מקום ראשון
PREMIUM HONEY - דבש עם מזון מלכות - שופרסל

ציון: 7.4
דבש טעים מאוד ובעל טעם עמוק ומתוק במידה הנכונה, צבע מזמין, סמיכות במידה הנכונה, קלילות ועדינות. יאמי.
מחיר: 29.90 ש' ל־350 גרם (85.40 ש' לק"ג)
מקום שני
דבש מפרחי הדר - מכוורת צוקרמן

ציון: 7.1
דבש סמיך, טעים מאוד ובעל מרקם כיפי וטעם של פרחים. לא משאיר טעם לוואי ומתחשק לאכול ממנו עוד כפית. היו כאלה שחשבו שהדבש מתוק מדי.
מחיר: 29.90 ש' ל־500 גרם (59.80 ש' לק"ג)
מקום שלישי
דבש מפרחי הדרים - מכוורת נגוהות

ציון: 7
דבש דחוס אבל טעים מאוד. הטעם עשיר ופירותי, מתוק במידה ומרגיש כמו דבש היישר מהכוורת. מתאים לאכילה בכפית, אך קשה למרוח אותו או לטבול בו תפוח בגלל הסמיכות.
מחיר: 31.50 ש' ל־500 גרם (63 ש' לק"ג)
מקום רביעי
דבש מפרחי הדר - סנדלפור

ציון: 6.7
דבש נחמד עם טוויסט של חמיצות. קלאסי, טעים וקליל.
מחיר: 14.90 ש' ל־200 גרם (74.50 ש' לק"ג)
דבש טהור לחיץ מפרחי בר - רמי לוי

ציון: 6.7
דבש טעים ונעים, אך קצת מתוק מדי ובגדול סטנדרטי. אפשר לדמיין איך הוא משתלב עם חמיצות של תפוח, אבל הטעם לא מקורי.
מחיר: 18.90 ש' ל־500 גרם (37.80 ש' לק"ג)
מקום חמישי
דבש טהור מפרחי הדר - שקדיה

ציון: 6.4
חלק חשבו שמדובר בדבש מקורי, מרענן וכיפי, אך אחרים אמרו כי הוא בעל מרקם מימי מדי. אחת הטועמות אמרה כי "ככה דבש צריך להיראות וכך צריך להיות טעמו. יש לו אלמנט הדרי שמתכתב מאוד עם דבש", והיו גם כמה שחשבו שהוא לא טעים וצלול מדי.
מחיר: 47.90 ש' לק"ג
מקום שישי
דבש טהור לחיץ מפרחי בר - יד מרדכי

ציון: 6.3
דבש סמיך במקצת, אך קליל וטעים. מנגד, היו מי שאמרו שהוא מתוק מדי.
מחיר: 20.90 ש' ל־400 גרם (52.50 ש' לק"ג)
מקום שביעי
דבש טהור מפרחי אבוקדו - עמק חפר

ציון: 5
דבש מתקתק, אבל קצת נטול טעם וסתמי. היו מי שאמרו כי יש לו טעם של דבש זול המוצע על לחמניות בקייטנות, אבל טועמת אחת טענה את ההפך ואמרה כי הוא "נהדר וקליל".
מחיר: 20 ש' ל־350 גרם
דבש טהור מפרחי בר - עין חרוד

ציון: 5
חלק מהטועמים אמרו כי הדבש מתוק מדי ויש לו אפילו טעם של מים עם סוכר, אולם היו גם כאלה שחשבו שהוא "עדין, טעים ולא מתוק מדי".
מחיר: 16.80 ש' ל־350 גרם (48 ש' לק"ג)
מקום שמיני
דבש עם קינמון - חוות התבלינים

ציון: 4
שילוב הקינמון לא מוצלח ויוצר טעם חזק ודומיננטי ומרקם חולי. היה גם מי שחשב שזה שילוב מגניב, אולם כולם הסכימו כי מדובר בדבש לחובבי הקינמון.
מחיר: 26 ש' ל־250 גרם (104 ש' לק"ג)
על שוק הדבש ועל העוקץ
למרות שמדובר במוצר פופולרי במשך כל השנה, לקראת ראש השנה מזנקות מכירות הדבש. מסקירה של ענף הדבש שערכה חברת "דן אנד ברדסטריט" אפשר ללמוד כמה היבטים על הענף.
על פי סקירה שנערכה בחברת "דן אנד ברדסטריט", גלגל ענף הדבש בשנת 2016 פדיון של כ־148 מיליון שקלים, לעומת פדיון של כ־145 מיליון שקלים בשנת 2015. מקור העלייה בפדיון הוא בהתייקרות הדבש לצרכן בשנת 2016, בשיעור של כ־2.3% בחישוב שנתי. להערכת החברה, לא צפוי להיות שינוי מהותי בפדיון הענפי בשנת 2017 והוא צפוי להסתכם בכ־150 מיליון שקלים.
על פי הנתונים, ענף הדבש מורכב משני מקטעים עיקריים: מקטע השיווק, שנחשב ליציב יחסית, על רקע ביקוש מקומי קשיח של כ־4,000 טונות תצרוכת דבש בכל שנה בממוצע, ומקטע הייצור, שבו פועלות גם מכוורות קטנות בעלות רמת סיכון גבוהה יותר.
בעוד מקטע הייצור נחשב למבוזר, מקטע השיווק נחשב לריכוזי יותר ונשלט על ידי "יד מרדכי" מקבוצת "שטראוס", המחזיקה ביותר מ־50% מנתח השוק. בשנים האחרונות הגדילו המכוורות "עמק חפר" ו"עין חרוד" את חלקן, ולפי הערכות "דן אנד ברדסטריט", הן חולשות כעת יחד על כ־30% ממקטע השיווק - שאר המקטע מוחזק על ידי משווקים קטנים שונים. באופן כללי, הענף מוטה מכירות לשוק המקומי, עם פעילות יצוא זניחה.
כאמור, ראש השנה מהווה שיא לביקושים ונצרכים במהלכו כ־40% מהתצרוכת השנתית. נכון לשנת 2017, מחיר הדבש ברשתות נע ברוב ימות השנה סביב 40 שקלים לק"ג, פי שניים ממחיר הדבש ליצרן, כאשר המרווח מתחלק בין המשווקים לבין רשתות השיווק. עם זאת, לקראת ראש השנה נעשים מבצעים נרחבים עקב התחרות בין הרשתות ומחיר הדבש לצרכן יורד. על פי נתוני הלמ"ס, מחיר הדבש לצרכן (בחישוב שנתי) עלה בשנת 2016 בכ־2.3%, בשינוי מגמה מ־2015 שבה ירד מחיר הדבש לצרכן בכ־3.3%. בשבעת החודשים הראשונים של שנת 2017 לא חל שינוי במחיר הדבש (בממוצע חודשי) ביחס למחירו בסוף שנת 2016.

טועמים דבש. בישראל פועלים כיום כ־500 דבוראים // צילום: יהושע יוסף
תפוקת הדבש בישראל ב־2017 צפויה לעמוד על כ־3,000 טונות, לעומת 2,500 טונות ב־2016 ו־3,000 טונות בשנת 2015. הירידה בשנת 2016 נבעה בעיקר ממחסור בפריחה בעונת האביב, שנגרמה ממיעוט משקעים.
בכך היווה הייצור המקומי כ־62% מסך התצרוכת המקומית ב־2016, לעומת כ־73% ב־2015. יבוא הדבש ב־2016 הסתכם בכ־1,500 טונות, לעומת כ־1,100 בשנת 2015. הגידול בדבש המיובא בשנת 2016 נועד להשלים את הביקושים, על רקע הירידה הניכרת בתפוקה בשנה זו. בכך היווה היבוא כ־38% מסך התצרוכת ב־2016, לעומת כ־27% ב־2015.
על פי נתוני מועצת הדבש, בישראל פועלים כיום כ־500 דבוראים, מתוכם אחראיים כ־100 דבוראים ליותר מ־80% מתפוקת הענף. שאר הדבוראים כוללים עסקים קטנים יותר, מכוורות בוטיק, חובבים וכאלה שעבורם דבש אינו תחום העיסוק העיקרי. דבוראים אלה מפעילים כ־110 אלף כוורות, הפזורות ברחבי הארץ, והיבול הממוצע של כל כוורת נאמד בשנת 2016 בכ־27 ק"ג. עיקר ייצור הדבש מתבצע בשתי תקופות במהלך השנה - האביב והקיץ. באביב מתקיים 50% מהייצור, המסתיים בחודש, ובקיץ (יולי־אוגוסט) מתקיים 35% מהייצור. שאר הייצור מתקיים בסתיו.
"הממתיק האולטימטיבי"
"לא סתם נבחר הדבש לממתיק האולטימטיבי לשנה הנפתחת", מסבירה חלי ממן, מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא. לדבריה, "הדבש מופק בצורה מופלאה על ידי שיתוף פעולה מדויק של הדבורים בטבע ובכך הוא מהווה מקור השראה לתוצאה מתוקה של עבודה סינרגטית, ליעילות ולחריצות. נוסף על המתיקות הנפלאה שלו, הדבש מכיל גם נוגדי חמצון וחומרים אנטי־דלקתיים והוא בעל ערך גליקמי נמוך. הדבש מתוק יותר מהסוכר ויכול לשמש לו תחליף בבישול ובאפייה. אני אישית מעדיפה חצי כפית דבש על פני חצי כפית סוכר בראש השנה, ולאורך השנה כולה".
לדברי ממן, "בפרוסת עוגת דבש רגילה יש כ־130 קלוריות. הדבש מקנה לעוגה ניחוח נפלא, שומר על טריותה לאורך זמן וצובע אותה בצבע זהבהב יפה ומפתה. לכן, כדי שלא נמצא את עצמנו מתפתים ומגזימים, כדאי לשמור על כמה כללים שיעזרו לנו לאכול ממנה במידה. כלל ראשון הוא לחלק את הבלילה לכמה תבניות קטנות ולא לאפות הכל בתבנית אחת גדולה. כידוע, אנחנו אוכלים עם העיניים ולכן הכמות שאנחנו אוכלים מושפעת מגודל התבנית. כלל שני הוא לכבד את אכילת העוגה - צריך לאכול כל פרוסה בצלחת, ליד השולחן ובישיבה, כך אנחנו מודעים יותר לכל פרוסה שנאכלת, והמודעות הזו תוביל לסיפוק ולשליטה. כלל שלישי הוא לפני שמתיישבים לאכול, לאפסן את שאר העוגה בתנור, מעל המקרר או במקום נסתר מהעין, שלא נריח אותה ונתפתה לאכול ממנה שוב רק 'עוד קצת'". שנה טובה ומתוקה!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו