המרחבים האדירים של איסלנד מכים בך כבר בשעות הראשונות בביקור במדינה הכל כך מיוחדת הזו. כשמגלים שמרבית המרחבים הללו כלל אינם מיושבים, התדהמה גדלה עוד יותר.
בכל המדינה הגדולה הזו, המשתרעת על פני 103 אלף קמ"ר (פי חמישה משטחה של ישראל), מתגוררים רק 330 אלף איש, מרביתם בבירה רייקיאוויק. כ־12 אלף קמ"ר משטחה מכוסים בקרחונים, יש בה 2,700 קמ"ר של עשרות אגמים, ופה ושם רואים כפרים של ארבעה או חמישה בתים בלבד. רמת החיים באיסלנד גבוהה, יש בה מודעות גבוהה מאוד לאיכות הסביבה וגם סופרים יש למכביר (אולי בגלל השעמום) - מספר הספרים המודפסים בה בשנה גדול יותר בהשוואה לכל מדינה אחרת בעולם, יחסית לגודלה.

איתני הטבע בפעולה
באיסלנד יש הרי געש פעילים, שיכולים להתפרץ בכל רגע. ההתפרצות האחרונה היתה ב־2016 בהר הגעש קטלה (Katla), אולם היא היתה חלשה. כ־600 איש פונו מבתיהם, אך לא היו נפגעים. ב־2010 היתה התפרצות משמעותית יותר מתחת לקרחון אייאפיאטלאייקוטל, מה שגרם לביטול 100 אלף טיסות באירופה.

גיאולוגים מזהירים שהתפרצות הר געש מתחת לקרחון עלולה לגרום לשיטפונות כבדים. התפרצות הר הגעש הראשונה באיסלנד קרתה ב־1783 וגרמה לגשם חומצי, לתמותת בעלי חיים ולרעב המוני שהביא למותם של כ־9,000 נפש, אבל לא נראה שהאיסלנדים השקטים מתרגשים מכך יתר על המידה. יתרה מזו, בשנים האחרונות יש נהירה לאיסלנד ונרשם בה גידול האוכלוסייה הגבוה ביותר באירופה (בעיקר בשל כניסת מהגרים, בעיקר מפולין, המהווים כשבעה אחוזים מאוכלוסייתה).

עדות לפעילות הנמרצת המתרחשת מתחת לקרקע, כשהכל מפעפע ומגיע כמעט למצב של רתיחה, אפשר לראות באזורים שבהם נמצאים המעיינות החמים, הגייזרים, העשן שנפלט מבטן האדמה והאפר הוולקני המפוזר על פני שטחים נרחבים. התפרצות הגייזר היא מדהימה. השם "גייזר" ניתן לתופעה הזאת על שמו של מקום באיסלנד שנקרא גייזר (Geysir) המצוי בלב האי הצפוני, בחלק הדרום־מערבי של איסלנד, כ־100 ק"מ ממזרח לרייקיאוויק ונקרא "הגייזר הגדול של איסלנד".
באיסלנד יש כ־700 גייזרים. זה מתחיל מבעבוע של המים, ומייד לאחר הבעבוע מתפרץ סילון של קיטור מעורב במים חמים, לעיתים בכמה מקומות גם יחד. לפתע מבינים מהי משמעות המושג "איתני הטבע בפעולה". גיאולוגים מסבירים כי הגייזר מתפרץ לאחר שהטמפרטורה של הסלע הוולקני מחממת את המים המצטברים.

באיסלנד מגיעה הטמפרטורה הזאת בבטן האדמה ל־200 מעלות צלזיוס. כאשר המים הלכודים תחת הקרקע מתחממים והופכים לקיטור, הם מחפשים דרך נוחה להתפרץ החוצה. גובה המים בהתפרצות הגייזר - כמה עשרות מטרים.
הגייזר פורץ באתר זה במחזוריות קבועה בכל כמה דקות ומאות תיירים מצטופפים מסביב, דרוכים עם המצלמות כדי להנציח את "המופע המדהים". באיסלנד גם מספר רב של מפלים, חלקם מרשימים מאוד ביופיים ובזרמים החזקים שלהם, בעיקר מפל גודפוס ומפל המניפה.
מעוני לרווחה
כל סיפור היווצרותה של איסלנד הוא מרתק. המדינה נוצרה למעשה מאי געשי צעיר מבחינה גיאולוגית, שנוצר לפני כ־200 מיליון שנה כתוצאה מהתפצלות היבשת לשני חלקים, דבר שיצר את המרווח בין היבשות אירופה ואמריקה. התפרצויות הרי הגעש גרמו לכך שברוב שטחה של איסלנד יש קלדרות המכוסות בשכבות עבות של קרח. פני הקרקע של איסלנד הרריים ומקשים קיום של חקלאות באי. במהלך הסיור הלכנו ממש בבקע שנוצר בין שתי היבשות, שרוחבו במקומות מסוימים מגיע לקילומטר.

גם ההיסטוריה של איסלנד מעניינת מאוד. הראשונים שהתיישבו בה היו נורבגים ומתיישבים קלטיים (סקוטים ואירים) במאות ה־9 וה־10. המתיישב הקבוע הראשון באיסלנד היה הוויקינג אינגולפור ארנרסון, שהגיע לאזור רייקיאוויק בשנת 870 לספירה. קבוצת ויקינגים בראשות איריק טורבלדסון, המכונה "אריק האדום", יצאה מאיסלנד ויישבה את גרינלנד. בשנת 930 הקימו המתיישבים פרלמנט בשם "אלת'ינגי", שהוא שמו גם כיום.
הפרלמנט באיסלנד נחשב לפרלמנט הראשון בעולם והוא עסק בחקיקת חוקים, ביישוב סכסוכים ובמינוי מושבעים לדיון בתביעות. במאה ה־13 סבלה איסלנד ממלחמות בין השבטים, ולאחר שנות מאבק ארוכות החליטו כל ראשי השבטים לוותר על עצמאותם ולקבל את ריבונותה של נורבגיה על האי. לאחר מכן עברה איסלנד לשליטת דנמרק עד 1874, ובמלחמת העולם השנייה היא נכבשה על ידי בריטניה.

עד תחילת המאה ה־20 היתה איסלנד אחת המדינות העניות באירופה. כיום היא בעלת רמת חיים מהגבוהות בעולם, והיא מהמדינות בעלות התל"ג לנפש הגבוה בעולם. כמו שכנותיה הסקנדינביות, גם איסלנד היא מדינת רווחה, עובדה התורמת לחלוקה שוויונית של העושר הלאומי על פי מדד ג'יני. בשנת 2007 היתה איסלנד מדורגת ראשונה על פי מדד הפיתוח האנושי, אך בעקבות המשבר הכלכלי של שנת 2008 הידרדרה למקום ה־13 בשנת 2011.
תחום העיסוק העיקרי של איסלנד הוא הדיג הימי. כ־40 אחוזים מהיצוא האיסלנדי נובעים מדיג ימי וממוצרים תעשייתיים נלווים. היקף הדיג השנתי עומד על 1.7 מיליון טונות בממוצע, וכחמישה אחוזים מכוח העבודה מעורבים בתעשיית הדיג.
הגענו לאיסלנד בשיט באונייה מפוארת ומפנקת מאוד (MSC Preziosa), הנושאת כ־4,000 תיירים ומציעה לנוסעים ארוחות למכביר ואוכל משובח, חדרים מרווחים, חדרי כושר, בריכות שחייה, קזינו ואולמות אירועים להצגות ולמופעי בידור בכל ערב.

עלינו על האונייה בהמבורג שבגרמניה, הספקנו לבקר בדרכנו בסקוטלנד (אינברנס ולוך נס) ובשישה ימים מתוך 11 ימי ההפלגה טיילנו במדינה המיוחדת הזו. עלות השהייה באיסלנד די גבוהה, אך אין ספק שמדובר באחת המדינות המרתקות ביותר שבהן הספקתי לבקר במהלך השנים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו