שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

החשש: מחירי הדירות יחזרו לעלות

מס דירה שלישית עלול היה להוציא דירות שמוצעות לשכירות אבל בעצם כך להעלות את התשואה הנדרשת על דירה מושכרת • כעת נותר ענף הדיור נתון לחסדיה של תוכנית הדגל שהגה משרד האוצר, "מחיר למשתכן" • דעה

צפוי להירשם גל של ביקושים בענף. כחלון // צילום ארכיון: הרצי שפירא ,
צפוי להירשם גל של ביקושים בענף. כחלון // צילום ארכיון: הרצי שפירא

החלטת בג"ץ עשויה להוביל לאפקט מחודש של זרימת משקיעים לענף הנדל"ן. מס דירה שלישית הצליח לסייע באפקט הצינון של כניסתם של משקיעים לתחום, לשמחתו של כחלון - צעד שאני סבור יותר ויותר שאינו בריא לכלכלה ומייצר שוק נדל"ן שביר ולא צודק. אך כעת, משבוטל החוק, צפוי בהחלט להירשם גל של ביקושים בענף. עם זאת, המגמה ארוכת הטווח דווקא מראה על בלימה מסוימת בתחום, והיא נובעת פחות ממהלכי הממשלה (כגון "מחיר למשתכן") ויותר מהעלאת הריבית על המשכנתאות על ידי הבנקים. 

צילום: פייסבוק

התנגדתי למס דירה שלישית לא מהסיבות הפורמליות שעל פיהן נפסל (כשלים בהליך החקיקה), אלא משום שחשבתי שגם אם יצליח לתרום במשהו בהורדת מחירי הדיור, הרי החוק - אם היה נותר - היה פוגע קשות דווקא בשוכרי הדירות החלשים. על אותם שוכרים התנפלו המחוקקים עם חוק "הגנת" שוכרים, שאמור היה להחלישם בתנועת מלקחיים. כעת בג"ץ עקר את אחת מצבתות המלקחיים והענף של השכרת הדירות אמור לשמור על רף תחרותיות סביר, שמקצה את הדירות בצורה המיטבית.

מס דירה שלישית עלול היה להוציא דירות שמוצעות לשכירות מהענף, אולי להוריד במשהו את מחירי הדירות, אבל בעצם כך להעלות את התשואה הנדרשת על דירה מושכרת. כלומר, להוביל להעלאת שכר הדירה לשוכרים שנותרו בשוק. לכן טוב שבוטל. 

כעת נותר ענף הדיור נתון לחסדיה של תוכנית הדגל שהגה משרד האוצר, "מחיר למשתכן"; תוכנית שנבנתה על פי כל ההליכים הממשלתיים הנכונים, אבל עלולה לייצר קטסטרופה לזוגות הצעירים בתוך כמה שנים. הכל בדיוק מאותן פרוצדורות "נכונות" של תכנון מרכזי, שכשל כל כך הרבה פעמים בעבר. 

החשש העיקרי שלי הוא שבחלק מהמקרים יפשטו רגל יזמים לא מנוסים שלקחו על עצמם הקמת דירות, ואז הציבור יידרש להציל ולתת סבסוד נוסף מהקופה הציבורית. וזה עוד לפני הפרויקטים שייתקעו במעלה הדרך אל היתרי הבנייה.

ענף הדיור היה פלונטר סבוך של רגולציה בלתי אפשרית ערב ההחלטה אתמול, ולמגינת ליבנו - האקטיביזם של בג"ץ בעניין החוק לא רק שלא שינה את המגמה, אלא גם עלול לגרום לשחיקה נוספת במעמד של החלטות הממשלה והכנסת בעתיד, וביכולתן להוציא תוכניות עתידיות אל הפועל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר