ל־1 מתוך 8 אזרחים ישראליים יש רישומים משטרתיים - הנתון המפתיע נחשף במסמך של המשטרה, שתוכנו הגיע לידי "ישראל היום". 1,020,359 אזרחי ישראל נמצאים כיום ברישומים הפנימיים של המשטרה, על אף שמעולם לא הועמדו לדין פלילי. אולם, בשל עילת סגירת התיק נגדם, שמם נותר במאגר המשטרתי.
מהמסמך עולה עוד כי בסך הכול נסגרו 2,232,009 תיקים, שבהם אוחזים כאמור למעלה ממיליון אזרחים. רק 1,056 תיקים מתוכם נסגרו בעילה של חוסר אשמה.
מספר האזרחים שלחובתם רישום פלילי עומד על 463,858. לחובת כמחצית מהם (206,653) קיים גם רישום פלילי וגם רישום משטרתי, ולכמחצית (257,205) קיים רישום פלילי כתוצאה מהכרעת בית משפט.
המשטרה מנהלת שני מאגרי מידע אודות הליכים פליליים המתקיימים נגד אזרחים. מאגר אחד כולל רישומים אודות הרשעות ועונשים של בתי משפט ובתי דין בפלילים, והמאגר השני כולל רישומים משטרתיים, הכוללים רישומים פנימיים של המשטרה אודות חקירות ומשפטים תלויים ועומדים ותיקי חקירה שנסגרו מהיעדר עניין לציבור או חוסר ראיות. החוק מגדיר כיום שלוש עילות סגירה של תיקים פליליים: היעדר עניין לציבור, היעדר אשמה והיעדר ראיות מספיקות.
המסמך המשטרתי חושף גם את העילות שבגינן נסגרו למעלה משני מיליון תיקים פליליים. כאמור, הנתון הבולט ביותר הוא שרק 1,056 תיקים נסגרו מחוסר אשמה במהלך השנים. לעומת זאת, 1,093,722 תיקים נסגרו מחוסר עניין לציבור ו־1,098,480 נסגרו מחוסר ראיות. לגבי סעיף זה, קיימת כיום מחלוקת, שכן אף על פי שהתיק נסגר מחוסר עניין לציבור או מחוסר ראיות, מרחפת מעל ראשם של אזרחים עננה שעלולה לפגוע בהם בבוא היום בקבלת משרה במקומות מסוימים.
עוד עולה מהפירוט, כי 9,305 תיקים נסגרו כתוצאה מהתיישנות, 8,904 תיקים נסגרו משום שהחשוד או הנאשם אינם בני עונשין, 1,200 תיקים נסגרו משום שהחשוד או הנאשם אינו בר עונשין מטעמי אי שפיות ו־2,124 תיקים נסגרו מסיבת עבריין לא נודע, כלומר לא מאותר. 7,477 תיקים נסגרו בשל עילת סגירה, אשר לטענת המשטרה אינה נמצאת בשימוש משנת 2011. מדובר בתיקים ישנים שלא ניתן לאתרם באופן ממוחשב.
עו"ד פיני פישלר // צילום: דודי ועקנין
המסמך שנשלח לאחרונה לעורך הדין אייל אבולפיה על ידי פקד שגית שלו מהיחידה הארצית לביקורת ותלונות הציבור לפי חוק חופש המידע, מתייחס גם לזרים השוהים במדינת ישראל: מספר הזרים במדינה שיש לחובתם תיק אחד סגור לפחות במרשם המשטרתי הוא 51,046.
עו"ד פיני פישלר, המתמחה ברישומים פליליים ומשטרתיים, אמר אתמול כי "הדעת אינה סובלת שמסך של למעלה משני מיליון תיקים נסגרו רק אלף תיקים מחוסר אשמה. זה נתון מצמרר, והמלמד שהמשטרה אינה מעמיקה בחקר האמת ונמנעת מלסווג תיקים בעילת חוסר אשמה, שיש בהם משום לנקות את החשוד. המסמך מלמד שהמשטרה מסווגת את רוב רובם של התיקים בסיווג מכתים כדי לאגור מקסימום אזרחים במאגר המשטרתי הממוחשב, כמו האח הגדול".
לטענתו, "המשטרה נמדדת בשיעור הצלחת פיענוחי התיקים. בסטטיסטיקה המשטרתית, תיק שנסגר בעילת חוסר עניין לציבור וחוסר ראיות נחשב להצלחה, ולכן סגירות תיקים בעילות אלה מנפחות באופן מלאכותי את סטטיסטיקות ההצלחה".
עורך דין פיני פישלר: "המסמך מלמד שהמשטרה מסווכת את רוב רובם של התיקים בסיווג מכתים כדי לאגור מקסימום אזרחים במאגר המשטרתי הממוחשב, כמו האח הגדול"
1,098,480 תיקים נסגרו מחוסר ראיות. לגבי סעיף זה קיימת כיום מחלוקת, שכן אף על פי שהתיק נסגר מחוסר עניין לציבור או מחוסר ראיות, עלולים האזרחים לא להתקבל בבוא היום למשרות מסוימות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו