עשרת המפעלים המזהמים בישראל

המשרד להגנת הסביבה פרסם את "מדד ההשפעה הסביבתית" - רשימת החברות שעלולות לפגוע בסביבה

בתי זיקוק חיפה // צילום: מישל דוט קום // בתי זיקוק חיפה // צילום: מישל דוט קום ,
בתי זיקוק חיפה // צילום: מישל דוט קום // בתי זיקוק חיפה // צילום: מישל דוט קום

מי הם עשרת המפעלים הכי הגרועים סביבתית בישראל? המשרד להגנת הסביבה פרסם היום (שלישי) את מדד ההשפעה הסביבתית. המדד, שמתפרסם מדי שנה, מספק את הדירוג המשולב של החברות שעלולות לפגוע בסביבה ומורכב מההשפעה הסביבתית של החברה.

החברות ה"מככבות" בראש הרשימה האדומה: בז"ן, פז בית זיקוק אשדוד, גדיב, כרמל אולפינים, רותם אמפרט נגב, נייר חדרה, אדמה אגן, מפעלי ים המלח, תחנת הכוח רוטנברג ומגנזיום ים המלח.

מדד ההשפעה הסביבתית של חברות ציבוריות בישראל מספק לציבור מידע השוואתי ופשוט על הביצועים והסיכונים הסביבתיים של חברות ציבוריות בעלות השפעה סביבתית גדולה והמפעלים שבבעלותן.

 

בראש המדד: בית זיקוק חיפה

המדד הוא כלי ראשון מסוגו למידע על רמת הסיכון הסביבתי של חברות, שנעשה על ידי גורם ממשלתי, ומאפשר למשקיעים בחברות ציבוריות לקבל אינדיקציה פשוטה וישירה על רמת הסיכון שלהן. המדד בוחן לעומק את הסיכון הסביבתי של יותר מ-40 חברות, כ-100 מפעלים וכ-1,000 תחנות דלק.

בשישה מתוך עשרת המפעלים שקיבלו את הניקוד הגבוה במדד, חלה הפחתה של הפליטות לאוויר. בראש המדד נמצא בית זיקוק חיפה, עם עלייה של 27% בניקוד משנה שעברה, בשל הפרות שתועדו בפיקוח ואכיפה.

בעשרייה הפותחת של המדד נמצאים עוד שני מפעלים מקבוצת בז"ן: גדיב תעשיות פטרוכימיה (מקום 3) וכרמל אולפינים  (מקום 4), עם עלייה של 100% ו 48% בהתאמה, מהניקוד שנה שעברה - גם הם בשל הפרות שתועדו בפיקוח ואכיפה.

 

סונול - שיפור משמעותי

בשנת 2015 נרשמה עלייה של 5% באיתור הפרות סביבתיות במפעלים המדורגים במדד, כתוצאה מהגברה משמעותית בפיקוח ובאכיפה של המשרד להגנת הסביבה על מפעלי התעשייה הגדולים.

בשנת 2015 לא היה שינוי בניקוד הפליטות לסביבה ביחס לשנת 2014. מפעל פז שמנים וכימיקלים בחיפה הוא המפעל עם השיפור הגדול ביותר בשנה האחרונה, הפחתה של 58% בניקוד. המפעל ירד ממקום 12 למקום 47, בשל שיפור בציות לדין הסביבתי.

מבין חברות הדלק סונול השיגה את השיפור המשמעותי ביותר עם הפחתה מצטברת של 90% בניקוד בשנתיים האחרונות. במקום הראשון ברשימה האדומה דורג בית זיקוק לנפט גם השנה, עם עלייה של 27% בציון משנה שעברה הנובע בעיקר מהפרות שתועדו בפיקוח ואכיפה.

 

  אי ביצוע בדיקות תקינות

בשנת 2015 הוציא המשרד להגנת הסביבה התראה בגין 29 אירועי חריגה מערכי הפליטה הקבועים בצו האישי לגבי המזהמים תחמוצות חנקן, פחמן אורגני כללי, פחמן חד-חמצני וחלקיקים, בשנים 2012-2015.

התראה נוספת נמסרה בשנת 2015 עקב אי ביצוע בדיקות תקינות לקווי דלק במשך מספר שנים אשר הובילו בשנת 2014 לדליפת מזוט.

בנוסף נמצא בשנת 2015 כי שבע ארובות אינן מתאימות לדיגום לפי נוהל דיגום ארובות של המשרד להגנת הסביבה, באזור הטיפול בבוצה נמצא בור מלא בשמן והתרחשה גלישה של נגר עילי לקרקע.

כמו כן, בשנת 2015 בז"ן הורשעה בעבירות של זיהום מים בעקבות הזרמת שפכים לא מטופלים לנחל הקישון בעת סערה בשנת 2010. המדד כולל הפרות נוספות שהתרחשו בין השנים 2013-2014.

תגובת בז"ן:  "קבוצת בז"ן הציבה לעצמה כיעד אסטרטגי את הטיפול הסביבתי, והיא מנהלת שיג ושיח מתמשך ורציני מול כל הגורמים הנוגעים בדבר. בז"ן מנהלת תעשיה אחראית והשקיעה בעשור האחרון כ-1.3 מיליארד שקל בתחום איכות הסביבה ובטיחות, השקעה שהביאה לירידה של 90% בפליטות מאז שנת 2009. המדד המתפרסם אינו לוקח בחשבון את ההשקעות האדירות ומגמת השיפור. בנוסף, המדד מציב על אותו רף מפעלי תעשיה ענקיים ובתי מלאכה קטנים, ומשווה באופן אבסורדי את מידת השפעתם על הסביבה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר