מכל האמוניה // צילום: הרצי שפירא // מכל האמוניה // צילום: הרצי שפירא

פרשת האמוניה: תשמרו על ילדינו

החשדות נגד הבכירים מוספים חומר בעירה לסכנה הבריאותית והביטחונית בלב המטרופולין • תושב המפרץ כותב

כמה נורות אזהרה עוד צריכות להידלק עד שיועתקו ממפרץ חיפה המפעלים המזהמים, ובראשם מכל האמוניה המסכן את בריאותם של יותר ממיליון איש? 

הממצאים שהציג אתמול מבקר המדינה מעלים תמונה מדאיגה ומלחיצה: אם גם כך נרתענו מהסכנה הבריאותית והביטחונית מהמעלה הראשונה בלב המטרופולין, הרי החשדות שלפיהם בכירים במשרד להגנת הסביבה היטיבו עם בכירי חיפה כימיקלים מוסיפים חומר בעירה לסכנה הלוהטת.

למרבה הצער, החשדות החמורים שמעלה המבקר רק מחזקים את מה שכל תושבי האזור יודעים: מילים לחוד ומעשים לחוד. ההחלטה לרוקן את המכל היא דקלרטיבית בלבד, וחיפה כימיקלים לא תוותר כל כך מהר על מאות מיליוני שקלים. בעיקר אם יש חברים בקרב מקבלי ההחלטות. לכאורה, כמובן.

אבי נולד בחיפה, גם אני וילדיי. שלושה דורות שנוף ילדותם הוא מכלי הדלקים, מכל האמוניה והלבניות של בתי זיקוק (שיש להדגיש כי מעולם לא היו מזהמות אך נהיו לסמל הזיהום במפרץ חיפה). אני בטוח שכפי שאנחנו לא נתגעגע לנופים הללו, כך גם רובם המוחלט של התושבים במטרופולין חיפה. אותנו, תושבי האזור, לא מעניין כמה יעלה לחיפה כימיקלים לרוקן את מכל האמוניה ומה הם המהלכים שהמשרד להגנת הסביבה צריך לנקוט כדי להבטיח שאנחנו וילדינו נחיה בסביבה נקייה ובריאה יותר.

ביקורת על ראש עיריית חיפה, יונה יהב, היא לא דבר נדיר. עם זאת, אין עוררין שהוא מנהל מאבק הרואי ובעיקר סיזיפי בנושא. על ראשי כל הרשויות באזור להתעלות מעל שיקולים אישיים, ולמען בריאותם וביטחונם של כל התושבים לשתף עימו פעולה ולהצטרף למאבק, לנצח אותו - ולא לעצור עד שכל המפעלים המזהמים ייצאו מהמפרץ. מקומם אינו בין אוכלוסייה צפופה. נקודה.

•   •   •

המבקר: חשש לפגיעה בטוהר המידות בפרשת מכלי האמוניה

יאיר אלטמן, דן לביא, דניאל סיריוטי

במכתב ששלח ליועמ"ש, מתח ביקורת חריפה על המשרד להגנת הסביבה: פעל לכאורה באופן מוטה כדי להטיב עם חיפה כימיקלים • המשרד: "נדהמנו לשמוע, פעלנו לצד המשפטנים" √ תושבים זועמים

הסערה סביב מכלי האמוניה במפרץ חיפה, שמתנהלת כבר חודשים ארוכים, קיבלה אתמול תפנית מפתיעה ומטלטלת: מבקר המדינה, יוסף שפירא, שלח מכתב ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ובו כתב כי ישנו חשש לביצוע מעשים פליליים בקשר לטיפול גופי המדינה בנושא קידום פתרונות לאספקת אמוניה למשק לטווח הקצר והארוך.

מהמידע שבידי משרד מבקר המדינה עולה חשש כי הבחינה וההכרעה באשר לתיעדוף חלופות לייבוא האמוניה נעשו לכאורה באופן מוטה כדי להטיב כלכלית עם חברת חיפה כימיקלים. "עולים חששות לקיומם של שיקולים זרים בפעילותם של חלק מגורמי המדינה בנושא ואף חשש לפגיעה בטוהר המידות", כתב המבקר, שהזכיר בהקשר זה מידור בעלי תפקידים רלוונטיים במשרד להגנת הסביבה ממעורבות בעניין, ובהם מנהל מחוז חיפה במשרד שלמה כץ.

שם מרכזי שעולה במכתב של המבקר שפירא הוא ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה. "נראה כי דנציגר היה מעורב בנושא מעורבות משמעותית וחריגה, וכי לכאורה הוא לא קיים את ההסדר למניעת ניגוד עניינים שנקבע לו באוגוסט 2015", כתב המבקר, "יש חשש כי פעל בנושא תוך ניגוד עניינים ובלא שהתייעץ בעניין זה לפני כן, כפי שהתחייב בהסדר עם היועצת המשפטית של המשרד להגנת הסביבה". כמו כן נכתב, כי מידע שנמסר לגורמים מוסמכים בנושא השתנה מהותית מפעם לפעם, ולא תאם לכאורה במלואו את העובדות לאשורן.

כזכור, במשרד המבקר החליטו לפתוח בבדיקת הפרשה בחודש נובמבר אשתקד.

"מסריח כמו דג מת"

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד נדהם לשמוע מהתקשורת על ההאשמות החמורות האלה, ועד לרגע זה לא קיבל שום הסבר או מידע הנוגע אליהן. ברגע שנקבל את החומר בשלמותו, נוכל להגיב לגופו של עניין". עוד נמסר, כי "כל פעילות אנשי המשרד בתחום זה נסמכה באופן מלא על המלצות של מומחי המקצוע בתחום מהארץ ומהעולם, ולוותה באופן צמוד על־ידי הגורמים המשפטיים, לאור העובדה שהנושא נדון בערכאות משפטיות שונות". 

מחיפה כימיקלים נמסר כי הם למדו על פניית המבקר רק מהפרסום בתקשורת, ואין לחברה כל מידע מעבר לכך. "החברה סבורה שבמקום לתת לה יחס מועדף, היא סומנה וקיבלה טיפול שלא כשורה".

מעיריית חיפה, שמובילה את המאבק, נמסר אתמול: "זמן רב אנו טוענים ששיקולי ההון גוברים בצורה בלתי מוסברת על שיקולי ביטחון כמיליון מתושבי מדינת ישראל. את המידע הרב שהגיע אלינו העברנו לאנשי המבקר. מה שמסריח כמו דג מת ונראה כדג מת, דינו למות".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו