אנחנו חיים במדינה שהתמכרה לתוכניות בישול בטלוויזיה. תחרויות הבישול המשודרות גורפות שיאים של רייטינג אך נמצאות כרגע בהפוגה, ולכן החלטנו לסקור הפעם את התחליף האולטימטיבי לתחביב הממכר של צפייה באנשים אחרים שמבשלים - הטרנד שכובש את חובבי הבישול בכל העולם ועל הדרך "שובר" את האינטרנט: סרטוני האוכל.
מדובר באחת הדרכים הלוהטות ללמוד בישול, או לפחות לרייר מול בשלנים אחרים, והיא מתקיימת דווקא מול מסך המחשב או המכשיר הסלולרי. כאן מתאחדים עשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם סביב אפליקציות פייסבוק שונות, אשר מעלות מדי יום סרטונים מהירים ומעוררי תיאבון בצורה קיצונית של הכנת תבשילים או מאפים המייצרים אשליה מתוקה (או מלוחה) של קלות ומהירות הכנה.
ההצלחה המסחררת שלה זוכים סרטוני האוכל נובעת מקונספט מנצח: המתכונים יצירתיים מאוד ואינם מסובכים להכנה, ולמרות זאת הם אסתטיים ביותר והתוצאה נראית מקצועית ומרשימה, הודות להפקה שלא חוסכת בעיצוב ובאריזת הסרטון. הסרטונים מוצגים בצורה קצבית ומהירה, בלי שום דיבורים או סיפורים מסביב. רק תכלס אוכל, בהכנה פשוטה ובמרכיבים פשוטים, והתוצאה מגרה במיוחד.

סרטוני היו־טיוב של גורדון רמזי. להתחיל מהבסיס // צילום: מתוך יו־טיוב
תיאבון בלי מצפון
העמוד המוביל בפייסבוק, שכרגע יש לו 86 מיליון עוקבים, הוא Tasty מבית היוצר של ענקית התוכן BuzzFeed. ל"טייסטי" יש גם אפליקציות בנות מסוגים שונים: טייסטי בחלוקה למדינות, שם מתכוני האוכל מותאמים לאוכל המקומי, והכיתוביות המתארות את המצרכים ואת אופן ההכנה מופיעות בשפת המדינה; Tasty junior, המביא מתכונים פשוטים לבישול ולאפייה לילדים, על ידי ילדים (3.8 מיליון עוקבים); Tasty Vegeterian, המותאמת לצמחונים, ולה 4 מיליון עוקבים; ו־Proper Tasty עם 18 מיליון עוקבים.
עמודי פייסבוק בולטים נוספים הם Tastemade, שלו 25 מיליון עוקבים; Tip hero, שלו 20 מיליון עוקבים; Twisted עם 5 מיליון; ו־Sweeten המוקדשת כולה למתוקים וזוכה אף היא ל־5 מיליון עוקבים.
מרבית המנות בעמודים הללו אינן מתאימות לשומרי כשרות, ומרבות להציג שילובים של בשר וחלב ושימוש בחזיר ובבייקון. ברוב האפליקציות מובאים מתכונים שמוציאים את בלוטות הרוק משלוותן, אך מתעלמים באופן מובהק מההיבט הבריאותי ומהערך הקלורי: גבינות שמנות מאוד, טיגון בחמאה ובשמן ללא רחמים וכמויות מוגזמות של סוכר ותחליפיו.
הסרטונים קצרים מאוד ולכן קל מאוד לצפות בהם ולהתמכר: בסרטונים בני דקה תוכלו לצפות בכל שלבי ההכנה - מהקערה הריקה שלפני ועד חתיכה של ביס מגרה לאחר שהמנה מוכנה. בכל סרטון מופיעה רשימת מצרכים במקביל לצילום אופן ההכנה.
ג'חנון במילוי קליק
אבל הקצב ההיסטרי של עמודי האוכל בפייסבוק לא מתאים לכולם, והם מושכים בעיקר את הקהל הצעיר שמצליח לעמוד בקצב התזזיתי של הסרטונים. קהל בוגר יותר, וכל מי שזקוק להסברים מצולמים בקצב איטי יותר, ימצא את מבוקשו בערוצי בישול ביו־טיוב.
אחד הערוצים המובילים הוא זה של השף הבריטי המוערך גורדון רמזי, שבסדרה של מאות סרטונים מציע הסברים לבשלנים מתחילים ומתקדמים, למנות קלות הכנה ולמנות מורכבות יותר.

העמודים טייסטי

העמוד פרופר טייסטי

העמוד טייסטי ג'וניור

העמוד טוויסטד
בין סרטוניו המלמדים, הזוכים למיליוני צפיות, נמצאים "חמישה כישורי בישול בסיסיים", כמו איך הכי נכון לקצוץ בצל ואיך להכין אורז עסיסי ומופרד, "חמשת מתכוני הסטייק הטובים ביותר" ו"חמש הארוחות הטובות ביותר".
נציגות ישראלית מצליחה לסרטוני האוכל ברשת היא זו של שרונה לוינבאום, קונדיטורית צעירה שמתמקדת בקינוחים יצירתיים ומושחתים במיוחד, מרביתם גם יפים בצורה מרשימה, וחלקם פשוטים מאוד להכנה.
סרטון "רולדת הממתקים" שהעלתה לוינבאום לפייסבוק ולאינסטגרם האישי שלה (my_shar_ona) לפני כשנתיים זכה עד כה ל־15 מיליון צפיות, והוא כולל בצק פריך ממולא בנוטלה, קינדר בואנו, עוגיות אוראו מצופות וריס'ס (כוסיות חמאת בוטנים).
בין שאר סרטוני הקינוחים שהעלתה בפייסבוק ובאינסטגרם: טוסט קרמבו בפיתה, פיתה במילוי אצבעות קינדר (בציפוי ביצה ופירורי לחם ובטיגון עמוק), טוסט ג'חנון במילוי שוקולד קליק, וגם (קחו כוס מים בבקשה) - אוזני המן ענקיות במילוי נוטלה, אוראו, מרשמלו, וופלים, קינדר בואנו וכדורי פררו רושה.
אז נכון, רוב הסרטונים ותוכניות הרשת מציגים מתכונים עתירי שומן וקלוריות, אבל הם כלי נהדר ללימוד ולהעשרה. בהצלחה!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו