בחזית המדע: שני לוויינים ישראליים שוגרו לחלל

הלוויין הראשון מיועד למשרד הביטחון האיטלקי • הלוויין "ונוס" ישמש את סוכנויות החלל של ישראל וצרפת • השר אקוניס: "עדות ליכולות הכבירות שלנו"

שיגור ונוס. "ישראל ניצבת בצמרת המדע" // צילום: אריאנספייס ,
שיגור ונוס. "ישראל ניצבת בצמרת המדע" // צילום: אריאנספייס

התרגשות עד החלל: שני לוויינים שפותחו בתעשייה האווירית שוגרו בהצלחה לחלל, ביום רביעי לפנות בוקר (04:58 שעון ישראל), מאתר השיגור קורו שנמצא בגינאה הצרפתית. 

אחד הלוויינים, 3000 OPTSAT, הוא לוויין תצפית המיועד לשימוש משרד הביטחון האיטלקי. הלוויין "ונוס" נבנה עבור סוכנות החלל הישראלית ומקבילתה הצרפתית ונועד למחקר סביבתי ולמעקב אחר מיזמים חקלאיים. הלוויינים המריאו באמצעות משגר וגה של אריאן ספייס. השיגור הוגדר מוצלח לאחר שוונוס נפרד מהמשגר ונכנס למסלולו בחלל בגובה 720 ק"מ. 

מנכ"ל התעשייה האווירית, יוסי וייס, אמר מאתר השיגור בגינאה הצרפתית: "מדובר באירוע מרגש עבור התעשייה האווירית בפרט וישראל בכלל. התעשייה האווירית תמשיך להוביל את תחום לוויינות התצפית עבור ישראל. אנו מקווים שהממשלה תדע לשמר את העשייה גם בתחום לווייני התקשורת". 

בשנים האחרונות עולה חשיבות לווייני חקר סביבה, בעיקר לנוכח בעיות כגון צפיפות אוכלוסין, הידלדלות שטחי החקלאות והמזון, זיהומים ואסונות טבע. ונוס הוא אמנם פרויקט משותף לישראל ולצרפת, אך מרכיבי החומרה של הלוויין פותחו בתעשיות החלל בישראל. כך, נוסף על התעשייה האווירית שבנתה את גוף הלוויין ושילבה בו מרכיבים, פיתחה אלביט את המצלמה, ורפאל את מערכת ההנעה.

לדברי שר המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, "השיגור הוא עדות נוספת ליכולותיה הטכנולוגיות הכבירות של ישראל". ראש הממשלה בירך על ההצלחה: "ישראל עומדת בצמרת המדינות המובילות בעולם במדע, בטכנולוגיה ובתעשיית החלל". התמונות של ישראל שיצלם הלוויין יגיעו למרכז המחקר בקמפוס שדה בוקר של אוניברסיטת בן־גוריון, בראשות פרופ' ארנון קרניאלי, מרכז שהוא זרוע תפעולית של משרד המדע והטכנולוגיה. לדברי פרופ' קרניאלי, "המהלך יעזור לחסוך עלויות ולשמור על הקרקע ומי התהום מפני דישון או ריסוס עודף".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר