ביום חמישי שעבר, בעיתוי לא מקרי, פרסמה הנהלת בית החולים שערי צדק בירושלים הודעה חגיגית על כך שנחנכה היחידה החדשה לנוירוכירורגיית ילדים, שמצטרפת למחלקות החדשות שנפתחו השנה במסגרת מערך המוח החדש, שבו טופלו השנה כבר כ־1,000 חולים. המחלקות החדשות אושרו כולן על ידי משרד הבריאות, וצריך להיות ברור לכולם שזהו אינטרס ציבורי מובהק וחיוני שבבירת ישראל יהיו שני בתי חולים גדולים וחזקים (הדסה ושערי צדק) שישרתו את מיליון התושבים בירושלים רבתי.
אז מה קרה ששר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב מסרבים עד היום בכל תוקף ובכל תנאי - אלא אם כן הגישור בבית המשפט העליון יצליח לשנות את דעתם - לאשר פתיחה של מחלקה המטולוגית־אונקולוגית לילדים נוספת בירושלים? עד עכשיו קשה מאוד לקבל תשובות מתקבלות על הדעת לשאלה זו, שמאחוריה יש פגיעה קשה במאות ילדים חולי סרטן, ואשר נמצאת במוקד אחד ממשברי האמון הקשים בתולדות מערכת הבריאות בישראל. ואולם, גם עיון במסמכים שהוגשו לביהמ"ש העליון על ידי משרד הבריאות מעלה שוב את החשש הכבד שצמרת המשרד, באופן שערורייתי, התגייסה כולה להגן על ההחלטות הדורסניות לעיתים ועל ההתנהגות הפוגענית לעיתים של מנהל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין.
לפי המסמכים האלה, לאחר שכבר החלה מחאת הרופאים על השינויים המסוכנים לדעתם במחלקה, רוטשטיין הוא־הוא שפנה ב־5 בדצמבר 2016 לליצמן ולבר סימן טוב, הודיע על הכוונה של שערי צדק לפתוח מחלקה לילדים חולי סרטן והתריע כי מתן הרישוי למחלקה הזאת יביא אותו "לרוקן את המחלקה הקיימת והמתפקדת היטב בהדסה, לרבות פעולות השתלת מוח העצם בילדים".
פרופ' רוטשטיין ביקש שלא לאשר את פתיחת המחלקה, ומאז כל צמרת משרד הבריאות מגויסת למעשה למלא את דרישתו, כמעט בכל מחיר וכמעט ללא כל בושה. כך למשל, ב־16 בפברואר השנה כתבה ד"ר ורד עזרא, מבכירות משרד הבריאות, לפרופ' יונתן הלוי, מנהל שערי צדק, כי אין אישור לבקשתו לפתיחת המחלקה לילדים, והיא אפילו לא טרחה לנמק את הסירוב. מכאן היתה קצרה הדרך ששר הבריאות עצמו יישא את דגל הסירוב העיקש.
מאז ועד היום לא קיבל פרופ' הלוי הסברים נוספים לסירוב המתמשך, למעט פניות תמוהות וכוחניות של בכירים במשרד הבריאות, שדרשו ממנו לחזור בו מדרישתו לפתוח את המחלקה. ואולם, הלוי דווקא כתב לביהמ"ש העליון בתשובתו לעתירת ההורים לילדים חולי הסרטן שטופלו בהדסה, כי בשערי צדק יש "ללא ספק" יכולות כשירות ותנאים מיטביים לפתיחת המחלקה. עכשיו יש לקוות שליצמן ובר סימן טוב יתעשתו, בחסות ביהמ"ש העליון או בלעדיו, ויאשרו סוף סוף את פתיחת המחלקה, שיעבדו בה תשעת הרופאים שנאלצו להתפטר מהדסה, ואשר יטופלו בה מאות הילדים חולי הסרטן שכבר מחכים לחזור לטיפול בידי הרופאים - מהמסורים והמוסריים בישראל.