המגשר יציג פיתרון עצמאי: רופאים ייקלטו בשערי צדק

השופט רובינשטיין צפוי לדווח לבג"ץ על כישלון הגישור במסגרת משבר הדסה - ולהציג פיתרון משלו • "הגעתי לדאבוני למבוי סתום; אי אפשר להחזיר את הרופאים להדסה"

מחאת הילדים החולים בהדסה // צילום: אורן בן חקון ,
מחאת הילדים החולים בהדסה // צילום: אורן בן חקון

האם בג"ץ יכפה הסכם על הצדדים במשבר הדסה? המגשר אליקים רובינשטיין צפוי לדווח היום (שלישי) לבית המשפט - "הגעתי לדאבוני למבוי סתום. אינני סבור שניתן להחזיר את הרופאים המתפטרים להדסה". עם זאת, ובאופן חריג לתפקידו כמגשר, רובינשטיין ימליץ על פתרון שלא מוסכם על הצדדים השונים, פיתרון שיאפשר טיפול בילדים החולים בירושלים על ידי רופאיהם.

המגשר שלח את הצעתו לעיון כל הגורמים לפני שיגיש אותה לבית המשפט. המגשר ביקש מבית המשפט לאמץ את הפיתרון הזה נוכח "הילדים שזקוקים לטיפול בירושלים, גם אם יש פתרונות חלופיים לעת הזו".

מחר בבוקר (שלישי) בשעה 11:30 יתכנס הרכב שופטי בג"ץ וידון שוב בעתירת ההורים לפתיחת מחלקה חדשה בשערי צדק. לאחר ששמע את כל הצדדים ממליץ השופט רובינשטיין על פיתרון ביניים לפיו שניים-שלושה מהרופאים בהדסה יקלטו במרפאה המטו-אונקולוגית שקיימת בבית החולים שערי-צדק ויוכלו לחזור ולטפל מיידית בילדים שזקוקים לפיתרון. השופט רובינשטיין ציין כי זה אינו פיתרון מושלם אך הטוב ביותר שניתן להשיג.

אף אחד מהצדדים לא יכול לטעון לניצחון: מבחינת משרד הבריאות מדובר ב"מדרון חלקלק" כאשר יש חשש שהמרפאה תהפוך להיות מחלקה המטו-אונקולוגית נוספת, דבר ששר הבריאות מתנגד לו עקרונית. מבחינת הרופאים המתפטרים המתווה לא נותן פיתרון לשישה או שבעה מביניהם.

פיתרון זה נדון במשך היום במשך שעות ארוכות והיה נראה שיש מקום לאופטימיות. הרופאים כבר הודיעו בתום ישיבה ביניהם שיסכימו לפיתרון הזה. אפילו מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כבר הודה בשיחות סגורות שאומנם אמר בעבר כי "לא יהיה פירור בשערי צדק, אך זו טעות". כל הצדדים התכנסו תחת לחצו של המגשר שהסביר להם שמוטב להגיע להסכמות ולא לפיתרון כפוי.

צילום: בני פלבן

 

 

ליצמן:  "פיצול המחלקה – משפט שלמה שיוביל לבינוניות"

אלא שבשעות הצהרים פוצץ שר הבריאות ליצמן את הגישור והודיע במכתב למגשר "פיצול של המחלקה הוא 'משפט שלמה' שיגרום לכך שבירושלים יפעלו שתי מחלקות בינוניות ולא אחת טובה. לאורך זמן - הדבר יפגע אנושות באיכות הטיפול לילדי ירושלים ובבריאותם", הזהיר. השר חשש מהמסר שמעביר מאבק הרופאים וטען שפתיחת מחלקה בשל לחצים מצד רופאים "יביא לכאוס ואובדן שליטה ניהולית ורגולטורית במערכת".

הרופאים האישמו מצדם כי "משרד הבריאות ופרופ' רוטשטיין הם האחראים למשבר ולסיכול כל אפשרות לפתור אותו, בשל שיקולים של התחשבנות אישית, יהירות, אטימות ואדישות מוחלטת לגורלם של הילדים החולים ומשפחותיהם",

הרופאים ביקשו להתנצל בפני ההורים והילדים "אנחנו מצטערים צער רב שלא יכולנו לכוחות שעמם אנו מתמודדים". גם התבטאויותיו של מנכ"ל הדסה פרופ' זאב רוטשטיין לא סייעו להשגת הסכמות ולחימום היחסים: "כולנו מכירים את תסמונת שטוקהולם, כשהנשבים נקשרים אל השובים שלהם, וגם את תופעת הכתות כשאיש אחד מסוגל לקחת אחריו קבוצה גדולה של מאמינים. אלו כולן תופעות שלאדם מבחוץ נראים לא הגיוניים. אנחנו בהדסה ללא ספק בתרחיש לא הגיוני, כשקבוצת רופאים, אחיות, סוציולוגים ופסיכולוגים החליטו כולם לעבור מעבר לכביש לבית חולים אחר". אמר בכנס הבריאות של לשכת סוכני ביטוח.

ההורים שלא נכחו היום במגעים ציינו: "היינו הגורם היעיל היחידי לאורך המשא ומתן. הבאנו לשולחן 5 הצעות שונות שכולן נדחו על ידי שר הבריאות ליצמן מטעמי אגו בלבד. האגו הזה יהרוג את ילדינו".

את המתווה שאותו יציג השופט רובינשטיין גיבשה קבוצת פעילים ירושלמית בראשות ח"כ רחל עזריה (כולנו): "לא יתכן שייקחו בחשבון את הרצונות והעקשנות של משרד הבריאות והרופאים וישאירו את ירושלים ללא מחלקה. הצענו מתווה שהוא פשרה עבור כולם וטוב עבור ירושלים וילדיה", אמרה. הפעילים הירושלמים נפגשו עם רובינשטיין וביקשו ממנו ומשופטי בג"ץ לקבל את ההמלצות ולתת להן תוקף מחייב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר