זהירות, פקח משייט מאחוריך

יותר שקט ופחות מזהם: ברשות הטבע והגנים הכשירו את הפקחים בשמורות הימיות לשייט בקיאקים לצורכי פיקוח ואכיפה • הקשר עם דייגים וצוללנים יהיה יעיל יותר

הפקחים בהכשרה // הצילום: יגאל בן ארי, רשות הטבע והגנים // הפקחים בהכשרה // הצילום: יגאל בן ארי, רשות הטבע והגנים ,
הפקחים בהכשרה // הצילום: יגאל בן ארי, רשות הטבע והגנים // הפקחים בהכשרה // הצילום: יגאל בן ארי, רשות הטבע והגנים

רשות הטבע והגנים ערכה באחרונה לפקחיה הכשרה בשייט על קיאקים לצורכי פיקוח ואכיפה על שמירת הטבע בשמורות הימיות.

צילום: רשות הטבע והגנים | צילום: רשות הטבע והגנים

 ההכשרה היא חלק ממהלך רחב שמקדם תחום הים ברשות הטבע והגנים, שתפקידו העיקרי הוא לשמור על הסביבה הימית ועל ערכי הטבע המוגנים. זאת, בין היתר, באמצעות פעולות פיקוח, אכיפה, הסברה ומחקר. בפועל, במסגרת מהלך זה הצטיידה באחרונה הרשות במספר קיאקים שישמשו את הפקחים בשמורות הימיות ברחבי הארץ - מצפון לדרום.

 יגאל בן ארי, מנהל תחום ים ברשות הטבע והגנים, ציין: "לקיאקים, לעומת כלי שיט ממונעים שגם בהם נעשה שימוש, יש יתרונות בולטים ומשמעותיים בכך שהם שקטים, לא מזהמים, חסכוניים יותר ולמעשה יותר אקולוגיים. בנוסף, באמצעותם ניתן לבוא במגע עם דייגים וצוללנים באופן בטיחותי יותר".

 ברשות מבהירים כי בשמורות הימיות אסורה תנועת כלי שיט ממונעים, ולמרות שלצורכי פיקוח ואכיפה זה מותר - עדיין שואפים למצוא פתרונות יעילים שמתאימים לצורך ולאתגרים שהם גם יותר אקולוגיים. יש לציין כי בשלב זה השימוש בקיאקים הוא ברמת פיילוט, וככל שהפיילוט  יצליח - יתרחב השימוש בסוג סירות זה.

שמורת טבע ימית היא שטח ימי מוגן שהוכרז כחוק על מנת למנוע פגיעה בערכי הטבע הקיימים בו. כידוע, בתי הגידול הטבעיים בשטחים הימיים של ישראל מושפעים מטווח רחב של איומים ובכלל זה דיג יתר, זיהומים, הקמת תשתיות ימיות, כניסת מינים פולשים, ושינויים אטמוספריים גלובליים. בשל כך גוברת החשיבות בהכרזת שמורות טבע ימיות ובשמירה עליהן. ברשות הטבע והגנים מדגישים כי בשמורות ימיות אסור לפגוע בחי ובצומח מעל ומתחת לפני המים ולמעשה אסור לעשות שום פעולה שפוגעת בשמורה ובערכים שבה.

 בתוך כך, בחודשי הקיץ מבוצעת פעילות מוגברת של הסברה בחופים, ובמסגרת זו רשות הטבע והגנים בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ועמותת "אקואושן" מקיימים, כמדי שנה, את "שבוע אדם וים" , במטרה להגביר את מודעות הציבור לחשיבות השמירה על הים והחופים. במקביל לפעולות ההסברה מבוצעת גם אכיפה מוגברת, מעבר לאכיפה לאורך כל השנה, בה שותפים גורמי אכיפה ובהם רשות הטבע הגנים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר