מפת הזיהום של מי התהום נחשפת

בלעדי • בישראל יש 124 אתרים שבהם קיים הזיהום • הכי מזהמות: התעשיות הביטחונית • כמות המים המזוהמים היתה יכולה להספיק לכל תושבי המדינה לשנתיים

תעש. תכנית שיקום  // צילום: ניר קידר ,
תעש. תכנית שיקום // צילום: ניר קידר

זהירות, מי תהום מזוהמים: בישראל קיימים 124 אתרים שבהם יש זיהום במי התהום, בשטח כולל של כ־82 קילומטרים רבועים - יותר מפי 1.5 משטחה של תל אביב. 

לצורך המחשה, מבחינת כמות, מדובר בכ־1.7 מיליארד מטרים מעוקבים של מים מזוהמים - כמות מים שיכולה לספק את כלל הצריכה הביתית של אזרחי ישראל במשך לא פחות משנתיים.

עיון במפה שמציגה את מוקדי הזיהום מעלה שהם קיימים לאורכה של המדינה, בעיקר באקוויפר החוף, ובמידה מסוימת גם לרוחבה. בשנת 2015 לבדה אותרו זיהומים חדשים ונרחבים במי התהום באזור נתב"ג, חולון, אשדוד, ירושלים וחיפה, ואלה מצטרפים לשורה ארוכה של מוקדי זיהום שאותרו בשנים קודמות בתל אביב, רמת גן, רמת חובב, רמת השרון והרשימה עוד ארוכה.

הכוונה היא לסוגי זיהום שמחלחלים אל מי התהום ומשם עלולים להגיע אל מי השתייה. מדובר לרוב בזיהום מים ובזיהום קרקע. התוצאה חמורה ביותר: פגיעה בתפקוד המערכת האקולוגית כולה והקטנה משמעותית של יכולת האדם לנצל את המים האלה לשימושיו. 

ככלל, התעשיות הביטחוניות הן המזהמות ביותר. במשך שנות פעילותן נגרמו זיהומים נרחבים במי התהום באתרים השונים שבהן פעלו. מוקד הזיהום הגדול מכולם הוא באזור שבו פעל מפעל תעש ברמה"ש. 

בוועידה השנתית למדע ולסביבה 2017, שמארגנת האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה ותיפתח ביום שני הקרוב, יוצגו מחקרים המעלים כי באזור התעש ברמת השרון נמדדו ריכוזים של עד 850 אלף מיקרוגרם פרכלורט לליטר. לשם השוואה, הריכוז המירבי המומלץ על ידי הסוכנות להגנת הסביבה של ארה"ב הוא 15 מיקרוגרם פרכלורט לליטר מים.

ברשות המים מעריכים כי בעוד שנתיים יחלו בבניית המתקן המלא שיאפשר את התחלת הפרויקט לשיקום מי התהום באזור התעש ברמת השרון, שצפוי להימשך לפחות 25 שנה. לדברי ד"ר שרון שגיא בן משה, מנהלת תחום שיקום מקורות מים מזוהמים ברשות המים, "פיתוח נדל"ני של המתחמים המזוהמים הוא הטריגר למציאת מימון לביצוע השיקום". יצוין כי לאחרונה הכתירו ברשות המים בהצלחה גדולה פיילוט שביצעה חברת Enviogen בשיתוף עם "שיכון ובינוי מים", שבמסגרתו הצליחו להרחיק יותר מ־99 אחוזים מהפרכלורט ומהמזהמים הנוספים שבמי התהום.

מרשות מקרקעי ישראל נמסר כי "הרשות ומשרד הביטחון ממשיכים בקידום תוכניות מפורטות למתחם (התעש, ד"ל) על סמך ההחלטות של המועצה הארצית. בנוסף, הממשלה מקדמת את בדיקת זיהומי הקרקע והמים וטיהורם".

ממשרד הביטחון נמסר כי הוא פועל "יחד עם רשות מקרקעי ישראל לקידום תב"ע בשטחי התעש ברמה"ש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר