האחוזים משתנים מעט משנה לשנה, אבל המגמה שעולה מהסקרים שמתפרסמים לפני החגים ברורה: הישראלים קונים בתקופה הזו הרבה יותר יין מאשר במשך השנה. לכן הימים שלפני ראש השנה הם ימים של השקות, מבצעים, אירועים, וכמובן המלצות. את ההמלצות השנה בחרנו לחלק על פי רמות מחיר, ואחרי שהגדרנו תקציב כ־300 שקלים חילקנו את הרשימה על פי מספר היינות שתוכלו לרכוש בסכום הזה. אגב, כל אחד מהם יכול לעמוד גם בזכות עצמו ולהפוך את ארוחת ראש השנה שלכם למהנה, טעימה וחגיגית יותר.
שמונת המופלאים
השיפור באיכות של היינות הישראליים חלחל מטה במשך השנים, מהיינות היוקרתיים אל הסדרות הבסיסיות. כן, אם מתאימים את הציפיות אפשר ליהנות מאוד גם מיינות צעירים ולא יקרים. והיתרון הגדול: במחירים כאלה אין בעיה לשים על השולחן יינות לבנים, ורודים ואדומים, מזנים, מאזורים ומיקבים שונים, ולהשוות ביניהם.
בנימינה, טבע, קברנה סוביניון 2016
סדרת טבע של יקב בנימינה מציעה יינות צעירים, רעננים ולא מתיימרים, שנותנים תמורה מלאה למחיר. היין, שנעשה מענבי הגליל והגלבוע והתיישן תוך מגע קל עם עץ, מציע ריחות עשירים של פרי ומעט תבלינים מתוקים וטעמים ישירים ומאוזנים. המחיר: כ־25 ש'
טפרברג, ויז'ן, לבן 2016
לליין המאופק, שנעשה מענבי סוביניון בלאן וקולומבר משפלת יהודה, יש ריחות מפתים של תפוחים אפויים, טופי, קרמל והדרים. המגע שלו עם החך נעים ומרענן, הטעמים חמצמצים־מרירים והסיומת ארוכה. המחיר: כ־30 ש'
רמת הגולן, הר חרמון אדום 2016
כמו בכל שנה, "הר חרמון אדום" ממשיך להיות אחד היינות המובילים בקטגוריית המחיר הזו. היין, שנעשה מחמשת הזנים הבורדולזיים המסורתיים, הוא מאופק והרמוני, עם טעמי פרי רעננים, חמיצות נעימה וסיומת ארוכה. המחיר: כ־35 ש'
מוני, M קולומבארד 2016
ממאה אחוז ענבי קולומבארד, שגדלו בכרמים של יקב מוני בעמק שורק, נעשה יין צהבהב בהיר עם ריחות של פירות טרופיים בשלים, עשב קצור ותפוחים, מרקם חלקלק, מבנה קליל וסיומת אנרגטית. רק אל תשכחו לקרר אותו כמו שצריך. המחיר: כ־35 ש'
תבור, הר, שרדונה 2016
העשייה המסורתית של יינות שרדונה כוללת יישון בחביות שתורם ליין ריחות וניל, תבלינים וקלייה, מרקם שמנוני ונפח מרשים. היין, שלא התיישן בחביות, מציג את הצד הקליל של הזן, עם טעמי פירות לבנים וטרופיים, חמיצות קלה וסיומת ארוכה. המחיר: כ־35 ש'
הרי גליל, קברנה סוביניון 2016
קברנה סוביניון הוא הזן האדום שכולם אוהבים לאהוב, והיין הצנוע הזה מספק לכך סיבות לא רעות: ריחות של פירות אדומים ושחורים, עשבי תיבול ואדמה, מבנה מוצק, חמיצות טובה ונוכחות שאי אפשר להתעלם ממנה. המחיר: כ־40 ש'
רקנאטי, יונתן לבן 2016
שילוב בין ענבי שרדונה שתורמים ליין נפח ומרקם, לבין ענבי קולומבארד שמתאפיינים בחמצמצות ובעשבוניות. התוצאה היא יין בהיר, עם ריחות של פרי טרופי, תפוחים ירוקים ועשב קצור, מבנה מוצק, טעמים מאוזנים וסיומת שעושה חשק לעוד. המחיר: כ־40 ש'
דלתון כנען, רוזה 2016
בלנד של ענבי שיראז, גרנאש, ברברה וקריניאן מכרמים ברמת הגולן, בגליל ובאזור זכרון יעקב. במפגש שלו עם האף עולים ריחות נקיים של פירות אדומים טריים ופרחים, טעמי הפרי המתונים נתמכי בחמיצות מעודנת והסיומת קלילה. המחיר: כ־45 ש'
תביאו שישייה
תמורת כ־50 שקלים לבקבוק, אולי קצת פחות, אם נביא בחשבון את המבצעים לקראת החגים, תוכלו לקבל לא מעט יינות מושקעים, איכותיים ומעניינים. ארוחת החג, שבה רובנו נפתח ככל הנראה יותר מבקבוק אחד, היא הזדמנות טובה לנסות יינות מזנים מוכרים פחות, מרלסאן או שנין בלאן, למשל. מי יודע, אולי תתאהבו.
בנימינה, מרסלן רזרב 2014
מרסלן, הכלאה צעירה בין קברנה סוביניון לגרנאש, תופס בשנים האחרונות מקום משמעותי ברשימת הזנים האדומים הגדלים בישראל. המרסלן של בנימינה נעשה מענבי הגלבוע ומצע שילוב מהנה בין טעמים עשירים ומתובלים למבנה מוצק ומרשים. המחיר: 50 ש' בקניית שני בקבוקים (60 ש' לבקבוק יחיד).
כרמל, הסדרה האזורית רוזה 2016
כל אחד מיינות הסדרה האזורית של כרמל הוא סוג של קנייה בטוחה, אבל הבחירה היתה קלה. היין הוורוד בסדרה, שנעשה מענבי גרנאש וטמפרניו מהרי יהודה, הוא יין יבש וחד, עם טעמי פרי נהדרים וחמיצות מעוררת תיאבון. המחיר: כ־50 ש'
מוני, נחל, שסק לבן 2016
בלנד של שרדונה, סוביניון בלאן וקולומבארד, עם ריחות עשירים של פירות לבנים, פרחים, הדרים ופירות בוסר ירקרקים, מבנה מוצק, חמיצות טובה מאוד וסיומת ארוכה עשירה בטעמי פרי ומרירה מעט. המחיר: 55 ש'
הרי גליל, ויונייה 2016
מ־90 אחוז ויונייה ועשרה אחוז סוביניון בלאן נעשה יין צהבהב בהיר, עם ריחות של הדרים, פירות טרופיים, פירות כתומים ופרחים. המרקם שלו נעים, החמיצות מאוזנת היטב והסיומת היא מהסוג שעושה חשק לעוד. המחיר: כ־55 ש'
רמת הגולן, גמלא השמורה, שרדונה ויונייה 2016
מענבי ויונייה ושרדונה שגדלו ברמת הגולן נולד יין שקשה מאוד לסרב לו בזכות הריחות שמזכירים אשכולית טרייה, תפוחים ירוקים ופירות טרופיים, הטעמים מלאי החיים, המבנה המוצק והסיומת הארוכה והמתקתקה. המחיר: כ־55 ש'
דלתון, אסטייט, שנין בלאן 2016
היין, שנעשה מענבי דרום רמת הגולן, תסס והתיישן בחלקו בחביות עץ על משקעי השמרים. יש לו ריחות מאופקים של פירות טרופיים, בננה, פרחים, אגוזים ומעט מינרלים, המרקם חלקלק, החמיצות מתונה והסיומת חמצמצה, מתוקה וטרופית. המחיר: כ־55 ש'
החמישייה הפותחת
עלייה קטנה במחיר, קפיצה גדולה בעניין. החמישייה הזו מורכב ברובה מיינות לא שגרתיים של יקבים שהוכיחו את עצמם כקניות בטוחות. ההשוואה בין היינות ובין ההתאמות שלהם למנות השונות שעל השולחן יכולה להוסיף לא מעט עניין וטעם לשולחן החג שלכם.
דלתון, אסטייט, גרנאש 2016
הגראנש של דלתון, שנוצר מענבי הגליל העליון והתיישן כמה חודשים בחביות שרובן משומשות, מציג צבע אדמדם בהיר וריחות נעימים של פרי אדום טרי, תבלינים ופרחים. הטעמים מאוזנים והרמוניים, החמיצות נעימה והסיומת ארוכה ומרעננת. המחיר: כ־60 ש'
תבור, אדמה, רוסאן 2015
מ־100 אחוז ענבי רוסאן שגדלו ברמת הגולן נעשה יין מחודד עם ריחות מלאי חיים של פירות טרופיים, מינרלים ומעט הדרים. המבנה שלו מוצק, החמיצות טובה מאוד והסיומת ארוכה ומתונה. המחיר: כ־60 ש'
ברקן, ספיישל רזרב, קברנה סוביניון 2013
קברנה סוביניון זני, שנעשה מענבי הגליל העליון והתיישן שנה וחצי בחביות. יש לו ריחות אופייניים של פירות אדומים ושחורים, עשבי תיבול, וניל, קפה ושוקולד, טעמים עסיסיים וסיומת מתקתקה ומתובלת. המחיר: כ־65 ש'
יקב ירושלים הר הצופים 2016
מיזוג לא שגרתי בין שני זנים: קולומבארד קליל וחומצי ואמרלד ריזלינג עשיר וארומטי. באף אפשר להרגיש ריחות של פרי לבן בשל, קליפות הדרים ומעט תפוחים ירוקים, בפה מתגלה יין מלוטש, ידידותי, ישיר ומאוזן. המחיר: כ־65 ש'
רמת הגולן, גמלא השמורה ברוט
50 אחוז שרדונה ו־50 אחוז פינו נואר מצפון רמת הגולן, שרובם נבצרו בשנת 2015, עברו תסיסה שנייה בבקבוק ויצרו יין מבעבע מהנה במיוחד, עם ריחות של פירות ירוקים ושמרים, מרקם מחוספס וחמיצות שנושכת במקומות הנכונים. המחיר: כ־65 ש'
ארבעת האבות
ברמות המחיר הללו העסק הופך להיות מעניין הרבה יותר. היינות נעשים בכמויות קטנות יחסית, והם בדרך כלל הרבה יותר מושקעים ומעניינים מאשר היינות הסדרתיים. נסו לשלב אחד או שניים מהם בארוחה בין היינות הבסיסיים, ותבינו בקלות למה הם עולים קצת יותר.
ויתקין, מסע ישראלי, לבן 2016
הימים חולפים, עוד שנה עוברת, אבל הבלנד הלבן של ויתקין לעולם יישאר ברשימת ההמלצות שלי. הוא נעשה מחמישה זנים לבנים מאזורים שונים בארץ ומציע המון הנאה ועניין במחיר הגיוני במיוחד. המחיר: כ־75 ש'
טפרברג, אסנס, פינו גרי 2016
ההופעה הראשונה של היין, שהושק מוקדם יותר השנה, ואני בטוח שלא האחרונה. הא נעשה מענבי פינו גרי מכרם בגוש עציון ומציע ריחות מתונים של פירות לבנים ומינרלים, מרקם חלקלק וסיומת מוצקה ומעוררת תיאבון. המחיר: כ־75 ש'
טוליפ, ווייט פרנק 2016
היין החצי יבש, אחד הלהיטים הגדולים של יקב טוליפ, הוא הרבה יותר ורוד־כתמתם מאשר לבן. יש לו ריחות מפתים של פירות אדומים טריים, תפוח עץ ופרחים, טעמים טריים ישירים ומתקתקים של מיץ פירות, חמיצות נעימה וסיומת ידידותית. המחיר: כ־80 ש'
מאיה לבן 2016
בלנד של ענבי מראסאן וקולומבארד עם ריחות מבושמים של קמומיל, תה ירוק, פירות לבנים ותפוחי עץ ירוקים, מרקם מלטף, מבנה שרירי, חמיצות נעימה וטעמים בשלים מתובלים בירקרקות בוסרית. המחיר: כ־80 ש'
שלשה מנצחת
90 עד 130 שקלים לבקבוק יין זו כבר הוצאה משמעותית עבור רבים מאיתנו, וכדאי להתייחס אליה ברצינות הראויה. החדשות הטובות הן שאת היינות הללו תוכלו להשיג בעיקר בחנויות יין, כך שלפני שאתם שולחים את היד לארנק, נסו להתייעץ ואולי אפילו לטעום.
גבעות, גרווצטרמינר יבש 2016
ליין שנעשה מענבי דרום רמת הגולן יש ריחות של פירות לבנים, מי ורדים ומינרלים, המגע שלו עם החך חד ומוצק, החמיצות חותכת והמאפיינים המתקתקים של הזן נמצאים כל הזמן ברקע. מתברר שגוורצטרמינר לא חייב להיות מתוק כדי להיות טעים. המחיר: כ־90 ש'
בנימינה, כרם מירב 2014
בלנד מקורי של פטיט סירה, מרסלאן וסירה שגדלו ברכס הגלבוע. ליין שהתיישן שנתיים בחביות יש ריחות של פירות אדומים ושחורים, עשבי תיבול, תבלינים ואדמה, המבנה שלו קליל ונעים והסיומת מוצקה ועשירה בטעמי פירות יבשים. המחיר: כ־100 ש'
טורא, שיראז 2016
שיראז עמוק ועשיר, עם ריחות של פירות שחורים טריים, פרחים, תבלינים, בשר מעושן, אדמה ולא מעט חבית חרוכה. המבנה המלא והמוצק נתמך בחמיצות טובה מאוד, הטעמים מרוכזים והסיומת עשירה ומתובלת. המחיר: כ־130 ש'
טובים השניים
לא יודע איך זה אצלכם, אבל סביב השולחן שלנו תמיד שורר סוג של מהומה שלא מאפשר להעניק ליינות במחיר הזה את תשומת הלב הראויה להם. טוב שאתם לא חייבים לפתוח אותם ליד השולחן באותו ערב, אלא תוכלו להביא אותם כמתנות למארחים ולהזמין את עצמכם לכוס יין במועד מאוחר יותר.
קסטל, C 2015
בציר 2015 שכלל חמסינים וסופות חול היה הבציר בעייתי ביותר בעשור האחרון, נכון לכתיבת שורות אלה. למרבה ההפתעה, היו מי שהצליחו להתגבר עליו והשרדונה של קסטל, שנעשה מענבי הרי יהודה, עשה זאת בצורה מופלאה. אפשר ליהנות ממנו השנה, אבל עושה רושם שהוא גם יתיישן יפה מאוד. המחיר: כ־150 ש'
יתיר, סירה 2013
בהשוואה לבציר 2015 הבעייתי, בציר 2013 שבו לא נרשמו אירועים אקלימיים יוצאי דופן היה גן עדן לענבים, והסירה של יתיר הוא עוד הוכחה לכך. יין מוצק, עם ריחות של פירות אדומים ושחורים, עשן ועשבי תיבול יבשים, מרקם מלטף וסיומת ארוכה. גם הוא ימשיך להתפתח בבקבוק, בתנאים המתאימים, עוד חמש שנים לפחות. המחיר: כ־140 ש'
אחד מי יודע
מה שנכון לגבי יין ב־150 שקלים נכון גם לגבי יינות שעולים פי שניים או יותר. היינות הללו יגיעו לשיאם רק בעוד כמה שנים (תוכלו לדעת פחות או יותר כמה, אם תיכנסו לאתרי האינטרנט של היצרנים). מצד שני, מדובר ביופי של מתנה.
פלם, נובל 2012
היינות מבציר 2012, שהיה חם יחסית, נוטים להתאפיין בבשלות. כדי לפצות על כך ולא להיגרר לעומס יתר, יין הדגל של יקב פלם נעשה תוך שימוש מתון יחסית בחביות עץ והבלטה של טעמים וניחוחות ירוקים מעט. למרות הניגוד בין הטעמים הבשלים למבנה המוצק, זהו עדיין אחד היינות היותר מרשימים שתוכלו למצוא כאן. המחיר: כ־400-300 ש'.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו