כולנו רוצים להרשים ולהפתיע את בני המשפחה והאורחים עם תבשילים ומטעמים בשולחן החג. יש את המשפחות שבהן כל אחד מופקד על מנה מיוחדת ויש את המשפחות שאצלן אימא, דודה או סבתא לא מוכנות שיסייעו להן במלאכת ההכנות.
לעומת זאת, בשנים האחרונות רבים בוחרים בדרך הקלה: את המנות שיגישו לשולחן הם מוציאים מקופסאות פלסטיק שהגיעו ממסעדות, חברות קייטרינג או מרשתות השיווק. אם גם לזה אין לכם זמן, יש שפים ובשלנים שיכינו עבורכם את ארוחת החג ויביאו אותה אליכם עד הבית.
"הזמנת אוכל מוכן הביתה הפכה לכדאית עבור משפחות רבות", אומר דרור שמואלי, סגן מנהל ענף המזון בכפות תמרים. מסעדת כפות תמרים, הממוקמת בקיבוץ אילות, מציעה שירותי קייטרינג ובתפריט יש שפע של סלטים ומנות עיקריות חגיגיות. במסעדת חוות צוק בתל אביב נמצאת מעדנייה שבה תגלו מבחר עשיר של מאכלי חג.
"לצד סלטים ומנות ראשונות ועיקריות מוכנות, אנחנו מציעים גם מנות 'להכניס לתנור' ולהשלים את בישולן בבית", מפרט אסף שנער, שף ושותף בחוות צוק. מסעדת סנדר בתל אביב מציעה אוכל מזרח אירופאי ולקראת החג תוכלו לרכוש שם מנות מסורתיות. "אנשים היום מתגעגעים לאוכל של סבתא ולא כולם למדו לבשל כמוה וממנה" אומר זמי שרייבר, שף ובעלים במסעדת סנדר. "קניית אוכל מוכן מאפשרת לצרכנים להתרפק על טעמי וזיכרונות העבר".

גפילטע פיש, חוות צוק // צילום: אפיק גבאי
מלבד המסעדות שמציעות שירותי קייטרינג, יש מעדניות רבות שמאפשרות לנו להינות מחיים קלים במטבח. מעדניית טעם וצבע Deli שבעמק חפר מציעה לתושבי אזור הצפון מנות בשריות וצמחוניות וכן תוספות לארוחת החג. רשת המעדניות "שבתות וחגים" תחכה לכם בשמונה קניונים ברחבי הארץ ותציע מנות ביתיות ומאכלי עדות. שלומי פורמן ויואב כהן בעלי הרשת מנפצים מיתוס בנוגע למחירו של האוכל המוכן: "מחירם של בשר, עוף ודגים הוא יקר. אחרי ההפשרה והטיפול בהם מופחת ממשקלם כ־25% וזה עוד לפני הבישול, הטיגון או הצלייה. כשמוסיפים לזה את עלויות הגז והחשמל מדובר בהוצאה גדולה. זה עוד לפני שלקחנו בחשבון את זמן הקניות, הבישולים וההכנות".
גם ברשתות השיווק מתגייסים כדי להקל עלינו, ומציעים תפריט עשיר של אוכל מוכן וטעים. לדברי ארז אייזנברג, סמנכ"ל השיווק ביינות ביתן, "כדי להקל על ההכנות לחג אנחנו מציעים מנות בשר, עוף, דגם ותוספות מגוונות שמכין השף צ'רלי פדידה".

שון צ'פרק במטבח. ארוחה משף פרטי // צילום: יהושע יוסף
ברוב המקומות כדאי להזמין את האוכל כשבועיים מראש. המחירים משתנים ממקום למקום והם מחושבים על פי יחידה, משקל או מנה ויש מקומות שיציעו דיל ייחודי לסועד. במעדניית טעם וצבע Deli הארוחה כוללת חמישה סלטים, ארבע תוספות, מנת בשר, עוף ודג, יין חלה מתוקה וקינוח. מחיר הארוחה: 200-250 ש' לסועד. בחוות צוק המעדנייה מוצעות לעיקרית: רוסטביף סינטה מוכן ופרוס (32 ש' ל־100 גרם); עוף צלוי אורגני בפפריקה (98 ש' לעוף שלם); לשון עגל בפורצ'יני ויין לבן (49 ש' למנה) ותבשיל טלה בסגנון חורשט סאבזי (68 ש' למנה). ברשת יינות ביתן יחכו מנות דוגמת סטייק סלמון מבושל (49.90 ש' לק"ג), ממולאים שונים (29.90 ש' לק"ג) וצלי בשר (49.90 ש' לק"ג). בכפות תמרים מוצעים סלטים (גזר פיקנטי, חציל במיונז, תפוחי אדמה וסלק) ב־47 שקלים לק"ג. לעיקריות יחכו קובה סלק ודלעת (72 ש' לק"ג), עוף ממולא בבשר ופירות יבשים (95 ש' לק"ג) ושוק אווז ברוטב תפוזים (120 ש' לק"ג). בשבתות וחגים המחיר לפי 100 גרם. תוספות כמו אורז, תפוחי אדמה ושעועית ירוקה יעלו בין 3.80-4.90 ש' ל־100 גרם. בעיקריות נפגוש קציצות בקר ברוטב (7.90 ש'), מושט ים תיכוני (9.20 ש') וכרעיים עוף בעשבי תיבול (7.90 ש').
במסעדת סנדר יעלו העיקריות 55 שקלים ל־200 גרם. בתפריט תמצאו אווז עם פירות יבשים, לשון עגל עם פטריות וקורקבנים ברוטב. על תוספות במשקל 300 גרם תשלמו 20 ש' וכאן מככבות: צימעס, כרוב מאודה, תפוחי אדמה בתנור בנוסח פולני, כוסמת, אורז ופרוסות קישואים ברוטב עגבניות
ויש גם בשלנים ושפים מקצועיים שישמחו להכין עבורכם תבשילים לחג. מיזם "נשים מבשלות" הוא פרויקט חברתי־קולינארי, שמציע מגוון ארוחות מסורתיות ממטבחים אותנטיים שונים מתרבויות שונות. "מדובר בארוחת חג שלמה לשישה סועדים שמבשלות נשים מעדות שונות", מתארת סמדר קפלינסקי, מנהלת המיזם. "ארוחה שלמה הכוללת סלטים, מנה ראשונה, עיקרית ותוספות תעלה 480 שקלים ויש גם מנות ילדים מיוחדות. במיזם מככבים המטבח הבוכרי, המרוקאי, המזרח אירופאי ויש גם מנות טבעוניות וצמחוניות". את ההזמנות ניתן לבצע באתר: www.cooking-woman.co.il
גם אתרים ורשתות חברתיות ייעודיות מבטיחים לעשות לנו חיים קלים. האתר יאמי (www.yummi.co.il) נחשב פופולרי ובו מציעים בשלנים רבים מרחבי הארץ מטעמים מעשה ידיהם. אוכל של בית ומאכלי עדות מככבים שם והמחירים משתנים ומגוונים. מיטל סייג (36) מפתח תקווה היא אם לשניים שמציעה תבשילים לארוחת החג ממטבחה הפרטי. ארוחת החג כוללת מנה ראשונה, עיקרית, תוספת וסלט ב־89 ש' לאדם.

מיטל סייג. מבשלת אוכל ביתי במטבח הפרטי // צילום: יהושע יוסף
הרשת החברתית פודיז (www.food-is.com) שמקשרת בין בשלנים ושפים לבין מי שמעוניין לחסוך זמן במטבח וליהנות מאוכל טעים. לדברי ברק פינקלשטיין, מייסד ושותף ב־food-is, "במיזם אנשים מציעים אוכל טבעוני, תזונת פליאו ותבשילים ביתיים טעימים". שון צ'פרק (24) מתל אביב הוא שף פרטי שתמצאו בפודיז ומציע להכין לכם ארוחת שף חגיגית. "הרעיון של רשת חברתית הדליק אותי כי זאת פלטפורמה שמאפשרת לי להגיע לקהל רחב", אומר צ'פרק, "בהזמנות מהסוג הזה אני מכין על פי דרישה ואוהב שאנשים מכוונים אותי על פי טעמם". התפריט שלו כולל שוקיים של אווז קונפי (70 ש' למנה), חריימה של מוסר ים וחלה ביתית (50 ש' למנה) ודלעת ממולאת תבשיל בשר ואורז (50 ש' למנה). בתיאבון!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו