הארי דין סטנטון // צילום: רויטרס // הארי דין סטנטון // צילום: רויטרס

מת השחקן הארי דין סטנטון

השחקן האמריקני ששיחק בין השאר בסרטים "המורד", "פריז, טקסס", "הבריחה מניו יורק" ו"לב פראי", הלך לעולמו בגיל 91 • הבמאי דיוויד לינץ': "כולם אהבו אותו, ובצדק. הוא היה שחקן גדול ואדם גדול"

השחקן והמוזיקאי הארי דין סטנטון, שהשתתף בעשרות קלאסיקות קולנועיות במהלך קריירה של יותר מ־60 שנה, הלך לעולמו ביום שישי בבית חולים בלוס אנג'לס בגיל 91.

סטנטון - שתיין ובליין שלא התהדר במראה של "לידינג מן" - נולד בקנטקי ב־1926 לאב שגידל טבק ולאם טבחית. במלחמת העולם השנייה שירת בחיל הים, ובמהלך לימודיו באוניברסיטת קנטקי החליט לפנות למשחק. 

באמצע שנות ה־50 החל לגלם תפקידי משנה קטנים בסדרות טלוויזיה ובסרטים, והתיידד עם רבים מכוכביה הצעירים של הוליווד (שבהם ג'ק ניקולסון, מרלון ברנדו ופרנסיס פורד קופולה). ב־1966, ארבע שנים לאחר שהיה השושבין בחתונתו של ניקולסון, לוהק סטנטון למערבון "Ride the Whirlwind" לצד חברו הטוב, וקיבל את מנת הפרסום הראשונה שלו. 

בשנים שלאחר מכן היה אפשר למצוא אותו בסרטים מצליחים דוגמת סרט הכלא "המורד" (1967) עם פול ניומן, סרט המלחמה "הנועזים בעורף האויב" (1970) עם קלינט איסטווד, והמערבון "פט גארט ובילי הנער" (1973) לצד ג'יימס קובורן, כריס כריסטופרסן ובוב דילן (שהפך גם הוא לחבר קרוב). באותה תקופה ניסח המבקר רוג'ר איברט חוק שעל פיו סרט שבו משתתף סטנטון הופך באופן אוטומטי להיות טוב יותר בזכותו. 

בין השאר, סטנטון עשה גם תפקיד קטן ב"הסנדק 2" (1974), השתתף ב"דו־קרב במיזורי" (1976), לצד ברנדו וניקולסון, גילם את אחד מחברי הצוות שמותקפים בידי חייזר רצחני ב"הנוסע השמיני" (1979), הופיע לצד קורט ראסל ב"הבריחה מניו יורק" (1981) והבריק לצד אמיליו אסטבז ב"ריפו מן" (1984), שתמיד ייזכר כאחד מתפקידיו הטובים ביותר. באותה שנה סטנטון קיבל את התפקיד הראשי הראשון שלו ביצירת המופת "פריז, טקסס" של וים ונדרס, וזכה סוף־סוף להכרה הרחבה שכה הגיעה לו. ב־1986 שיחק בסרט הנעורים שזכה למעמד של קאלט "יפה בוורוד", שם גילם את אביה של מולי רינגוולד.

ב־1990 החל סטנטון בשיתוף פעולה פורה עם הבמאי דיוויד לינץ', שליהק אותו לרבים מסרטיו (שבהם "לב פראי", "סיפור פשוט", "אינלנד אמפייר", והעונה השלישית של "טווין פיקס", ששידורה הסתיים לפני שבועות מספר). 

בעשור האחרון השתתף גם בסדרה "אהבה גדולה" של HBO, וצץ להופעת אורח קצרצרה והזויה בשובר הקופות של מארוול "הנוקמים" (2012). 

"אין אף אחד כמו הארי דין", כתב דיוויד לינץ' בתגובה לידיעות על מות חברו. "כולם אהבו אותו, ובצדק. הוא היה שחקן גדול - ובן אדם גדול. תמיד היה תענוג להיות לידו". למרות גילו המתקדם, סטנטון המשיך לעבוד עד הרגע האחרון, והסרט האחרון שבו הספיק להשתתף, "Lucky", יוקרן במסגרת פסטיבל חיפה הקרוב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו