על פי מבקר המדינה, 165 אלף קשישים בישראל סובלים מבעיות בריאות ומפגיעה בתפקוד הפיזי ותלויים בעזרת הזולת לביצוע פעולות היום-יום, ועל כן זקוקים לסיוע וטיפול סיעודי. כך עולה מדו"ח מיוחד שפרסם היום (ראשון) השופט יוסף שפירא לרגל יום הקשיש הבינלאומי
כיום מעדיפה המדינה שקשישים ימשיכו להתגורר בבית זמן רב ככל האפשר, ולכן מסייעת להם בגמלת סיעוד באמצעות המוסד לביטוח לאומי. כמעט כל הקשישים מקבלים שירותי סיעוד, כאשר את שירותי הטיפול הביתי מספקות חברות סיעוד.
ב- 2015 העסיקו חברות הסיעוד כ-80,000 מטפלות ישראליות ונוסף על כך כ-37,000 קשישים העסיקו מטפלות זרות. אלא שעל פי הדוח מרבית המטפלות אינן מוכשרות ומיומנות (שכן חברות הסיעוד מחויבות להכשיר מקצועית רק 30% מהמטפלות) - דבר שעלול להביא לפגיעה בקשיש ולסכן את בריאותו.
על פי הדו"ח, ביטוח לאומי לא מימש את אחריותו להבטחת איכות הטיפול הביתי בקשישים, ובנוסף אינו מנגיש באופן מפורט לקשיש ובני משפחתו את המידע בנוגע לתפקידי המטפלת. בשנת 2016 מימן ביטוח לאומי את תחום הסיעוד ב- 5.8 מיליארד שקלים, אך המבקר טוען כי ישנם תשלומי יתר וניצול לא יעיל של תקציבי העתק המושקעים בסיעוד, כאשר חלק מהקשישים לא מקבלים את כל השעות להם הם זכאים.
הדו"ח מתריע גם על תופעה שכיחה של 'גניבת שעות', כאשר המשפחה או הקשישים חותמים על יומני עבודה של מטפלות גם במקרים בהם הם כוללים שעות שבהן לא קיבלו טיפול מהמטפלת.
בני המשפחה קורסים: "אני מחליף לאבא חיתולים"
ממצאי הדו"ח מלמדים גם על הקושי הרב של בני המשפחה אשר נושאים בנטל הכלכלי והנפשי הכבד הכרוך בטיפול בקשישים הסיעודיים. לטענת מבקר המדינה רשויות המדינה לא נתנו את דעתן כנדרש על הצורך לתמוך בבני המשפחה המטפלים בקשישים סיעודיים, ולמעשה זנחו והותירו אותם להתמודד עם הנטל הכבד. כך למשל, 75% מהנשאלים בני המשפחה דיווחו על קושי נפשי, 54% מהם דיווח על קושי כלכלי ו- 54% מהם דיווחו על קושי בהיבט התעסוקתי, אובדן ימי עבודה או עזיבתה. 33% דיווחו על השפעה שלילית על היחסים המשפחתיים.

מטפלות לא מיומנות // צילום (אילוסטרציה): משה שי
אחד מבני משפחה המצוטטים בדו"ח סיפר: "אני קורס, אני לא מצליח לעבוד ולהתפרנס. אני מחליף לאב שלי חיתולים כי הוא לא מרשה למטפלת להחליף לו. אני נאלץ להישאר אתו כל הזמן בלי שום חופש ובלי תגמול מהסיעוד, מדבר איתו כל הזמן כי אף מטפל לא מדבר אתו ומשמח אותו".
המבקר ממליץ: "חשוב שהממשלה תגבש מדיניות לאומית"
בין מסקנות הדו"ח מדגיש המבקר כי חשוב שהממשלה תגבש מדיניות לאומית שתבטיח את זכותם של הקשישים לחיים בכבוד אנושי וכלכלי. שפירא קורא להסדיר את האחריות על איכות הטיפול לקשישים הסיעודיים וממליץ לביטוח לאומי על פיתוח מנגנוני בקרת איכות של כל מרכיבי הטיפול הביתי ולפועל להעלאת מקצועיות המטפלות. בנוסף, ממליץ המבקר לשרי הרווחה והאוצר לבצע עבודת מטה שבה תינתן הדעת על הקשיים שעמם מתמודדים בני המשפחה של הקשישים הסיעודיים ועל העלות הכלכלית המוטלת על כלל המשק עקב קשיים אלה.
שר הרווחה: "בהיעדר הגדרה, איכות הטיפול לקויה"
שר העבודה והרווחה חיים כץ מסר בתגובה לדו''ח כי הוא הנחה על הקמת ועדה מקצועית שתגבש המלצות לביטוח הלאומי ולמשרד הרווחה על דרך הטיפול הטובה ביותר באזרחים הוותיקים בכלל ובחולים סיעודיים בפרט.
"בהעדר הגדרה ברורה של הגורם האחראי איכות הטיפול כיום לקויה, המענה לצרכי הקשיש הוא חלקי והבקרה על ידי חברות הסיעוד אינה אפקטיבית. קשישים רבים לא מנצלים את זכויותיהם, ביצוע הערכת התלות וקביעת הזכויות מסורבלת וגורמת לתחושת אי ועל בני המשפחה מוטלת מעמסה כבדה הגורמת לסבל להם ולקשיש", אמר כץ.
שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן: ״דו״ח מבקר המדינה נוגע בנקודות נכונות בכשלי טיפול המדינה בקשישים סיעודיים השוהים בביתם ואף עושה 'הנחה' למצב הקיים, כי לצערי התמונה המלאה של מחדל הטיפול בקשישים בקהילה באמצעות חוק הביטוח הלאומי, חמורה הרבה יותר".
"משרד הבריאות", ציין השר, "גיבש רפורמה מקיפה ומלאה בתחום הסיעוד, שנותנת מענה מערכתי להתמודדות המדינה עם משבר הסיעוד שאנו בעיצומו, וגם הצביע על מקורות המימון שלה".
"אני פונה היום שוב לראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון לכנס לדיון חירום בממשלה ולהביא לאישור מיידי של הרפורמה בסיעוד ממלכתי ובכך לעשות צדק חברתי עם יקירינו, רבבות הקשישים, הסיעודיים ובני משפחותיהם״, סיכם שר הבריאות ליצמן.
"ממשלת ישראל איבדה את הבושה"
יושבת ראש הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר, אמרה כי ממצאי הדו"ח הם המשך ישיר לסדר העדיפויות הלקוי במדינה: "ביטוח לאומי ומשרד הרווחה מתנערים מהאחריות הבסיסית, המדינה גוזרת את דינן של משפחות שלמות לעוני ומלחמה יומיומית בביורוקרטיה".
מאיגוד נותני שירותי הסיעוד בישראל נמסר: "דו"ח המבקר בהחלט חשוב, אך הוא עושה עוול גדול לעובדים מעולים שרואים בעבודתם שליחות, ולחברות ועמותות הסיעוד שמקיימות את כל המוטל עליהן ומפוקחות באופן הדוק".
נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין: "ממשלת ישראל איבדה בשנים האחרונות את החמלה והבושה ומזניחה לצערנו את האוכלוסיות החלשות ביותר בתוכה. הקשישים, ובמיוחד אלה הסיעודיים, אינם יכולים להשמיע זעקה או לצאת בהפגנות. מצב הקשישים בישראל הוא אות קלון על מצחה של החברה הישראלית. עם צאת יום הכיפורים אנו חייבים לזכור כי אין צום שיכפר על עוול שכזה וכולנו חייבים להירתם למען החלשים בחברתנו וללחוץ על הממשלה למלא את חובתה כלפי אזרחיה".
בהכנת הידיעה השתתפו דן לביא ומיטל יסעור -בית אור
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו