המדינה השיבה היום (שלישי) לעתירת ארגוני הנכים לבית המשפט העליון בדרישה להשוות את קצבת הנכות לשכר המינימום וטענה כי מקומו של הדיון בגובה הקצבה הוא במסגרת דיון ציבורי בכנסת ישראל.
תזכורת: הפגנת הנכים מול ביתו של שר האוצר // צילום: עופר פריימן
בתשובה שהגישה המדינה באמצעות עורך הדין אורי איתן מפרקליטות המדינה נכתב כי "המסגרת המתאימה לבחינת טענו תהעותרים היא בדיון ציבורי בכנסת ישראל". עוד צויין כי העלייה בקצבאות שצויינה בעתירה נמוכה מהעתירה האמיתית של קצבת הנכות בשנים האחרונות וכי העתירה מתעלמת מקצבאות ושירותים נוספים שמקבלים הנכים מהמדינה".
בנוסף, צוין בעמדת המדינה כי נבחנים בחיוב מספר כיווני פעולה אפשריים, אשר ישפרו את רמת חייהם של ציבור האנשים עם מוגבלות בישראל, וזאת בכפוף למציאת מקור תקציבי מתאים כחלק מדיוני חלוקת תקציב ההתאמות וסדרי העדיפויות לשנת 2018, על פי חוק תקציב המדינה לשנים 2018-2017. עוד צוין כי ראש הממשלה, שר האוצר ושר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים אף הביעו דעתם כי יש מקום להגדלת התקציבים שיוקצו לציבור האנשים עם מוגבלות בישראל.
תגובת אלכס פרידמן, יוזם מאבק הנכים ויו"ר "נכה לא חצי בן אדם" לתשובת הממשלה לבג"צ: " נראה כי אין גבול לאטימות וחוסר הצדק. ממשלת ישראל נדרשת לאין סוף ארכות בשביל להעביר תגובה לבג"ץ כי למעשה נדרש לה זמן נוסף על מנת להמשיך ולדון. דיבורים ולא מעשים. הממשלה למעשה מתחמקת מתשובה לשאלה מדוע לא עולה קצבת הנכות. ובמילים אחרות בית המשפט העליון אל תתערב, אנחנו נמשיך להרעיב את הנכים".
בתחילת יוני הגישו ארגוני הנכים עתירה לבג"ץ בדרישה להכפיל את קצבת הנכות, כדי להשוות אותה לשכר המינימום במשק. לעותרים ביקורת קשה על החלטת ראש הממשלה למנות ועדה נפרדת מוועדת זליכה. “כדרכם בקודש, החליטו בשלב זה גורמים בממשלה על מינויה של ועדה חדשה, נוספת או חלופית לזו של פרופ’ זליכה, שכל יעודה יהיה להמשיך ולגרור רגליים, להתיש את ציבור הנכים ולצאת נשכרים על גבם. למי יועילו דיונים עקרים נוספים ומהי מטרתם האמיתית? הצפי הוא שהוועדות תתכנסנה, הפרופסורים יריבו ביניהם והנכים שוב ישחקו עד דוק – עד מתי?”, נכתב בעתירה.
בעתירה מציגים העותרים שורת נתונים עגומים על מצב הנכים בארץ. בשנת 2000 עמדה קצבת הנכות החודשית על 2,239 שקל, וכעבור 17 שנה הגיעה ל-2,342 שקל – עלייה זעומה של 4.6%. זאת, בשעה שכל המדדים הרלבנטיים עלו בעשרות אחוזים. כך למשל, מדד המחירים לצרכן עלה משנת 2000 עד 2016 ב-30.80%. השכר הממוצע במשק עלה בין השנים 2001 ל-2016 בכ- 38%. קו העוני בישראל עמד בשנת 2016 על 3,157 שקל ובשנת 2000 עמד על 1,727 שקל. למעשה, בשנת 2000 קצבת הנכות הייתה כ-30% מעל קו העוני, בעוד שכיום הקצבה הינה 26% מתחת לקו העוני.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו