טרור לעיני המזכ"ל

ביקורו הקרוב של מזכ"ל האו"ם בארץ נועד לעסוק במו"מ המדיני • אך לישראל יש תוכניות נוספות: להציג לו מידע מודיעיני חדש על איראן וחיזבאללה • בירושלים יתריעו: הארגון מפר את החלטות מועצת הביטחון - ויוביל להסלמה

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש , צילום: רויטרס

ישראל תציג למזכ"ל האו"ם עדויות ומידע מודיעיני חדש על הפעילות של איראן וארגון חיזבאללה באזור.

מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, צפוי לנחות בישראל בעוד כ־10 ימים לביקור ראשון מאז נכנס לתפקידו. במהלך הביקור צפוי גוטרש לפגוש את ראש הממשלה נתניהו, את נשיא המדינה ריבלין ואת שר הביטחון ליברמן, וכן לבקר ברמאללה, שם צפויה לו פגישה עם יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן. 

גוטרש גם צפוי לבקר בעזה, כדי לעמוד שם מקרוב אחר פעילות ארגוני האו"ם ברצועה. אף שמזכ"ל האו"ם מתכוון להתמקד בסוגיה הפלשתינית ובמאמצים לחדש את המו"מ המדיני בין ישראל לרשות הפלשתינית, עתידה ישראל לשים דגש על עניינים אחרים - ובעיקר על המעורבות הגוברת של איראן באזור, ועל הפעילות של חיזבאללה בלבנון.

לוחמי חיזבאללה. המזכ"ל ישמע על פעילות הארגון בדרום לבנון // צילום: אי.פי.אי

החשש: רצף מסוכן

לגוטרש מתוכננת פגישה עם בכירים בצה"ל, שצפויים להציג בפניו מידע עדכני על הפעילות של חיזבאללה בדרום לבנון. לאחרונה חשף צה"ל כי לראשונה מאז מלחמת לבנון השנייה, החל חיזבאללה לפעול לא רק בכפרים בדרום לבנון אלא גם לאורך הגבול - וכי הוא נוכח בשורת מבנים ועמדות במסווה של ארגון להגנת הסביבה ששמו "ירוק ללא גבולות". 

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אף העביר על כך תלונה רשמית למועצת הביטחון, שבה הדגיש כי מדובר בהפרה של החלטה 1701, אולם האו"ם לא נקט בעקבות זאת צעדים כלשהם.

בישראל יתריעו בפני מזכ"ל האו"ם כי המשך הפעילות הצבאית של חיזבאללה - בדגש על ההתעצמות באמצעי לחימה מתקדמים, בניגוד להחלטות מועצת הביטחון - עלול להוביל להסלמה. דברים דומים, שגובו במידע מודיעיני, נמסרו באחרונה לשגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי, שאף חזתה בפעילות המוסווית של חיזבאללה בעת שסיירה בגבול הצפון בליווי סגן הרמטכ"ל, אלוף אביב כוכבי.

בפגישות עם גוטרש תזהיר ישראל גם מפני המעורבות הגוברת של איראן באזור, על רקע התכווצותו של דאעש והיחלשות מלחמת האזרחים בסוריה. 

החשש הישראלי הוא מיצירת "רצף השפעה" טריטוריאלי־שיעי מאיראן, דרך עיראק וסוריה, ועד ללבנון, שיגביר את האיום על ישראל ועל המדינות הסוניות המתונות באזור. דברים ברוח זאת אמר השבוע ראש המוסד, יוסי כהן, בסקירה לשרי הממשלה, שבה התריע כי "האזור משתנה לרעתנו".

צעדה של לוחמי חיזבאללה בלבנון. ברקע: דיוקנאות נסראללה וחמינאי // צילום: אי.אף.פי

ישמע גם על חמאס

ראש המוסד עתיד לצאת בימים הקרובים לוושינגטון, עם ראש אגף המודיעין בצה"ל אלוף הרצי הלוי, ועם ראש המטה המדיני־ביטחוני במשרד הביטחון זוהר פלטי, לסדרת פגישות שהנושא האיראני יעמוד במרכזן. 

בישראל מעוניינים שממשל טראמפ ינקוט צעדים תקיפים יותר לבלימת הפעלתנות האיראנית באזור, ומסר דומה יועבר גם למזכ"ל האו"ם, לצד דרישה כי מועצת הביטחון תפעל לצמצום משלוחי הנשק שמעבירה איראן לסוריה ולחיזבאללה.

במהלך ביקורו צפוי גוטרש לסייר עם בכירי צה"ל בגבול הדרום. הכוונה היא להציג בפניו את מאות המשאיות שמעבירות סחורות לעזה במעבר כרם שלום מדי יום, ובמקביל - את אחת המנהרות שחפר חמאס לשטח ישראל. 

המסר הישראלי יהיה שחמאס מנצל את הפעילות ההומניטרית של ישראל להתעצמות צבאית; לשם כך גם צפויה ישראל להציג לגוטרש מידע על הניצול שעושה חמאס במתקנים ובכסף של ארגוני הסיוע של האו"ם בעזה לצרכיו, על חשבון ייעודם המקורי - סיוע לאוכלוסייה הפלשתינית ברצועה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר