על גנטיקה, חיידקים ודיאטות

את הגנים שלכם אי אפשר לשנות, אך מיפויים יסייע לכם להתאים תזונה נכונה לתפקוד אופטימלי • אם תקדישו תשומת לב לחיידקי המעי, תוכלו לדעת כיצד לשמור על רמות הסוכר בדם ולשלוט בתחושות הרעב והעייפות • סמדר סלטון התנסתה בשתי דיאטות מותאמות אישית וחזרה עם מסקנות

במסגרת האבחון נבדקים יותר מ־120 גנים, המגדירים 39 מאפיינים הקשורים לתזונה ולאורח חיים בריא // צילום: גטי אימג'ס // במסגרת האבחון נבדקים יותר מ־120 גנים, המגדירים 39 מאפיינים הקשורים לתזונה ולאורח חיים בריא

כמעט כל מי שניסה להשיל קילוגרמים ממשקלו, או נאלץ לשנות תזונה בשל בעיות רפואיות, מכיר את הפגישות עם הדיאטנים או הנטורופתים שנועדו להתאים לו תפריט תזונה אישי, המשלב את סדר יומו והרגלי האכילה שלו עם מצבו הבריאותי או כמות הקילוגרמים שהוא מבקש לרדת. אלא שבשנים האחרונות חלו התקדמות והעמקה בתחום התזונה המותאמת אישית באמצעות שתי גישות עיקריות: הראשונה קיימת בעולם כבר שנים והחלה להיות פופולרית גם בארץ, והיא קושרת בין התזונה לגנים (נוטריגנטיקה); ואילו השנייה, שנולדה במעבדות המחקר של מכון ויצמן, היא חדשנית ומהפכנית וטוענת לקשר בין התזונה לסוג החיידקים במעי (מיקרוביום). שתי הגישות משאירות מאחור את ההתייחסות למזון על פי ערכו הקלורי בלבד וטוענות כי כל אדם מגיב אחרת לסוגי מזון שונים - בהתאם למאפיינים הגנטיים שלו או בהתאם לחיידקים הנמצאים בפלורת המעי שלו.

בשתי הבדיקות, כך גיליתי, לא מדובר בפתרון קסם להפחתה במשקל, ועדיין תתחייבו לבצע תהליך מסודר של ספירת קלוריות, בניית תפריט והיצמדות לכללים בנוגע למזונות בריאים יותר ופחות ולהרגלי אכילה נכונים. השיפור יימצא באפשרות להרכיב תמהיל תזונתי שיתאים לכם יותר (גנטית או מיקרוביומית), ובכך יהפוך את התהליך לקל יותר - לעיכול ולביצוע, כשעדיין תוכלו לאכול דברים מסוימים שאתם אוהבים. 

1. התשובה טמונה בגנים

הרעיון המדעי: זה שנים פועלות בעולם חברות המציעות באופן פרטי בדיקות גנטיות למיפוי הגנים המגדירים מאפיינים שונים הקשורים לתזונה - מיכולת פירוק של מזונות וספיגת ויטמינים ומינרלים, ועד הרגלי אכילה, מאפיינים מטבוליים ותהליכי הזדקנות, ובהתאם למיפוי אפשר להמליץ על תזונה מתאימה, מתוך ההבנה שאף על פי שאי אפשר לשנות את המבנה הגנטי, בהחלט אפשר להתאים לו תזונה נכונה ובכך להגיע לתפקוד אופטימלי של הגוף. לאחרונה תחום הנוטריגנטיקה צבר תאוצה בארץ, ויש כמה חברות המציעות אבחון גנטי תזונתי באמצעות דגימות רוק, חך או שיער, והבדיקות מתבצעות במעבדות בחו"ל. מספר הגנים והמאפיינים הנבדקים שונה בכל אחת מהחברות המציעות את השירות, ולכן כדאי לברר זאת מראש.

התהליך: הבדיקה בוצעה באמצעות דגימת רוק, שנשלחה על ידי חברת MyBio ישראל למעבדה בשבדיה. "במסגרת האבחון שלנו נבדקים יותר מ־120 גנים שונים, המגדירים 39 מאפיינים שונים הקשורים לתזונה ולאורח חיים בריא, שהוכחה השפעתם ויש עבורם די ראיות מהימנות ומחקר מדעי איכותי בנוגע להשפעתם על תהליכי תזונה וגם על פעילות ספורטיבית", מסבירה נועה לור כרמלי, מנכ"לית החברה, "ואז מבוצע אבחון של הדנ"א באמצעות טכנולוגיה מתקדמת ומהימנה, ומופק הדו"ח הגנטי. לבסוף, מומחים לתזונה מנסחים המלצות תזונה וסגנון חיים המותאמות למבנה הגנטי, וכל אלה מוגשים בדו"ח". 

מלבד הבדיקה נדרשתי להעביר תוצאות בדיקות דם שונות ולמלא שאלון מפורט על המצב הבריאותי ועל הרגלי אכילה וספורט - כל זאת לקראת פגישת ייעוץ וניתוח של הדו"ח עם תזונאית שעברה הכשרה מקצועית מותאמת מטעם החברה, במטרה לקבל ייעוץ שמתבסס לא רק על ממצאי הדו"ח, אלא גם על המצב הבריאותי העדכני. מי שיבקשו להרחיב את האבחון גם לספורט, יוכלו להיפגש עם יועץ כושר של החברה כדי שיתאים פעילות גופנית המסתמכת על הנטיות הגנטיות. האבחון הגנטי אינו מכיל אבחונים פתולוגיים, ולכן מומלץ להתייעץ עם רופא בנוגע להמלצות על שינויי תזונה נרחבים ועל ממצאים בעלי מעורבות רפואית. 

דוגמה להמלצות בקטגוריית הפירות ומד הסוכר של DayTwo  // צילומים: DayTwo

התוצאות: כחודש לאחר מסירת דגימת הרוק הגיע שליח עם דו"ח האבחון התזונתי־גנטי שלי, שמתפרש על פני 119 עמודים שנכרכו בכריכה עבה. הנתונים בו מסודרים בצורה ברורה להפליא, ובתוספת מקרא צבעוני, הנע בין ירוק לתוצאה אופטימלית לבין אדום לתוצאה שלילית. בתחילת הדו"ח הופיע תקציר התוצאות בקטגוריות, כמו הסיכון לפתח משקל עודף (נמוך, ממוצע או גבוה מהממוצע), תגובת הגוף לשומן רווי, לשומן חד בלתי רווי ולרב בלתי רווי, ולפחמימות. בהמשך מובאות תוצאות של הנטייה הגנטית לכולסטרול טוב ורע, טריגליצרידים וסוכר בדם, וכן לרמות הוויטמינים והמינרלים השונות, לתהליכי חמצון וסילוק רעלים, להתמכרות לניקוטין ולאלכוהול, ולהזדקנות הביולוגית (מהירה, איטית או ממוצעת). 

עוד נבדקו הגנים הקשורים לפעילות ספורטיבית: מבנה השריר, פוטנציאל אירובי, נפח שריר, הימצאות או היעדרות גן שורף שומן ועוד. בפרקים הבאים הובאו הסברים הנוגעים לתהליכים בגוף וכן הסברים באשר לתוצאות האישיות שהתקבלו בכל קטגוריה שנבדקה. בהסתמך על כך הובאו המלצות תזונה אישיות, אולם אלה לא מתחשבות בבדיקות הדם ובמצב הבריאותי הקיים בפועל. התמונה המלאה מתקבלת רק בפגישה עם יועצת התזונה, שמגישה דו"ח מפורט מאוד, הכולל המלצות מדויקות יותר המתבססות על שילוב התוצאות הגנטיות עם בדיקות הדם והמצב הרפואי העדכני. 

המסקנות: במקרה שלי, ההשוואה בין הניבוי של הדו"ח לבדיקות הדם ולהרגלי האכילה (כגון תחושת חוסר שובע ורעב ותחושת הטעמים מתוק ומר) הראתה התאמה חלקית בלבד. במאפיינים המטבוליים אכן הסתמן חילוף חומרים לא יעיל של לקטוז כפי שקיים. המלצות התזונה המליצו על "תזונה מאוזנת", מאחר שזכיתי בגנים המגיבים בצורה "נורמלית" גם לשומנים וגם לפחמימות. בפגישה האישית הסבירה את הפער מיכל הלפרט, דוקטורנטית לתזונה ויועצת מדעית של החברה, בכך שהתוצאות בדו"ח מנבאות את הפוטנציאל הגנטי, אך ביטויו בפועל מושפע גם מגורמים נוספים, כגון הרגלי חיים, סגנון חיים ומצב בריאותי קיים. היא סיפקה תובנות מעניינות בקשר לדו"ח וכן המלצות מועילות לשינוי ההרגלים ולהרכב הארוחות בהתאם לתוצאות. 

מי שעשויים להפיק מהדו"ח תועלת רבה ביותר הם אלה שיגלו שהם בעלי תגובה גנטית שלילית או חיובית לפירוק שומן רווי או בלתי רווי או פחמימות, שכן הגילוי יאפשר להתאים להם דיאטה מדויקת ויעילה יותר, כגון דיאטה מופחתת פחמימות לבעלי נטייה שלילית לפירוק פחמימות ודיאטה עשירה בשומן בלתי רווי לבעלי תגובה חיובית לשומן בלתי רווי. נוסף על כך, אפשר לזהות נטייה גנטית לחוסרים בוויטמינים ובמינרלים ולהקפיד על בדיקות, ולהיות מודעים למזונות בעלי אפקט שלילי לגוף מסיבות גנטיות. "תפריטי תזונה שהסתמכו על תוצאות הדו"ח גרמו לנבדקים להרגיש טוב יותר ואף לרדת במשקל. היו מי שבחרו בעקבות תוצאות הדו"ח לבצע בדיקות רפואיות נוספות שהצביעו על בעיות רפואיות", מסכמת הלפרט. 

המחיר: 1,650 ש' לבדיקה ולהפקת דו"ח תזונה (1,950 ש' כולל בדיקת ספורט), 150 ש' להפקת ספר, 350 ש' לפגישת ייעוץ. 

2. תנו לחיידקים ללמד אתכם

הרעיון המדעי: מבוסס על "פרויקט התזונה האישית" - מחקר פורץ דרך שבוצע במכון ויצמן על ידי חברי קבוצות המחקר של פרופ' ערן סגל, מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית, ושל ד"ר ערן אלינב מהמחלקה לאימונולוגיה. תוצאותיו המהפכניות פורסמו בכתבי עת רפואיים רבים ברחבי העולם בסוף 2015, ועם סיום המחקר הוקמה DayTwo - חברת סטארט־אפ ישראלית שמספקת ערכות בדיקה בארץ ובארה"ב, המנבאות את השפעתם האישית של מוצרי מזון וארוחות שונות על רמת הסוכר בדם, בהתאם לאפיון חיידקי המעי, בדיקות הדם והרגלי התזונה האישיים. 

במחקר עקבו המדענים באופן רציף אחרי רמות הסוכר בדם (המשפיעות על סיכון לסוכרת, השמנת יתר ויתר לחץ דם) בקרב 800 מתנדבים במשך שבוע, ונותחו גם חיידקי המעיים של הנבדקים, שהם מהגורמים החשובים בדרך שבה הגוף מקבל ומעבד מזונות שונים. במחקר נמצאו הבדלים עצומים בין העליות ברמות הסוכר של אנשים שונים שאכלו ארוחות זהות, ובהסתמך על הממצאים פותח אלגוריתם חישובי לניבוי התגובות האישיות של הנבדקים למזונות שונים. במחקר ההמשך, שכלל 100 מתנדבים נוספים, הצליח האלגוריתם לנבא את שיעור העלייה ברמת הסוכר בדם של הנבדקים בתגובה למזונות שונים.

בשלב הבא של המחקר הרכיבו המדענים דיאטה המבוססת על האלגוריתם, במטרה לבדוק אם המלצות אישיות שמפיקה המערכת אכן מסייעות בהורדת רמת הסוכר בדם. הם גילו שהדיאטות שהפיקו עזרו לנבדקים לשמור על רמות בריאות של סוכר בדם (שמשפיעות לטובה על תחושת רעב ועייפות ומפחיתות את הסיכוי להשמנה ולמחלות), ואף שיפרו משמעותית את חיידקי המעיים. 

DayTwo  האפליקציה מביאה ערך לימודי רב, וכיף להרכיב לבד שילובי מזון שלא יעלו את רמות הסוכר 

התהליך: הבדיקה כוללת שני חלקים - איסוף חד־פעמי של דגימת חיידקי מעיים (בצואה), וחיבור מד סוכר רציף לזרוע למשך שבוע. במהלך אותו שבוע יש לתעד באמצעות אפליקציה (DayTwo food & activity logger) את שעות הארוחות והרכבן המדויק, את שעות השינה ומועד ההשכמה, קיום פעילות ספורטיבית ועוד. כמו כן, יש למלא שאלון מפורט ולבצע בדיקות דם. בסוף אותו שבוע מוחזרים כל הנתונים ודגימת חיידקי המעיים למעבדה, שם מתבצע ריצוף מלא של חיידקי המעיים ומופעל האלגוריתם. 

התוצאות: לאחר כחודש מתקבלות באתר או באפליקציה המלצות התזונה המותאמות אישית. חיסרון מרכזי הוא שבשלב זה ההמלצות אינן מתחשבות ברגישויות ובאלרגיות למזון (גלוטן, לקטוז), גם אם מציינים שיש כאלה, משום שאי אפשר לזהותן על פי חיידקי המעי. כך, למשל, מוצרי חלב וארוחות חלביות הופיעו אצלי בקטגוריית "הכי טובים", למרות רגישותי ללקטוז המחייבת הימנעות מהם.

המזונות מחולקים לקטגוריות (פירות, ירקות, לחמים, מוצרי חלב) ובכל קטגוריה מופיעה רשימה ארוכה של פריטי מזון שונים, המחולקים ל"טובים" ול"גרועים" בסקאלה הנעה מ־A+ (הטוב ביותר) ל־C- (הגרוע ביותר). תחת כל מוצר מפורטים גם הערך הקלורי שלו והרכב אבות המזון שבו. בקטגוריה נפרדת תמצאו רשימה של ארוחות (שילובי מזונות) על פי אותם ציונים. קטגוריה נוספת מאפשרת לנו "לשחק" ולהרכיב בעצמנו שילובי מזון לארוחות, והמטרה היא להגיע בכל שילוב לציון סופי של A. את הארוחות שתרכיבו תוכלו לשמור בצורה מסודרת באפליקציה. 

המסקנות: ה"ציונים" שקיבלו אצלי פריטי המזון הרבים גרמו בהחלט לאפקט ה"וואו", כשגיליתי למשל שגלידת שוקולד, מוס שוקולד, במבה, ואפילו עוגת קרם שניט לא מעלים לי את רמת הסוכר וקיבלו ציון A. לעומתם, חטיף דגנים, עוגיות שיבולת שועל, קרקר כוסמין ואפילו יוגורט סויה - מאכלים שנתפסים כבריאים - דווקא הקפיצו את רמות הסוכר. למדתי על כוחם של שילובי מזון ממרכיבים שאני אוהבת והפסקתי לאכול בננה לבד (C) אלא רק עם כמה אגוזי מלך לצידה, מה שעל פי האלגוריתם הפך את השילוב ל־A ולא העלה את רמת הסוכר.

עם זאת, חשוב לזכור שהציונים מתייחסים אך ורק להשפעה של המוצרים על רמת הסוכר בדם, ולעתים מוצרים שנחשבים "טובים" בקטגוריה הזו עבורכם יהיו מוצרים בעלי שומן רווי שאינו בריא, או בעלי ערך קלורי גבוה מאוד. לכן צריך להתחשב גם בזה כשאתם מרכיבים לעצמכם ארוחות. מצד שני, הגילויים מפתיעים מאוד, האפליקציה מביאה ערך לימודי רב, וכיף להרכיב לבד שילובי מזון שלא יעלו את רמות הסוכר, יהיו מאוזנים מבחינת אבות המזון ויתאימו לערך הקלורי שנחליט עליו - בעיקר כשהם מכילים מזונות שאנחנו אוהבים מאוד ונמנענו מהם בעבר.

המחיר: 1,950 ש'.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר