המפכ"ל: הצעת החוק של אמסלם - לא חוקתית

סערה בעקבות הפרסומים ב"ישראל היום" • רב ניצב רוני אלשיך הגיב לדבריו של חה"כ דודי אמסלם, שיזם הצעת חוק להעברת האחריות של תקציב המשטרה לידי השר לביטחון פנים • חה"כ תקף את המפכ"ל וקרא להעמידו לדין בגין ההתבטאויות האחרונות שלו בנושא

יחסים מתוחים? ארדן ואלשיך, הבוקר // צילום: גדעון מרקוביץ' // יחסים מתוחים? ארדן ואלשיך, הבוקר // צילום: גדעון מרקוביץ' ,
יחסים מתוחים? ארדן ואלשיך, הבוקר // צילום: גדעון מרקוביץ' // יחסים מתוחים? ארדן ואלשיך, הבוקר // צילום: גדעון מרקוביץ'

מפכ"ל המשטרה, רב ניצב רוני אלשיך, התייחס היום (חמישי) למתיחות בינו לבין הדרג הפוליטי על רקע הצעת החוק בנוגע לתקציב המשטרה. במהלך אירוע חניכה של יחידת השיטור הרגלי בתל אביב, אמר אלשיך כי "מדובר בהצעת חוק פרטית ולא חוקתית. לפי דעתי היא לא תקודם. אין ביני לבין השר שום חיכוכים. אפילו עוד לא דיברנו על הנושא. כשנשאל המפכ"ל האם הצעת החוק נועדה לפגוע במשטרה, ענה: "אני לא פרשן ולא פוליטיקאי". 

פז בר

המאבק סביב הצעת החוק של יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ דוד אמסלם, ויו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, לביטול משרת החשב במשטרה והעברת הטיפול בתקציב המשטרה למשרד לביטחון הפנים - עולה מדרגה: קצין משטרה בכיר טוען בשיחות סגורות כי מאחורי הצעת החוק עומד השר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, וזאת לאור התערערות היחסים בין השניים בתקופה האחרונה על רקע מחלוקות בדבר מינויים ויישום מדיניות.

במשרד לביטחון הפנים סירבו להתייחס לדברים. 

מפכ"ל המשטרה, רנ"צ רוני אלשיך, נפגש אתמול עם יו"ר פורום המפכ"לים והניצבים בדימוס, רנ"צ (בדימוס) משה קראדי. בפגישה נכחו גם הניצבים בדימוס אריק יקואל ודוד קראוזה. הארבעה דנו בדרכי הפעולה לסיכול העלאתה להצבעה של הצעת החוק ביום ראשון הקרוב בוועדת שרים לענייני חקיקה, ובהחרפת הצעדים למקרה שהצעת החוק תעבור. חברים במועדון (הפורום שמתכנס) הביעו אתמול תמיהה על כך שארדן מסרב להביע את עמדתו בעניין הקשור למשרדו. 

"המפכ"ל התבלבל"

במקביל לפגישה, המשטרה פרסמה מכתב ששיגרו חברי המועדון ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שבו כתבו בין השאר כי הצעת החוק תחליש את המשטרה ואין לה מקום במדינה דמוקרטית. 

"להצעת החוק לטעמנו יש משמעות הרסנית בדבר יכולתו של המפקח הכללי לבצע את תפקידו כאמור בפקודת המשטרה", נכתב במכתב, "המשטרה היא גוף אוכף, ולא סביר ולא רצוי במדינה דמוקרטית שפעולותיו היומיומיות ומשאביו יהיו מוכוונים פוליטית. העברת החשב למשרד לביטחון הפנים תהפוך בפועל את השר ל'מפכ"ל על' ותעמוד בסתירה להגדרת תפקידי השר, כפי שנקבעו בחוק ובפרשנות בג"ץ". 

עוד נכתב: "התערבות כזו של דרג פוליטי איננה מסוכנת רק בתחום החקירות, שבו הרגישות מובנת לכל, היא בעייתית גם כשמדובר על פעילות משטרתית מתחומים אחרים. לא יעלה על הדעת שגורם פוליטי יוכל להחליט על הקצאת משאבים מבצעיים לאכיפה הקשורה לפינוי מאחזים מצד אחד או לפעילות כנגד עמותות שמאל מצד שני".

בתוך כך, ח"כ דוד אמסלם תקף אתמול בחריפות את דברי המפכ"ל על כך שלא ייתן להצעת החוק לעבור במשמרת שלו. "זו התבטאות אומללה, אם הייתי השר לביטחון הפנים - אז או שאני הייתי נשאר בתפקיד או המפכ"ל", אמר אמסלם ל"ישראל היום", "המפכ"ל התבלבל, הוא חושב שהוא השר לביטחון הפנים והשר הוא המפכ"ל. הוא פתח נגד הדרג הפוליטי בקמפיין בהיותו פקיד ציבור בעניין שהוא מינהלי. זה חמור מאוד, זה נהוג במשטר טוטליטרי. על זה צריך להעמיד אותו לדין משמעתי". עוד הוסיף: "אני לא עובד אצל המפכ"ל, אני יו"ר ועדת הפנים ותפקידי על פי החוק זה לבקר את המשטרה. המפכ"ל חי בעולם הפוך, כנראה שאצלו החוק זה המלצה". אמסלם הבהיר כי בכוונתו להביא את הצעת החוק לדיון בוועדה ביום ראשון. "הדיון צריך להתקיים בוועדה. שהמפכ"ל יבוא לשם, במקום לנהל נגדנו קמפיין", אמר. 

גם תנועת אומ"ץ שיגרה אתמול מכתב ליועמ"ש בדרישה שיורה לדחות את ההצעה. במכתב נטען, בין השאר, כי משמעות ההצעה היא "סירוס סמכויותיו של מפכ"ל המשטרה ופגיעה בעצמאותו ובעצמאות הגוף שבראשו הוא עומד". כמו כן צוין במכתב כי "הוצאת השליטה בתקציבים עלולה לחזק את המעורבות הפוליטית במשטרה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר