שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

לשחק? זה בטבע שלנו

ימי חול המועד מזמנים לנו הרבה טיולים משפחתיים בכל רחבי הארץ • לכן אין זמן מתאים יותר לעזוב את הסמארטפון, להתנתק מהאינסטוש ולהכיר משחקים שיחברו אתכם לחיק הטבע

להכיר את הטבע והסביבה בדרכים לא שגרתיות // צילום: GettyImages/iStockphoto // להכיר את הטבע והסביבה בדרכים לא שגרתיות // צילום: GettyImages/iStockphoto ,
להכיר את הטבע והסביבה בדרכים לא שגרתיות // צילום: GettyImages/iStockphoto // להכיר את הטבע והסביבה בדרכים לא שגרתיות // צילום: GettyImages/iStockphoto

ימי חול המועד שמנוצלים לחופשות משפחתיות הם הזדמנות לחזק את הבונדינג המשפחתי. אלא שכדי לגרום לילדיכם (וגם לעצמכם, אם תהיו כנים) להתנתק מהנייד, מהפייסבוק, מקבוצות הווטסאפ ומאפליקציות שיתוף אחרות שהתמכרנו אליהן - תצטרכו להיות יצירתיים במיוחד ולהציע אפשרויות מעניינות לפחות כמו אוכל טוב, כדי להצליח להוציא את הראש של כולם מהסמארטפון.

אין לנו אלא לדלות ממעמקי זיכרוננו כהורים מה עשינו פעם, כשבילינו בחופשות עם ההורים והחברים לפני עידן הטלפונים והרשתות החברתיות וידענו להתחבר באמת. זו ההזדמנות שלנו כמבוגרים לחזור להיות ילדים עם ילדינו ולשחזר עימם משחקי ילדות כגון "עמודו", "דג מלוח", "משיכת חבל" או "מחניים". כמו כן, נעזרנו בחברה להגנת הטבע ובתנועת הצופים ואספנו הצעות לכמה משחקים שמתאימים לכל המשפחה - גם במהלך פיקניק בטבע או בחניית ביניים בטיול הליכה. 

משחק זיכרון "פרחים בישראל"

מילים מהטבע

מה המטרה: הרחבת אוצר המילים הקשור לחיק הטבע והסביבה.

איך משחקים: כמו במשחק חי, צומח דומם - מישהו מונה את האל"ף־בי"ת והאחר אומר לו לעצור. עושים סבב של מילים הלקוחות מהטבע שסובב אתכם, כולן מתחילות באות שהוא נעצר בה. לחלופין, בהתאם לסדר הישיבה ולאותיות האל"ף־בי"ת, מתחילים למנות שמות הלקוחים מחיק הטבע. למשל: א' - אדמה, ב' - בלוט, ג' - גשר, וכך הלאה, עם שמות של כל מיני דברים שנראים לעין סביבכם, עד ש' (שמיים) ות' (תורמוס, תאנה - אם יש כאלה לידכם). 

"טולי התולעת", 150 ש'

חפש אותי

מה המטרה: למצוא דברים מסביב, באזור שבו אתם יושבים/חונים/מטיילים.

איך משחקים: בוחרים מנחה למשחק. המנחה מבקש לאסוף כמה שיותר פריטים בצבע מסוים ובצורה מסוימת שנמצאים בסביבה, בדגש על חיק הטבע, ולא על ציוד הפיקניק והאוכל שהבאתם איתכם. לפני כן המנחה סורק את השטח בסיור מקדים ומכין רשימה של חפצים ופריטים שפזורים בו, כגון כפתור, גפרור, אבן בצורת לב, עלה מיוחד וכדומה. אפשר להניח במקומות בלתי צפויים בשטח פריטים וחפצים נוספים ולהוסיפם לרשימה. מנקדים מראש כמה נקודות יהיה שווה כל פריט, ומבקשים מהמשתתפים למצוא ולהביא את הפריטים הללו. המנצח הוא מי שזוכה במספר הנקודות הגבוה ביותר.

פריזבי קלאסי

זיכרון צילומי

מה המטרה: לזכור כמה שיותר פרטים מהסביבה.

איך משחקים: בוחרים מנחה למשחק. במהלך הטיול המנחה מבקש להתבונן במשך דקות ארוכות בכיוון מסוים ולנסות לזכור את כל מה שרואים עד האופק, מפרטים קטנים וסמוכים אל הקרקע ועד לנופים רחוקים כגון הר, גבעה וכדומה. לאחר ההתבוננות יש להסתובב ולמנות את כל מה שזוכרים. הזוכה הוא מי שזכר את מרב הפרטים. 

אפשרות נוספת היא משחק זיכרון ספונטני שמבצעים תוך כדי הטיול, שבו אתם שואלים את המטיילים שאיתכם: איזה עץ היה ליד השביל לפני העיקול, מה לבשה האישה שעברה מולנו, איזו מכונית יצאה לפני חמש דקות מהחניה וכדומה. גם כאן המנצח הוא מי שמדייק בפרטים וזוכר יותר מכולם. 

הטבע יודע

מה המטרה: להרחיב את הידע על החי והצומח מסביב.

איך משחקים: עירכו במשך עשר דקות תצפית על ציפורים, תוך שאתם שומרים על שקט ולא זזים בחדות כדי לא להבריח אותן. לאחר מכן נסו להגדיר את הציפורים שבהן צפיתם בהתאם לכמה מאפיינים מזהים, כגון: צורת המקור, מבנה הגוף, אורך הכנפיים, סוג הציוץ, סוג המזון שהן אוכלות, אם הן נמצאות זמן רב על הקרקע או על העצים. 

ישמו את המאפיינים. אפשר להוסיף גם הסבר על הסיבה לצורות מקור שונות, על יתרונות וחסרונות שיש לכנפיים קצרות וארוכות ועל סוגי הקולות והציוצים שהציפורים משמיעות. לסיום, אפשר להרחיב את הידע בנושאים כגון נדידת ציפורים ועל סוגי ציפורים (ציפור שיר, דורסים וכו'). מידע מקדים תוכלו למצוא באתר החברה להגנת הטבע.

גרסת הצמחים: במהלך הטיול מנחה המשחק יאסוף עלים מהעצים ומהשיחים שתחלפו על פניהם בטיול, וגם עלים של פרחי בר שאינם מוגנים, כגון סביון, חרצית וכדומה. לאחר כ־200 מטרים עוצרים למנוחה, ואז יש להניח על האדמה את העלים השונים שנאספו. על המשחקים להתבונן היטב בעלים במשך דקה־שתיים, ולאחר מכן למצוא בתוך השטח שהוגדר מראש (בליווי מבוגר) את השיחים והעצים אשר העלים שלהם הוצגו. משתתף המביא עימו מספר רב יותר של עלים שזהים לאלו שנאספו זוכה, ולאחר מכן גם מזהים את שם העץ או השיח בהתאם לסוג העלה. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר