משבר הטיולים השנתיים: היעד - יותר טיולים עם לינה

מחשבים מסלול מחדש: במשרד החינוך גילו ירידה בהיקף הטיולים בני יומיים ויותר • כחלק מרפורמה יתווספו מורים לשל"ח ורכזי טיולים - גם אצל הערבים והחרדים

"כל השכבה מתגבשת בטיול השנתי" // צילום ארכיון: ינון בן ארי  ,
"כל השכבה מתגבשת בטיול השנתי" // צילום ארכיון: ינון בן ארי

אין מי שלא זוכר את ההתרגשות הגדולה שלפני טיול גדול בבית הספר. התיק והממתקים כבר ארוזים מהלילה, והתחרות מי יישב בספסל האחורי מתחילה עוד לפני שנכנסים לאוטובוס. אלא שבמשרד החינוך גילו שמערך הטיולים סובל ממשבר, ושהתלמידים בחטיבות העליונות לא יוצאים מספיק לטיולים הכוללים לינה.

נתונים שנאספו במינהל חברה ונוער חושפים פער גדול בין הכוונה של משרד החינוך שהתלמידים ייצאו לטיולים שמשלבים לינה לבין הביצוע בפועל. מתברר כי בתי ספר רבים אינם מקיימים טיולים בני יומיים, בניגוד למתבקש בהנחיות, ואילו בבתי ספר שבהם מתקיימות פעילויות של"ח וידיעת הארץ ובכאלה שבהם עובד רכז טיולים מתקיימים טיולים בהתאם להנחיות.

כך, למשל, בקרב כיתות י"ב יוצאים לטיול עם לינה רק 56 אלף תלמידים מתוך שכבת גיל שכוללת כ־120 אלף תלמידים (46%); בכיתה י"א יוצאים כ־51 אלף תלמידים (42%); ובכיתה י' יוצאים לטיול עם לינה 88 אלף תלמידים (70%). 

כשמסתכלים על חטיבות הביניים (כיתות ז'-ט'), רואים הבדל ניכר בין הערים. כך, למשל, במודיעין ובירושלים קרוב ל־100% מהתלמידים יצאו לטיולים של יומיים ויותר (כלומר טיול עם לינה), באופקים 92% מהתלמידים ובאשדוד, בחולון ובאילת 77% מהתלמידים. 

 

"חיבור התלמידים לארץ"

לעומת זאת, נראה שהירידה בהיקף הטיולים בני יומיים ויותר מגיעה דווקא מהערים הגדולות: ברמת גן 68% מהתלמידים יוצאים לטיול עם לינה, בתל אביב ובפתח תקווה יצאו 66% מהתלמידים ובנתניה רק 62% מהתלמידים יצאו לטיול בן יומיים. אלא שיש ערים שמספר התלמידים שיצאו לטיול עם לינה נמוך וכולל רק מחצית מהתלמידים. כך, למשל, בראשון לציון רק 51% מהתלמידים יצאו לטיול עם לינה ובבאר שבע רק 53% מהתלמידים. בתחתית הרשימה אפשר למצוא ערים ערביות כגון סכנין, שם התלמידים בכיתות ז'-ט' כלל לא יצאו לטיול כזה.

עם הירידה בטיולים הבית־ספריים, הבחינו במשרד החינוך כי דווקא בטיולים של תנועות הנוער, בחנוכה ובפסח, אין ירידה, ועל כן דרושה במשרד מחשבה מחודשת.

בעקבות הממצאים גיבשו שר החינוך ומנכ"ל משרדו שמואל אבואב תוכנית חומש להגדלת מספר התלמידים שיוצאים לטיולים בני יומיים ויותר, כדי להעלות באלפים את מספר התלמידים היוצאים לטיולים אלה. "הטיולים הם מרכיב משמעותי מאוד בחיבור של תלמידים לארץ וביכולתם לעבור חוויה חברתית עם בני גילם", מסביר אבואב, "בטיול התלמידים לוקחים על עצמם אחריות בהדרכות ובהכנת האוכל, וזו גם הזדמנות של הכיתה להתגבש - זו חוויה חברתית".

אבואב מודה שהופתע מהנתונים: "כש־50% מהתלמידים לא יוצאים לטיולים עם לילה, אנחנו מזהים משבר במערך של הטיולים השנתיים. הוא נובע ממספר סיבות. קודם כל, חלק מבתי הספר מתקשים להתמודד עם הבעיות שנוצרות בטיול עצמו, שנית, לא קל למורים, חלקם מבוגרים, לצאת לטיול של שלושה ימים. כמו כן, המאבק על תשלומי הורים הלך וצמצם במשך השנים את היקף תשלום הטיולים". 

עם זאת, משרד המשרד מוביל בשנים האחרונות מדיניות שלפיה אם הכיתה יוצאת לטיול שנתי, כל התלמידים ייצאו - גם אם הוריהם לא שילמו. לפי הרפורמה, יתווספו מורים לשל"ח ומספרם יעלה מ־668 ל־743, וכן יגדל מספר רכזי הטיולים בבתי הספר, גם במגזר העברי והחרדי.

ערן (16), תלמיד כיתה י' בבית ספר עין כרם, יצא עם תלמידי כיתות ט' בבית ספרו לטיול בן שלושה ימים לפארק הירדן. "התלמידים עושים אותו הטיול שאני עשיתי לפני כשנה, ואני כאן כדי לסייע להם", הוא מספר, "כל השכבה מתגבשת ויש זמן להכיר את כולם. בטיול כתלמיד אתה מבשל, מנקה כדומה וישנים באוהל וזה משהו שמלמד, מבגר וממש כיף. אתה חווה משהו אחר שמלמד המון. אני בטוח שטיול כזה יתרום לתלמידים מכל האזורים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר