מנתחים | צילום: GettyImages

"התגלית המרעישה ביותר מאז מדללי הדם"

תקווה לחולים: סוג חדש של תרופות מקטין את הסיכון להתקפי לב ברבע ואת הסיכון למוות מסרטן בכ־50% • "פריצת הדרך ענקית, עידן חדש בטיפול התרופתי"

פיתוח שעושה טוב על הלב: סוג חדש של תרופות יוכל למנוע התקפי לב ומקרי מוות מסרטן. המדענים רואים בכך את פריצת הדרך הגדולה ביותר מאז הסטטינים (מדללי דם) ועידן חדש של טיפול תרופתי.

במקביל להקטנת הסיכון להתקף לב בכרבע, התרופות החדשות מקטינות לחצי את הסיכון למות מסרטן ומגוננות מפני דלקות מפרקים. סטטינים נגד כולסטרול גבוה ניתנים היום למיליוני מבוגרים הנמצאים בסיכון ללקות במחלות לב, אבל מחצית התקפי הלב קורים לאנשים שאין להם כולסטרול גבוה. המדענים גילו כי הפחתת הדלקות בגוף יכולה להגן מפני שורה של מצבים רפואיים, עם "השפעה באמת דרמטית" על מקרי מוות מסרטן. לדברי המומחים, רמות גבוהות של דלקת קשורות לשורה של מצבים רפואיים כמו סרטן ומחלות מפרקים, וכל אלה הופחתו אצל חולים שטופלו בתרופה החדשה. 

הטיפול החדש, שפועל על ידי חסימה חלקית של המערכת החיסונית הקרויה interleukin-1 עולה בשלב זה 185 אלף שקלים בשנה, לעומת טיפול במדללי דם שעולה רק 1,200 שקלים. אך לדברי המומחים, המחיר יירד דרמטית אם הטיפול יאומץ על ידי רבים, והחיסכון הגדול יהיה גם בכך שיהיה אפשר למנוע ניתוחי מעקפים או ניתוחים גדולים ויקרים אחרים. 

התרופה Canakinumab הניתנת בזריקה פעם בשלושה חודשים מקטינה את מספר התקפי הלב החוזרים ברבע. לעומת זאת, סטטינים מקטינים את הסיכון רק בכ־15 אחוזים. מומחים אומרים כי לממצאי המחקר יהיו השפעות משמעותיות ביותר עבור מיליוני חולים שעברו התקף לב. 

פרופ' פול רידקר מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, שהציג את ממצאי המחקר בפני קונגרס הקרדיולוגים האירופי בברצלונה, אמר אתמול כי התרופה החדשה פותחת "חזית שלישית" במלחמה נגד מחלות לב. לדבריו, "בשלב הראשון, הכרנו בחשיבות של תפריט מאוזן, של אימון גופני ושל השפעת העישון. בשלב השני ראינו את הערך העצום של תרופות לדילול דם. עכשיו אנו פותחים את הדלת לעידן שלישי".

במחקר עקבו החוקרים אחרי 10,000 חולים שקיבלו לאחר התקף לב Canakinumab שנועד לטפל בדלקות. בדרך כלל, כרבע מאלה ששרדו התקף עוברים התקף נוסף בתוך חמש שנים, למרות שהם נוטלים סטטינים. במחקר שנערך במשך ארבע שנים התברר כי אצל אלה שקיבלו את הטיפול החדשני היתה ירידה של 24 אחוזים במספר התקפי הלב החוזרים,  בעוד אצל אלה שקיבלו את המינון הגבוה ביותר של התרופה היתה ירידה במקרי המוות מסרטן ב־51 אחוזים. 

ד"ר רידקר סיכם: "לראשונה אנו יכולים להראות בוודאות שהפחתת הדלקות, מקטינה את הסיכון למחלות לב".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו