תינוקות - מבט מזווית אחרת

כמה כוח יש לתינוק רך, מה באמת משעמם אותו ולמה הוא מגיב רק לאימא? • 20 עובדות מדעיות על הבייבי שלכם

על מה אתה חושב עכשיו? // צילום: GettyImages // על מה אתה חושב עכשיו? // צילום: GettyImages ,
על מה אתה חושב עכשיו? // צילום: GettyImages // על מה אתה חושב עכשיו? // צילום: GettyImages

מה היינו נותנים על מנת להיכנס למוחו של תינוקנו ולהבין על מה הוא חושב, איך הוא חווה את החיים והאם הוא באמת מזהה את הקול שלנו יותר משל אנשים אחרים. איגדנו עבורכם, הורים יקרים, כ-20 עובדות מדעיות שמאוד יעניינו אתכם על התינוק שלכם.

1. תינוק שזה עתה נולד נוטה להגיב יותר לקולות גבוהים של אמו או של נשים אחרות מאשר לקולות הנמוכים של אביו וגברים אחרים. תינוק בן שבוע יכול להבחין בקולה של אמו מבין קולות של נשים אחרות.

תינוקות מחבבים פנים אנושיים // צילום: GettyImages

2. כאשר הורים מדברים לתינוקות רכים, התינוקות נוטים לעתים "לתזמן" זאת בעזרת הנעת הזרועות והידיים.

3. נראה כי שפתי התינוק רגישות במיוחד למגע. הם מגיבים למגע במצמוץ שפתיים ובתנועות מציצה.

4. תינוקות מסוגלים לטעום ולהריח מרגע לידתם. בניסויים שנערכו, הרחיקו תינוקות את ראשם מריחות חזקים. נראה שלתינוקות רכים יש ריחות שחביבים עליהם. מספר מחקרים הראו כי תינוקות רכים מעדיפים את הטעם והריח של חלב האם שהם יונקים על-פני חלב של אימהות אחרות. 

5. לתינוקות בני-יומם יש רפלקס אחיזה, ותינוקות רכים יכולים לכרוך את אצבעותיהם מסביב לכל חפץ קטן שמניחים בכף ידם. כוחם יכול להיות מפתיע. 

6. נראה שתינוקות מחבבים פנים אנושיים. ייתכן שהם מחבבים אותם בגלל שינויי הבעות שנראים להם מעניינים. תינוקות בני ימים ספורים בלבד נצפו מחקים הבעות פנים מסוימות. לדוגמה, הם עשויים להגיב לחיוך או מבט זועף של הורה בתנועות פנים דומות. תגובה זו מסייעת להתפתחות הטבעית של מערכות היחסים החברתיות של התינוקות.

תתפלאו לדעת כמה כוח יש להם בידיים // צילום: GettyImages

7. תינוק יכול לפהק כדי להגדיל את כמות האוויר שבריאות.

8. תינוק מתעטש בין השאר כדי לנקות את אפו.

9. תחום הראייה הטובה ביותר של התינוק מוגבל למרחק של 30 סנטימטרים מפניו. זהו המרחק מעיניו של התינוק לפניו של האדם המאכיל או מחזיק אותו. 

10. תינוק רך מבחין בניגודים קיצוניים. דוגמאות של פסים אלכסוניים בשחור ולבן מעניינים אותו. תינוק שאך זה נולד מביט בקצוות החיצוניים של תבניות החוזרות על עצמן, ורק מספר חודשים לאחר מכן נוטה להביט בפרטים הפנימיים

11. התינוק עלול להשתעמם מהתבוננות בדבר מסוים לאורך זמן. הוא נוהג להסיט את מבטו כאשר הוא רוצה לנוח. 

12. ככל הנראה, תינוק בן יומו מסוגל לשמוע. כאשר נשמע רעש שמבהיל אותו, הוא נוהג להקשיח את גופו ואת רגליו. התינוק נוהג לשלוח את זרועותיו כלפי חוץ ואז למשוך אותן חזרה קרוב אל החזה. לרוב, תנועות אלה מלוות בבכי.

13. נראה שתינוקות אוהבים לשמוע צלילים משתנים, כגון קולות דיבור או מוסיקה, יותר מאשר צלילים שאינם משתנים. מוסיקה רכה – שירה או צעצוע מוסיקלי – מסבים להם הנאה.

14. תינוקות מסוגלים להבחין בין צלילים. נראה שהם מגיבים טוב יותר לדיבור רגיל וקצבי מאשר לצלילים חסרי משמעות. ייתכן שזו תחילתה של התפתחות השפה עבורם ולכן שמיעת אנשים מדברים חשובה ביותר להתפתחות של תינוק.

15. באופן טבעי, תינוקות חווים את התחושה של מרקמים שונים – לדוגמה, כאשר רוחצים אותם, מייבשים אותם, מלבישים אותם או עוטפים אותם בשמיכה. תינוקות שאוהבים להתכרבל נוטים להירגע ולהיצמד לאדם שמחזיק אותם. התרגעות זו חשובה לתינוקות.

16. התינוק מגיב פעמים רבות באופן אוטומטי, או מתוך רפלקס. תגובת הבהלה של תינוקות רכים לרעשים פתאומיים היא רק אחת מרפלקסים אלה. התנהגות ותנועות מאוחרות יותר עתידות לצמוח מרפלקסים מוקדמים אלה. ככל שהתינוק מתפתח, כך הוא לומד לשלוט בשריריו בצורה טובה יותר. 

תינוקות חווים תחושה של מרקמים שונים // צילום: GettyImages

17. רפלקס חשוב של התינוק הרך הוא זה שמסייע לו לפתוח את פיו ולמצוא את הפטמה לשם הנקה. רפלקס זה נקרא רפלקס היניקה. לפני ההנקה, האם יכולה לגעת בשפתי התינוק עם הפטמה כדי שיפתח את פיו לשם ההנקה. 

18. דפוסי השינה של תינוקות רכים אינם דומים לאלה של אנשים מבוגרים. דפוסי שינה סדירים מתפתחים ככל שהם גדלים. תינוקות בני יומם ישנים בדרך כלל 16 עד 18 שעות ביממה.

19. עד גיל שנה משקל התינוק יגדל פי שלוש.

20. דמעות של בכי מופיעות לראשונה אצל תינוקות בגיל 4-3 שבועות. עד אז תינוקות בוכים ללא דמעות.

הכותבת היא מנהלת מדעית, אבוט יצרנית סימילאק

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר