"הטיל הקוריאני מגיע לארה"ב"

ניסוי שני לטיל בין־יבשתי בצפון קוריאה מציב איום - גם על ניו יורק • הבית הלבן הגיב: "פעולה מסוכנת ופזיזה" - ופועל לכינוס בהול של מועצת הביטחון • במקביל: טראמפ צפוי להחריף הסנקציות נגד איראן

מדאיג את העולם. ניסוי הטילים בצפון קוריאה // צילום: אי.פי ,
מדאיג את העולם. ניסוי הטילים בצפון קוריאה // צילום: אי.פי

לוס אנג'לס, דנבר, שיקאגו ועוד ערים גדולות בארה"ב נמצאות כעת בטווח הטילים של צפון קוריאה - כך מעריכים מומחים בעקבות ניסוי נוסף בטיל בליסטי בין־יבשתי שביצעה שלשום צפון קוריאה, ניסוי שני בתוך פחות מחודש.

התקשורת הממסדית בפיונגיאנג דיווחה כי הניסוי היה בטיל מדגם Hwasong-14, שהגיע לכאורה לגובה של 3,725 ק"מ ולמרחק של 998 ק"מ עד שנפל במים הכלכליים של יפן. לטענת צפון קוריאה, מדובר בטיל המסוגל לשאת "ראש קרב גרעיני כבד" ולפגוע "בכל ארה"ב, בכל זמן נתון". התקשורת ציינה כי גם הפעם צפה בניסוי בן 45 הדקות המנהיג העליון קים ג'ונג־און, שהביע "שביעות רצון גדולה". זאת בהמשך לניסוי הקודם, בתחילת יולי, במקביל לחגיגות יום העצמאות האמריקני, שבו לראשונה לטענת מומחים אמריקניים נבחן טיל ששם את אלסקה בטווח פגיעה.

המומחים מעריכים כי הניסוי השני, שבוצע בסוף השבוע, שם כנראה גם את מערב ארה"ב בטווח הפגיעה - הן לאורך החוף המערבי (לוס אנג'לס) והן מזרחה יותר, בערים כמו דנבר ושיקאגו. לטענת דיוויד רייט, מומחה אמריקני, בתנאים מסויימים ובהתאם למשקל ראש הקרב, מסוגל הטיל להשיג טווח של יותר מ־10,000 ק"מ, שמאיים גם על חלקים במזרח ארה"ב, לרבות ניו יורק ובוסטון (אף שמדובר בטווח גבולי).

תגובה בטילים - ובאו"ם

לאחרונה הביעו גורמים אמריקנים חשש מקצב הפיתוח של תכנית הטילים הבליסטיים של צפון קוריאה, והממשל הצהיר ש"כל האופציות פתוחות". בסוף השבוע מיהרו להגיב בוושינגטון לניסוי הדרמטי. הפנטגון פירסם הודעה שמאשרת שבוצע ניסוי בטיל בליסטי בין־יבשתי. אחר כך הגיב גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, בהודעה שפרסם הבית הלבן. "מדובר בעוד פעולה מסוכנת ופזיזה של המשטר הצפון־קוריאני", נכתב בהודעה, "ארה"ב נחושה לנקוט את כל האמצעים הדרושים כדי להבטיח את שלומה ואת שלום בנות בריתה באזור". 

במהלך שהוא ספק תגובה ספק מתוכנן, זמן קצר לאחר הניסוי, בוצע תרגול משותף של כוחות אמריקניים ודרום־קוריאניים, שבמסגרתו נורו טילים בעלי ראש נפץ חי.

"כישלון קטסטרופלי". הטיל האיראני ששוגר לחלל // צילום: אי.פי.אי

 

גם סין, בעלת בריתה היחידה של צפון קוריאה, יצאה נגד הניסוי וטענה כי היא מתנגדת למהלכים שנוגדים את החלטות מועצת הביטחון של האו"ם. בעקבות הניסוי שוחח מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון עם מקביליו בדרום קוריאה וביפן, והוחלט על הגברת צעדי ההרתעה נגד פיונגיאנג וקידום החלטה נוספת במועצת הביטחון. אתמול דווח כי בכוונת ארה"ב לכנס מחר את המועצה לכינוס חירום כדי לדון בניסוי.

איתות למשבר עם מוסקבה

הניסוי הצפון־קוריאני מתרחש יממה בלבד לאחר ניסוי פרובוקטיבי של איראן, שבמסגרתו שיגרה הרפובליקה האסלאמית לחלל את טיל ה־Simorgh, תוך שימוש בטכנולוגיה דומה לזו המצויה בטיל בליסטי בין־יבשתי, וזאת בניגוד להחלטת האו"ם בנושא. לטענת טהרן, הטיל מסוגל להציב לוויין במסלול היקפי סביב כדור הארץ - אלא שבניגוד לניסוי של פיונגיאנג, גורמים אמריקניים מסרו ל"פוקס ניוז" כי הניסוי נחל "כישלון קטסטרופלי".

במקביל, בסוף השבוע הודיע ממשל טראמפ כי בכוונתו לחתום על הצעת חוק שמגבירה את הסנקציות על רוסיה, איראן וצפון־קוריאה. הקונגרס אישר סופית את החוק המדובר ביום חמישי בלילה, וכעת הוא נמצא על שולחנו של הנשיא. 

קצת אחרי העברתו בקונגרס, הודיעה רוסיה כי היא מחרימה שני נכסים של השגרירות האמריקנית במוסקבה, וכי היא תכריח מאות דיפלומטים אמריקניים לעזוב את המדינה עד ספטמבר. מדובר בצעדים שרוסיה איימה שתנקוט מאז שממשל אובאמה הודיע על גירוש דיפלומטים רוסיים מארה"ב בתגובה למעורבות הרוסית בבחירות לנשיאות. 

גם איראן מיהרה לגנות את החוק החדש, ודובר משרד החוץ האיראני מסר כי טהרן "מתכוונת להמשיך במלוא המרץ בתוכנית הטילים". הטלוויזיה האיראנית מסרה שסגן שר החוץ, עבאס ארקצ'י הבטיח "תגובה חזקה" וכי ועדת הביטחון הלאומי בפרלמנט העבירה החלטה על צעדי תגובה. 

בד בבד, אתמול דווח על תקרית ימית נוספת במפרץ הפרסי בין איראן לארה"ב, השנייה בשבוע האחרון. בסוכנות הידיעות האיראנית IRNA דווח כי נושאת המטוסים USS Nimitz התקרבה ביום שלישי האחרון לאסדת קידוח נפט איראנית יחד עם עוד ספינה ומסוק, וירתה ירי אזהרה לעבר סירות של משמרות המהפכה - זאת אחרי שהסירות התקרבו יתר על המידה לספינה אמריקנית במפרץ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר