובה צבאית, ישראלית או אמריקנית.
טראמפ עצמו עורר בסוף השבוע ספקולציות לגבי התוכניות הצבאיות של ארה"ב. הנשיא צייץ בטוויטר כי "נשיאים וממשליהם דיברו עם צפון קוריאה במשך 25 שנה, הסכמים נעשו וכמויות אדירות של כסף שולמו. זה לא עבד. ההסכמים הופרו לפני שהדיו יבש, ועשו צחוק מהשליחים האמריקנים למשא ומתן. מצטער, אבל רק דבר אחד יעבוד!".
ביום חמישי, כשלצידו אשתו מלניה והקצונה האמריקנית הבכירה, התייצב נשיא ארה"ב מול הכתבים והצלמים ואמר: "אתם יודעים, חברים, מה התמונה הזאת אומרת? ייתכן שמדובר בשקט שלפני הסערה". העיתונאים מייד שאלו: "איזו סערה, אדוני הנשיא? איראן, דאעש?" טראמפ השיב: "אתם תגלו".
סביר להניח שטראמפ התכוון לאיראן ולהסכם הגרעין עימה. באותו אירוע אמר הנשיא: "המשטר באיראן תומך בטרור ומייצא אלימות, שפיכות דמים וכאוס ברחבי המזרח התיכון, ולכן אנחנו חייבים לשים סוף לתוקפנות המתמשכת של איראן ולמגר את שאיפותיה הגרעיניות; הם לא מילאו אחר רוח ההסכם".
על פי החוק, טראמפ חייב להודיע לקונגרס עד 15 החודש אם איראן עמדה בתנאי ההסכם. בשבוע שעבר דווח בכמה כלי תקשורת אמריקניים כי טראמפ מתכוון להודיע לקונגרס כי איראן לא עמדה בהסכם ובכך להתחיל בביטול האשרור של ההסכם. הצעד יאפשר לקונגרס להטיל מחדש בתוך 60 יום את הסנקציות על תוכנית הגרעין שהוסרו לפני כשנתיים עם השלמת ההסכם, אך גורמים בממשל מסרו כי בכוונת טראמפ למנוע את החזרתן מחשש לקריסת העסקה.
"הנשיא מתכוון לבחון את מכלול הפעילות הסוררת של איראן, לרבות ניסויי הטילים שלה", אמרה דוברת הבית הלבן סנדרס, והוסיפה כי הנשיא "מעוניין באסטרטגיה מקיפה מול כלל הבעיות האלו, לא רק מול בעיה אחת".

רוחאני // צילום: אי.אף.פי
באיראן תקפו את הקו המסתמן של טראמפ. הנשיא חסן רוחאני אמר בנאום לסטודנטים בטהרן: "השגנו הישגים שאי אפשר להחזיר אותם אחורנית. אף אחד לא יכול לעשות זאת, גם לא טראמפ וגם לא עוד 10 טראמפים".
ואילו שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף אמר כי מדינתו מוכנה לשאת ולתת על תוכנית הטילים הבליסטיים שלה. משרד החוץ בטהרן מיהר להכחיש את הדיווח.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו