בואו נזמין תאילנדי

הישראלים התאהבו בתאילנד בזכות החופים הנסתרים והמחירים המפתים • עכשיו גם הקולינריה הולכת ותופסת מקום מרכזי בלב תכנון הנופש, ויש אפילו חבילות על טהרת האוכל התאילנדי

חוף פטונג בפוקט , לשכת התיירות של תאילנד TAT
חוף פטונג בפוקט, צילום: לשכת התיירות של תאילנד TAT

בכניסה למסעדת באן־רים־פה יושבים אמנים ובעדינות מפסלים בתוך פירות. כמה דקות, ותנועות סכין זריזות, ומתוך אבטיח נחשפות ציפורים אדומות. בצלחות שליד שני האמנים מונחות ציפורים בשלל צבעים עשויות כולן מפירות העונה. והעונה זה כל השנה. 

באן־רים־פה, הנמצאת על מצוק גבוה מצפון לחוף פתונג באי פוקט בתאילנד, היא שם דבר. מגיעים אליה לא רק בזכות הנוף היפהפה והשקיעה הבלתי נשכחת, אלא כדי לטעום ממטעמי "המטבח המלכותי" התאילנדי. באוויר הפתוח, והמרפסת היא המקום הנכון לשבת, עם הפנים אל השקיעה במערב, מוגשות מנות ש"כמוהן אפשר למצוא רק בארמון המלך". בתפריט שולטים מאכלי ים ורוב המנות הן בטיגון עמוק, אבל קל. שפע של טעמים וניחוחות. תאילנד במיטבה. 

הפירות האקזוטיים של תאילנד // צילום: לשכת התיירות של תאילנד TAT

באן־רים־פה היא רק דוגמה לשפע הקולינרי של המטבח התאילנדי, המצטיין במאכלי ים טריים וזולים, ירקות בשרניים ופירות טרופיים. בהמשך רצועת החוף, קצת יותר צפונה, בחוף קאלים, נמצאת פאן־יא, שגם היא חולקת כמעט את אותו נוף, אבל התפריט שלה, שעדיין מתבסס על מאכלי ים, פשוט יותר, אבל לא פחות טעים.

 

זהירות עם החריף 

שבוע בפוקט יכול לספק מסע קולינרי שבו לא תאכלו אותה מנה פעמיים. צריך לא להסתפק רק במסעדות, אלא לאכול מה שנקרא "אוכל רחוב" מדוכנים לאורך החוף או בעיר. כדאי רק לשים לב, שאתם קונים בדוכן שיש בו תנועה ערה של קונים, כי זה מבטיח טריות וגם איכות. כדאי להיזהר מהמים. גם שיניים מומלץ לצחצח במים מינרליים מבקבוק. לך תדע מה בדיוק יוצא מהברז.

מנה מעוצבת בצלחת עלים // צילום: לשכת התיירות של תאילנד TAT

כמעט כל המאכלים התאילנדיים מכילים רוטב דגים עם טעם וריח חזקים, וברוב הארוחות יש כמובן אורז, בדרך כלל דביק. לצד האורז מככבות גם האטריות, שהן בעיקר מוקפצות, וכמעט עם כל דבר. מיץ ליים וחלב קוקוס הם תבלינים שנמצאים במנות רבות. הסויה נמצאת במוקפצים, צ'ילי מגיע בחריפות משתנה ומפתיעה.

גם הקארי תפס מקום של כבוד בתבשילי אורז רבים. יש כאן השפעות מסין, וייטנאם, הודו, ועכשיו גם האוכל האיטלקי דוחק את המטבח המסורתי. לפירות יש טעם מדהים. האננסים גדולים, עסיסיים ומתוקים, לאבטיחים טעם משכר, הפפאיה נימוחה בפה, ואת הקוקוס שקטפו מהעץ הסמוך לא אוכלים מייד, אלא שותים קודם את המים באמצעות קשית שהוחדרה לתוכו ביד מיומנת. 

רוכלת פירות בשוק הצף של פוקט // צילום: לשכת התיירות של תאילנד TAT

יש פירות אקזוטיים שאין במקומות אחרים, כמו מנגוסטין ורמבוטן, וזה המקום לנסות. בשיט לאתר צלילה בים אנדמן, ממזרח לאי, הזהירו אותנו נהגי הסירות להימנע מבננות: מי שאוכל נעקץ ע"י יתושות. לא העמדנו את היתושות במבחן, והסתפקנו באננס. 

 

תיירות קולינרית

בשנים האחרונות החלו התאילנדים ללמד את התיירים כיצד לבשל בעצמם אוכל תאילנדי. איסתא ואל על חברו השנה יחד והן מציעות לקהל הישראלי חבילות קולינריות מיוחדות לתאילנד הכוללות, בין השאר, קורס בישול תאילנדי וארוחה תאילנדית מסורתית. לדברי נועם רון, מנהל השיווק של איסתא, הקהל הישראלי מחפש ריגושים ועניין, ועקב כך נוצרה תרבות שלמה של טיולי קונספט ועכשיו גם קולינריה, בעיקר בעקבות תוכניות הריאליטי של השפים, וכמובן בעידוד של בלוגרים המקדישים את טוריהם לאוכל. 

החבילות לפוקט הן מודולריות ומתבססות על טיסת אל על לבנגקוק, בחודשים יולי וספטמבר, ומבנגקוק עולים לטיסת המשך בת שעה בערך לפוקט בחברת תאי איירווייז או בנגקוק איירווייז. החבילה כוללת שישה לילות במלונות לבחירה בפוקט או שילוב של פוקט והאי הסמוך קו פיפי. 

גולת הכותרת היא קורס בישול תאילנדי, בן כארבע שעות המתחיל בבוקר ביציאה מהמלון לביקור מודרך בשוק המקומי להיכרות עם המרכיבים של הבישול התאילנדי. בתום הקנייה ממשיכים למתחם לימוד מיוחד בבית הספר לבישול Pum’s Little Wok שבו לומדים להכין ארבע מנות תאילנדיות מקוריות שניתן לבחור מתפריט ייעודי. 

מאכלים תאילנדיים מסורתיים // צילום: לשכת התיירות של תאילנד TAT

עוד בחבילה ארוחה תאילנדית מיוחדת הכוללת ארבע מנות במסעדת Rim Talay שבמלון Amari Phuket המפורסם. מחיר החבילה מתחיל ב־1,060 דולר לאדם בחדר זוגי, במלון AshleeHub עם 3.5 כוכבים, ממשיך בחבילה עם שהות במלון 5 כוכבים B-Lay Tong במחיר המתחיל מ־1,299 דולר לאדם, ויכול להמריא עד מחיר כפול מזה, לפי המלון ולפי מועד הטיסה. אפשר לפצל את השהות כך שלנים ארבעה לילות בפוקט ועוד שני לילות בקו־פי־פי, כמעט באותו מחיר, חוץ ממחיר ההעברה, שגם הוא לא בשמיים. 

ניתן גם להאריך את השהות בפוקט או לעבור לכמה ימים לאיים נוספים כמו קוסמוי. כשחוזרים לבנגקוק אפשר לעבור בכמה אטרקציות בעיר הגדולה וגם לעשות קניות באחד השווקים או בקניון לפני שחוזרים לנמל התעופה לטיסת הלילה חזרה לישראל. מומלץ מאוד לקחת חדר לשעתיים־שלוש במלון שנמצא בתוך נמל התעופה, כדי לארוז את כל המתנות במזוודות, להתקלח ולהתנקות מהלחות האיומה של העיר הצפופה, ולהגיע רעננים לטיסה חזרה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר